Tribina Čakovec četvrtkom 26. travnja 2018. u 20 sati

KONCERT

VUPREM OČI (vu to NEBO visoko)
U ČAST TETI LIZI

Nakon rasprodane velike dvorane Teatra &TD u Zagrebu, program posvećen kraljici međimurskog melosa teti Lizi uprizorit će se u srcu međimurske županije u Čakovcu.

U organizaciji festivalske udruge Nebo reprizirat će se uspješan i hvaljen koncert u čast teti Lizi, pojačan  narodnim  kvartetom  „Nebo“, pod vodstvom Alana Kanskog, koji će pratiti sve soliste.

Bit će to spoj međimurskih popevki u izvođenju prijatelja i štovatelja tete Lize i do sad neobjavljenih video spotova sa prvog albuma tete Lize i Cinkuša  „Moje Međimurje“ .

Toliko je pozitivne energije i topline proizvedeno na prošlom uprizorenju programa posvete da se mora ponoviti ovaj događaj, ovoga puta uz potporu Međimurske županije.

Nastupaju

Ana – Anet Zerec

Marija Mateja Lanović

Lea Šprajc

Solisti ansambla Lado

Anita Huđek

Gusti Draksar

KUD Seljačka sloga Donja Dubrava

Saša Štefić

Andrija Maronić

Alan Kanski

Lidija Bajuk bend

Cinkuši

 

ELIZABETA TOPLEK, TETA LIZA

Jednom sam pisala o huku sjeverca, mahnitoj mećavi koli hiže i koli srčeca. O usamljenosti suhoj, pustoj i bijeloj. Koja zri prvim plodom u krošnji, koja se izdužuje poslijepodnevnom ljetnom sjenom, koja tamni kasnojesenskim čemerom, koja raste u snježnome zapuhu na kućnom pragu. Susret s duševnošću kroz kontemplaciju i međimursku melankoliju nikad nije konačan. One se ne odriču božanskoga, ni četvrte dobe tišine, niti nade u arhetipsko poniranje.

Čovjek se osamljuje u jesensko doba rastanaka (Za kim vehnem toga ljubit nebrem ja. ), zimi raščlanjujući samoga sebe i mireći sa sobom (Či ne buš pil, bude ti žal, a zutra več morti pod zemlom buš spal.). No, kad prosine betlemska repača, dogega selnički pikač, frcne vuzmenka, ozelene dobravski gajiči, propupa les, kad zaklokoču murski potoki – nanovo zavrza pustopašno zajedništvo (Zabadav mi sega sveta radosti, či ja nemam kaj želim vu mladosti! ). Od rezignacije do akcije, čini se, tek je sitan svemirski pomak, a toliko značajan ljudskoj mjeri! Malo Međimurje, najsjeverniji hrvatski otok u proljeće je Obećana zemlja. Ta bajoslovna Zemlja, Dembelija, mitski Šlafarant Orsag omeđen vodoplavnim povijesnim koordinatama, kojim teku zamišljeni med i mlijeko, planet je na kojem tankoćutni dečker uzgaja ružo i pripitomljava lisico, mjesto gdje čestit junaksusreće svoju fijolico, golubico, srnico… Od razvučenog parlanda do ritmičke sinkope, godišnji je hod po rubu od refleksije do impresije, od sebstva do mnoštva, zamišljenom brvi preko mitske dunajske razdjelnice onostranosti i jave.

»Svugdje u svijetu šamanima i vračevima pripisuje se moć letenja, moć da za tren oka prijeđu ogromne razdaljine i postanu nevidljivi (…) Šamanski poziv ili inicijacija neposredno su povezani s uzdizanjem u nebo…«, riječi su glasovitog antropologa Eliadea. Usidren u zemaljsko, darovit pojedinac upire pogled prema nebosklonu i ekstatično pjeva o samoponiranju u smisao, u bitak (Vuprem oči vu to nebo visoko, tam ja vidim jasne zvezde igrajo. Či mi bole jasne zvezde igrajo, bole moje tožno srce kalajo…).

Svaki je znani i neznani pjevač svet, svako je mjesto o kojem pjeva sveto. Teta Liza šamanka je kajkavskoga agrafijskog razdoblja, čija tematika i emotivni naboj živo kucaju u našim grudima, srećom ne odričući se olako i pomodno naslijeđenoga tradicijskog. Teta Liza – Darovateljica, Ugoditeljica, Ushititeljica, Slaviteljica. Muza slušanja, razumijevanja, pamćenja i interpretacije koja je, ponirući u sebe, doprla do nas, kad postadosmo ljudskiji. Do čoveka dok odneso, več ga nigdar ne nazaj, uspokojenog u krilu djetinjstva i novih zavičaja. Bude li sretne podudarnosti između osobitih i mnoštvenih, pjesnička preoblika usmenoj kajkaviani udahnut će novi život.

Ti si meni v poserdini srca kak črleni jabuki koščica, svakodnevna je mantra našim zavičajnim i intimnim svjetovima, i teti Lizi, jednoj od onih izuzetnih međimurskih glazbenih vezilja pred čijim suptilnim vezom ostajemo tronuti, ushićeni i radosni.

dr. Lidija Bajuk

  • BESPLATNE ULAZNICE PODIŽU SE NA BLAGAJNI CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC.