CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • izložbeni prostor – 3.11. – 5.12.2016.

35 godina Centra za kulturu Čakovec

35-godina-czk-2

Centar za kulturu Čakovec svečano je otvoren 27. studenoga 1981. tradicionalnom sjednicom Skupštine Općine Čakovec uz Dan Republike. Odluka o osnivanju radne organizacije Centra za kulturu donesena je 4. studenoga 1981. i taj je datum određen kao Dan Centra za kulturu. Izgradnjom i osnivanjem Centra za kulturu zaposlenici Kinopoduzeća postaju od 1. siječnja 1982. godine dijelom nove ustanove u kulturi.  Skupština Županije međimurske 1996. donosi rješenje o prijenosu osnivačkih prava Centra sa Županije na Grad Čakovec, a 28. srpnja 1997. Gradsko vijeće Grada Čakovca donosi odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Centrom za kulturu. Inicijator izgradnje ustanove u kulturi u Čakovcu bila je dr. sc. Mira Kermek. Uvažena znanstvenica i djelatnica u kulturi uključena je u sve značajne kulturne projekte grada Čakovca. Njezino ime vezano je uz filmsku djelatnost, Tribinu Čakovec četvrtkom, Majski muzički memorijal “Josip Štolcer Slavenski”, dječju tribinu nedjeljom, Dječji odjel Knjižnice, Školu animiranog filma, kazališni amaterizam, Biblioteku Insula, dodjelu titule Čakovec Grad – prijatelj djece, rad s predškolskim uzrastom Roma.

35-godina-czk-izl

Popularno nazvan čakovečkim hramom kulture, osamdesetih je bio jedan od najsuvremenijih prostora za potrebe kulture u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Dvorana je bila prigodna za najzahtjevnije predstave, skupove i koncerte, pa je već sljedeći Majski muzički memorijal i koncert dobitnika Vjesnikove glazbene nagrade Josip Štolcer Slavenski najavljen u novom prostoru. Prostorni dio ulaza u dvoranu nije bio namijenjen samo razgovorima prije programa ili za vrijeme pauze, već i za izložbe. Prva izložba u tom prostoru bila je izložba dokumentarnih fotografija o izgradnji Centra. Najpopularnija čakovečka tribina u kulturi ” Čakovec četvrtkom ” nastavlja svoj program u novom objektu predstavom ” Banket u Blitvi ” u izvođenju drame HNK iz Zagreba  u siječnju 1982.godine, a redovita kinoprikazivačka djelatnost u Centru počinje se odvijati u veljači 1982.

35-godina-czk-4

Prvi direktor Centra za kulturu bio je dr.sc. Stjepan Hranjec (1. siječnja 1982. – 1985.) koji nastavlja programsku djelatnost sadržaja u kulturi, širi je povezivanjem Škole animiranog filma s Centrom za kulturu, djelovanjem Kluba mladih, suradnjom s kulturno-umjetničkim društvima i uvođenjem Programa za kulturu u Mjesnim zajednicama (MZ) i Udruženom radu (OUR). Stjepan Hranjec je organizirao prvu likovno-umjetničku izložbu u izložbenom prostoru Centra. Bila je to izložba akvarela varaždinskog slikara Slavka Jagačića. Vera Habek, prof., na čelu je mlade radne organizacije (1985. – 1992.), a radnim zadatcima i izazovima prilazi sveobuhvatno, entuzijazmom specifičnim za mladost u kolektivu. U tom je razdoblju definiran koncept programa Centra i obavljene su nužne aktivnosti na tehničkom opremanju Centra, prvenstveno dvorane. Ladislav Varga, profesor klarineta Zagrebačke muzičke akademije dolazi na mjesto ravnatelja Centra za kulturu 1992. godine. te je ujedno voditelj glazbenih programa.

35-godina-czk

Tribina ” Čakovec četvrtkom ” započela je s radom 1969. godine. Osmišljavanje programa popularno nazvanoga ČČ povjeren je redakciji koju su činili Mira Kermek, Vinko Lisjak, Antun Ćelar, Andrija Šoštar, Priska Kulčar, Vladimir Ciglar, Zvonimir Bartolić, Ernest Fišer, Dragutin Toma, Ladislav Vegh, Antun Antonović i Dragutin Flajpan. U sklopu Tribine održavaju se  programi i manifestacije, počevši od najstarijeg, Majskog muzičkog memorijala “Josip Štolcer Slavenski”, preko filmskih premijera, Jazz faira, Festivala profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ sve do Božićnoga koncerta.

