Centar za kulturu Čakovec

Izložbeni prostor, 9.-12.2.2017.

 BONSAI

ADRIAN HORVAT

Jedna od legendi kaže kako je za vrijeme kineske dinastije Han, car naredio da se izradi krajolik u njegovu dvorištu. Naredio je da mu stvore minijaturu cijelog carstva. Brda, planine, doline, rijeke, jezera i naravno – drveće. Želio je imati pogled na cijeli svoj teritorij, sa prozora i terase palače. Kako bi samo on posjedovao takovo nešto, zabranio je da bilo tko drugi posjeduje takav krajolik. Ako se kod neke osobe našla čak i minijaturna verzija krajolika u posudi, to je protumačeno kao prijetnja caru  i osobu se dalo pogubiti.

Za uspješan bonsai ne trebaju spektakularne japanske vrste, alati, već samo malo umjetničke duše, malo znanja o fiziologiji i dug suživot s najobičnijim drvom iz okolice.

Završena skulptura ide na postolje, ali BONSAI nije nikada završena skulptura, on treba vječito održavanje da bi uvijek bio lijep.

Najpoznatija slika može biti naslikana za par sati, a najpoznatijem bonsaiu trebaju desetljeća, stoljeća rada.

Bonsai. Neprekidan ciklus davanja i uzimanja, između čovjeka i drveta sa vječno živim i nikada završenim umjetničkim djelom.

Bonsai nije samo drvo. Bonsai izrasta iz simbioze drveta i čovjeka. Iz te cjelokupne, a prekrasne ovisnosti. Bonsai je odnos izmjena energija, davanja i uzimanja. Nikad završenih poslova, nikad dovršenog umjetničkog djela, nikada dovršene priče.

Saburo Kato,  preminuli predsjednik svjetske bonsai asocijacije

(slobodni prijevod)
Sve vas ovdje zainteresirane za bonsai je „odabrao bonsai“. Mi smo ujedinjeni u bratstvo bonsaija. Čudesno je okupiti se zajedno. U Japanu bonsai posjeduje drevnu povijest donesenu iz prirode. Bonsai je prosvjetljujući i donosi mir. To je dobro znano i cijenjeno. Dužnost je svih nas da ljubav prema bonsaiju održimo živom kao „baklju mira“.
Ljudi koje vole bonsai cijene ljepotu prirode i sade stabla u male posude. Čineći to, uče od prirode i uče filozofiju života. Čak i osoba koja ne razumije bonsai može cijeniti i biti dirnuta ovom ljepotom. Snaga bonsaija je u sposobnosti portretiranja krajnje ljepote prirode. Ovo je cilj za sve one koje uzgajaju bonsai.

Svi ovdje smo okupljeni zajedno sa udaljenih područja. U svakoj od vaših zemalja imate planine, rijeke, šume i gore. To su prekrasne scene koje vas inspiriraju. Birajte najljepše primjere za vaš bonsai. Ne kopirajte bilo što. Radije, neka vaš bonsai izgleda kao najbolji dio vaše prirode.
Dok uzgajamo bonsai jako je važno naučiti jake i slabe točke svake biljke. Podizanje bonsaija je kao i podizanje djece. Budi učitelj i vodič ali sa strpljenjem i ljubavlju. Postupaj sa svojim bonsaima kao što postupaš i sa svojom obitelji. Siguran sam da će svatko od vas moći stvoriti i uzgojiti prekrasan bonsai.
Bonsai je nešto živo u korijenju, deblu čak i u lišću. Svaki dan koji provedeš sa bonsaijem, makar ti biljka ne može govoriti, osjećati ćeš kao da ti nešto pokušava izreći. Jednog ćeš dana znati da li te biljka pita da ju zaliješ ili prihraniš. Orežeš ili presadiš. Kada dođeš do toga stadija, imat ćeš razvijenu intimnu povezanost. Bonsai odgovara na tvoju ljubav i postaje poput iskrenog prijatelja bez ljudskih obmana ili nevjere.

Bonsai je vjeran ako ga redovito zalijevaš i prihranjuješ i njeguješ s ljubavlju i brigom. Život je značajniji kada njegujemo ove male biljke. Učimo bit i dostojanstvo života! Čak je život bonsaija duži nego naš. Zato bonsai mora biti prenesen na iduću generaciju kako bi se sačuvao taj život u posudi. To je važno.
Bonsai je Božji dar čovjeku. Ovaj oblik prirode je najbliži čovjeku i portretira životnu dramu. Bonsai je priroda bez svoga kraja. Zato oni koji uzgajaju bonsai imaju odgovornost da budu marljivi i zadatak da nastave sa prenošenjem.

U zaključku, nadam se da umjetnost bonsaija nikad neće izumrijeti i da ćemo očuvati ovu baklju mira gorućom diljem svijeta. Nadam se da će nas sve bliže i dublje prijateljstvo vezati  zajedno.