Centar za kulturu – utorak 10.5.2016. u 20 sati

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Program

Josip Štolcer Slavenski:                 Nokturno

Jakov Gotovac:                               Pjesme čeznuća

Jakov Gotovac:                               Uveritra operi Đerdan

Jakov Gotovac:                               Arija Petrice iz opere Đerdan

Felix Bartholdy-Mendelssohn:       4. simfonija u A-duru, op. 90 – Talijanska

 

Stavci:   Allegro vivace

Andante con moto

Con moto moderato

Saltarello. Presto

 

Zagrebačka filharmonija

Krešimir Batinić, dirigent

Iva Krušić, sopran

 

ZF 2

Zagrebačka filharmonija orkestar je 145-godišnje tradicije, vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Promotor glazbene umjetnosti i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu.

Od 1920. orkestar nosi današnji naziv. Od tada pa do danas njeguje glazbenu kulturu naše sredine pod vodstvom svojih glasovitih šefova dirigenata: Friedrichom  Zaunom, Milanom Horvatom, Lovrom von Matačićem, Mladenom Bašićem, Pavlom Dešpaljem, Kazushijem Onom, Pavelom Koganom, Alexanderom Rahbarijem i Vjekoslavom Šutejom.

Mnogi proslavljeni dirigenti iz cijeloga svijeta ravnali su Zagrebačkom flharmonijom:  Leopold Stokowski, Carlo Zecchi, Igor Stravinski, Krzysztof Penderecki, Dmitrij Kitajenko, Lorin Maazel, Leopold Hager, Valery Gergiev, Sir Neville Marriner,  Ennio Morricone i mnogi drugi,  a od glasovitih povijesnih domaćih imena ističu se Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Milko Kelemen…

Muzicirali su uz Filharmoniju i mnogi čuveni solisti: Yehudi Menuhin, Antonio Janigro, Mstislav Rostropovich, Leonid Kogan, Montserrat Caballe, Luciano Pavarotti, José Carreras, Inva Mula, Alexander Rudin, David Garett, Julian Rachlin, Shlomo Mintz, Boris Berezovski, a među njima i naši Ivo Pogorelić, Maksim Mrvica, 2 cellos i još mnogi drugi.…

U srpnju 2012. g. u Areni Zagreb, te u Ljubljani,  orkestri Zagrebačke i Slovenske filharmonije s osmero vokalnih solista i zborom sastavljenim od gotovo tisuću pjevača iz Hrvatske i Slovenije pod vodstvom slavnoga ruskog dirigenta Valerija Gergijeva izveli su glazbeni megaspektakl -Simfoniju Tisuće Gustava Mahlera u kojoj je sudjelovalo ukupno 1135 izvođača – najbrojnija izvedba te simfonije ikada.

Zagrebačka filharmonija nastupala je u gotovo svim zemljama Europe, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Kini, Južnoj Koreji,  Japanu, Omanu, a u gotovo sve od navedenih zemalja pozivana je i po više puta. U Hrvatskoj svake godine izvede više koncerata izvan matičnog grada – od Dubrovnika do Vukovara.

Prvoga siječnja 2017. godine održat će svoju drugu uzastopnu Novogodišnju matineju u čuvenoj Grosses Festpielhaus u Salzburgu.

KRESIMIR BATINIC 1

Krešimir Batinić jedan je od najtalentiranijih hrvatskih dirigenata mlađe generacije. Studij dirigiranja završio na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u klasi maestra Miroslava Homena, a usavršavao se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi maestra Vjekoslava Šuteja. Surađivao s Gradskim kazalištem Trešnja („Ljepotica i zvijer“),    „Komedija“ gdje je danas stalno zaposlen kao korepetitor i dirigent predstava. Posebnu pažnju poklanja radu s djecom i mladima. Redovito dirigira koncertima u sklopu Tjedna glazbe za mlade.  U travnju 2014. dirigira koncertima (domaći autori „Od Lisinskog do Olivera“) u tjednu za Hrvatsku glazbenu mladež, a u travnju 2015. dirigira koncertima Od operete do rock opere 100% hrvatsko. S ansamblom Cantus u lipnju 2014. dirigira „Putovanje filmskom glazbom“, a s Acoustic Project ansamblom 2015. g. „Melodije velikog ekrana“ u sklopu manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija.

zf i kresimir

Sa Zagrebačkom filharmonijom kontinuirano surađuje. Osobito je uspješna suradnja na projektu Filmskog ciklusa. Projekcije kultnih nijemih filmova uz live pratnju orkestra, polučile su  velik uspjeh u hrvatskoj javnosti. U veljači 2016. g. ravnao je Zagrebačkom filharmonijom na gala koncertu održanom na najprestižnijoj američkoj glazbenoj adresi, njujorškom Carnegie Hallu.

IVA KRUSIC

Iva Krušić, studentica je pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Martine Zadro. Godine 2011. osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju u solo pjevanju u organizaciji HDGPP-a u Dubrovniku, te 2014. godine prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Lazar Jovanović u Beogradu, Bruna Špiler u Herceg Novom te Lav Mirski u Osijeku. Polufinalistica je međunarodnog natjecanja Papandopulo održanog 2013. u Zagrebu.

Dobitnica je Dekanove nagrade za akademski uspjeh u 2014/2015. godini.

U operi G. F. Händela – Ottone  2015. utjelovljuje Ottone-a, utjelovila je Madame Buffault u istoimenoj operi B. Papandopula u HNK Zagreb, Kuharicu u operi Slavuj I. Stravinskog – projektu Muzičke akademije u Koncertnoj dvorani V. Lisinski u sklopu Zagrebačkog biennala i Lisinski subotom, Katu u A. Kabiljovom Casanova u Istri te Cherubina u Le nozze di Figaro W. A. Mozarta u Narodnom pozorištu Tuzla te Zorin domu u Karlovcu.

Nastupala u ulozi Paža u R. Wagnerovom Lohengrinu u HNK Zagreb.

Trenutno studijski priprema ulogu Cherubina u HNK Zagreb.

Surađuje s dirigentima kao što su mo. P. Dešpalj, mo. L. Hager, mo. N. Bareza, mo. M. Tarbuk, mo. S. Dešpalj, mo. F. Trinca i mo. D. Danzmayr.

Kao solistica nastupa sa Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije, Samoborskim gudačima te Zagrebačkim solistima.

Nastupa na svečanostima kao što su Filharmonijski bal, Pasionska baština i Samoborska glazbena jesen u izvedbi Stabat Mater J. Haydna, u izvedbi Glorije A. Vivaldija u Dubrovniku, Misse brevis u B-duru W. A. Mozarta u Koncertnoj dvorani V. Lisinski te mnogim drugim svečanostima.

Ulaznica: 50,00 kuna, učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet 30,00 kuna