35-godina-tribina-cc

Majski muzički memorijal «Josip Štolcer Slavenski» najvažnija je glazbena manifestacija Čakovca i Međimurja. Neprekinuti niz od 1974. godine i nagrada  na državnom nivou za najbolje glazbeno djelo u tekućoj godini imenom Josipa Štolcera Slavenskog daju manifestaciji posebnu težinu. Izvođenjem skladbi Josipa Štolcera Slavenskog odaje se dužno poštovanje glazbi ponajboljeg hrvatskog  kompozitora koji je u gotovo svim svojim djelima koristio međimurski melos. Odavanje počasti najvećem glazbenom sinu Međimurja i edukacija novih naraštaja, pogotovo  školske djece, osnovno je načelo festivala.

35-godina-mmm

Filmska tribina s gostima i uvodničarima iz 1966. godine, bila je začetnik popularne tribine Čakovec četvrtkom. Od 1992. godine zatvaranjem kina Dom, Centar za kulturu postaje nositelj filmske djelatnosti u gradu. Voditeljica kino djelatnosti u Centru od 1991. je Marina Oskoruš, profesorica filozofije i komparativne književnosti FF Sveučilišta u Zagrebu. U prilog stogodišnjeg kontinuiteta kinoprikazivačke djelatnosti, Centar za  kulturu izdavač je knjige ” Stoljeće filma u Čakovcu “, šestorice autora ( Bunjac, Radojčić, Talan, Lajtman, Oskoruš, Ljubić Bijelić ). Knjiga je dala doprinos  hrvatskoj filmskoj publicistici, ušla je u povijest filmske umjetnosti i našla je svoje mjesto u knjižnicama u Zagrebu, Beogradu, Jeruzalemu i Čakovcu.  Danas je kino u Centru digitalizirano, raznolikost programa je velika a kino  i dalje gradi sliku gradskog kina kojem se vjeruje na razini  150 naslova godišnje, svjetske, europske i nacionalne produkcije. Filmske premijere, Dječja filmska tribina nedjeljom, filmske tribine, revije, disperzije festivala, sukladno filmskom trendu iznova bude interes za filmski doživljaj. Međunarodna revija filmova za djecu i mlade, Kino za mlade, radionice Filmskog kluba filmski su projekti  koji vežu nove generacije uz magični doživljaj filmskog platna. Kino Centra za kulturu član je najveće asocijacije europskih kina, Europa cinemas,  ECFA-e, organizacije koja promovira film za djecu i Kino mreže Hrvatske.

35-godina-medjunarodna-revija-filma

 

Kazališna družina ” Pinklec ” kazalište za djecu i mlade djeluje od 1987. godine . Osnivač i umjetnički ravnatelj kazališta je Romano Bogdan. Kazališna družina Pinklec kreira predstave namijenjene djeci i mladima do 18 godina, koje govore o svakodnevnim životnim temama i o bajkovitom mitološkom svijetu koji je djeci u današnjem društvu potreban. Time im omogućava da u slojevitoj, edukativnoj i maštovitoj kazališnoj estetici pronađu mirni kutak djetinjstva, da razvijaju kreativnost, maštu i stječu kulturne navike. Kazališna družina Pinklec okuplja stotinjak djece i mladih u Dramskom studiju Dada te kroz nekoliko skupina unutar studija educira i odgaja djecu i mlade. Članica je strukovnih udruga profesionalnih kazališta: UNIMA ( Svjetskog udruženja lutkara i lutkarskih kazališta ) i ASSITEJ-a ( Svjetskog udruženja profesionalnih kazališta za djecu i mlade). Status profesionalne kazališne družine ima od 21.12. 2006. godine kada je upisana u Očevidnik profesionalnih kazališta pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Dada je osnova 2004. kao kazališna grupa unutar Centra za mlade ( CeZam ) Čakovec i otpočetka okuplja starije osnovnoškollce, srednjoškolce i studente željne otkrivanja i proučavanja kazališne umjetnosti. 2011. Dramski studio Dada postaje dio kazališne družine Pinklec.

35-godina-djecak-ivek

Izložbeni prostor Centra za kulturu Čakovec od 1981. priređuje likovne izložbe, a od 1993. ostvaruje status  državne galerije prema kriterijima HDLU-a ( Hrvatskog društva likovnih umjetnika ), HZSU-a ( Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika ) i ULUPUH-a ( Udruženja likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti Hrvatske ). Voditeljica programa je od 1989. Marina Oskoruš, prof. Na nacionalnoj razini galerijsko izložbeni prostor ima  ugled respektabilnog prostora za izlaganje. Izložbe su popraćene katalogom, imaju stručni izbor, umjetnički postav i stručno otvorenje. Centar za kulturu izdavač je monografije o čakovečkoj umjetnici Priski Kulčar 1996. godine. Satovi likovne kulture za osnovne i  srednje škole održavaju se u našem prostoru a diplomiranim likovnim ujetnicima, dizajnerima, kreativcima iz našeg kraja i Grada organiziramo prve samostalne izložbe.

35-godina-izl

Međunarodni Jazz fair  od samog početka , 1995. godine, izborom sudionika i kvalitetom glazbe pobuđuje velik interes publike. Jazz kao glazbeni izraz vrlo je dobro prihvaćen u Čakovcu što potvrđuje i stalni rast posjetitelja jazz priredaba. Međimurje je do sada bilo poznato po izuzetno velikom broju studenata klasične glazbe no, zahvaljujući Jazz fairu, u posljednjih desetak godina na domaćoj sceni pojavilo se nekoliko izvrsnih jazz bandova i studenata jazz glazbe što gradu i festivalu daje novu dimenziju i prepoznatljivost u europskim razmjerima. Izdavanjem knjige “20 godina Jazz faira u Čakovcu ” i “Kratka povijest jazza u Međimurju” te snimljenim  dokumentarnim filmom “Sav taj jazz”, Centar je dopunio pisani trag jazz glazbe u hrvatskoj povijesti.

35-godina-jazz

Od 1994. godine održava se tradicionalni  Božićni koncert čakovečkih amatera koji svečarskim pjesmama uvode sugrađane u dane blagdana ( Gradski zbor “Josip Štolcer Slavenski, Big band Čakovec, Gradski puhački orkestar, Dixieland, Baletni studio, Teuta i Tamburaški orkestar”Stjepan Bujan Stipić”).

35-godina-czk-bozicni

Tradicionalni Novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Zagreba pod vodstvom eminentnih dirigenata i uz nastup vrhunskih solista, donosi glazbu obitelji Strauss i novogodišnji ugođaj.

35-godina-nov

“Škola animiranog filma (ŠAF) kontinuirano djeluje u području dječjeg filmskog stvaralaštva od 1975. godine. Edo Lukman započinje rad s djecom na filmu u isprva skromnim uvjetima gradske Knjižnice, a izgradnjom Centra za kulturu dobiva priliku stvoriti sadašnji studio.

35-godina-czk-saf

Prepoznatljivim i specifičnim odgojno-obrazovnim programima te voditeljskim pristupom na polju animiranog filma u zemlji i inozemstvu ŠAF je popularizirao animaciju i filmsko stvaralaštvo djece i mladih te ucrtao Čakovec na kartu filmskih gradova. Filmskim programima u Centru za kulturu domaćoj je publici predstavljen izbor recentnih animacijskih djela domaće i strane produkcije. Gostovanjem stranih animatora i njihovih umjetničkih radova te njihovim iskustvom uspostavljena je i suradnja sa stranim festivalima na kojima se ŠAF kontinuirano predstavlja od sredine 80-ih godina 20. stoljeća. ŠAF-ovi voditelji edukacijom odraslih, napose učitelja u programu Škole medijske kulture, proširuju mogućnost stvaranja novih filmski klubova, potiču daljnje filmsko stvaralaštvo djece u školama u Hrvatskoj, te time i medijsku kulturu općenito. Nebrojeni festivali, 200-ak radionica, preko 230 filmova i gotovo jednako toliko nagrada i priznanja dokaz su kvalitete rada s djecom, posebice uz podršku grada i građana Čakovca, Centra za kulturu i Hrvatskog filmskog saveza.”

35-godina-assitej

Specifičnost Centra za kulturu njegova je multimedijalnost i polivalentnost koja obuhvaća kazališnu, filmsku, koncertnu izložbenu  djelatnost 80 – ih godina prošlog stoljeća kao i danas. Novi prostori stvorili su  uvjete za stalno nove i nadamo se publici zanimljive oblike i sadržaje u kulturi. Naši programi izvjesni su samo uz podršku publike. Čakovečkoj publici hvala.