DANI SMIJEHA U KINO MREŽI – NAJBOLJE ČEŠKE KOMEDIJE

Centar za kulturu Čakovec, 5. – 7.  svibnja 2018.

Organizatori: Centar za kulturu Čakovec, HAVC, Kino mreža

Češki filmovi obiluju mračnim humorom, ironičnim situacijama iz svakodnevnog života, emotivnim likovima, seksualnom tematikom i skrivenim političkim porukama.

ULAZ BESPLATAN!

Program

  • subota, 5.5. u  20.00

STROGO KONTROLIRANI VLAKOVI

OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY

romantična komična drama

Godina: 1966.

Država: Čehoslovačka

Redatelj: Jiří Menzel

Autor priče: Bohumil Hrabal

Uloge: Vlastimil Brodský, Jitka Zelenohorská, Jitka Bendová

 

Priča o ljubavnim problemima mladog zaposlenika željezničke postaje u okupiranoj Češkoj

Film je 1967. i 1968. osvojio brojna priznanja i nagrade u Čehoslovačkoj i u svijetu, a najveći uspjeh bio je Oscar za najbolji strani film 1968. godine. S vremenom, film je postao jedan od najcjenjenijih filmova češke, ali i svjetske kinematografije. Tako je, primjerice, godine 1982., u anketi koju je organizirao UNESCO, uvršten u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, a godine 2005., ponovno kao jedini češki film, našao se na ljestvici sto najboljih filmova svih vremena američkog časopisa Time.

Trajanje: 89  minuta

Preporučamo starijima od 15 godina.

 

  • nedjelja 6.5. u 20.00

KREMATOR

The Cremator

kriminalistička horor komedija

Godina: 1969.

Država: čehoslovačka

Redatelj: Juraj Herz

Autor glazbe: Zdeněk Liška

Direktor fotografije: Stanislav Milota

Uloge: Rudolf Hrušínský, Jiří Menzel, Vlasta Chramostová

Jezivo remek djelo, strava i crni humor

Festivali i nagrade:

Čehoslovački kandidat za Oscara 1969. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku; Međunarodni festival fantastike u Sitgesu 1972. – Nagrada za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju kameru

Inspirirana romanom Ladislava Fuksa, ova kultna horor-komedija naširoko je smatrana jednim od najboljih čehoslovačkih filmova ikad snimljenih. Smještena u Prag 1930-ih, u vrijeme političke radikalizacije Europe, priča prati krematora Karla Kopfrkingla. Opsjednut tibetanskom filozofijom i spaljivanjem tijela, Karl vjeruje da svojim radom oslobađa duše umrlih. Grabeći svaku priliku za povećanje obujma svog omiljenog posla, on bez problema i sasvim veselo surađuje i s nacistima. Kada dobije zahtjev da svoje profesionalne vještine primjeni na „tajnom projektu“ novih vlasti, Karl pada u delirij jer mu se pruža neočekivana prilika da u prah pretvori na tisuće ljudskih tijela. Film je satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali s nacistima, zbog čega je zabranjen odmah nakon premijere, a zabrana je potrajala sve do pada komunističkog režima 1989.

Trajanje: 102 minute

Preporučamo starijima od 15 godina.

 

  • ponedjeljak, 7. 5. u 20.00 sati

LJUBAVI JEDNE PLAVUŠE

Loves of a Blonde

romantični film

Godina: 1965.

Država: Čehoslovačka

Režija: Miloš Forman

Scenarij: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Václav Šašek

Glazba: Evžen Illín

Kamera: Miroslav Ondříček

Uloge: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Mensik, Ivan Kheil, Jirí Hrubý…

Nagrada: Nominacija za Oscar za najbolji strani film

Mlada djevojka Andula živi u internatu u malom češkom gradiću u kojem živi manje od dvjesto muškaraca, od kojih su većina oženjeni. Kao i njezine prijateljice, i Andula čezne za ljubavlju. Neiskusnoj i lakovjernoj, nije joj teško nasjesti na razna obećanja, komplimente i poklone. Seoski frajer Tonda osvoji je prstenom, oženjeni lovac naivnim pričama o šumi i životinjama. No kad na plesnoj zabavi upozna klavirista Mildu, Andula shvaća da je napokon pronašla pravu ljubav. Ipak, očekuje ju još gorki susret s njegovim roditeljima…

 

Jednostavna priča o volji za boljim, o hrabrosti da se istupi iz šablona i očekivanja okoline, međugeneracijskom kontrastu i umornom radničkom životu je najbolji način da se upoznate sa češkim filmskim talasom.

Miloš Forman je jedan od onih koji je napustio rodnu Čehoslovačku i odjezdio u Ameriku da slobodno snima filmove koji su ga proslavili, i samim tim osvrnuli pažnju sveta i na češki novi talas.

Pre nego što je osvojio Oskare za Let iznad kukavičjeg gnezda i Amadeusa, prvu nominaciju za istu nagradu doneo mu je upravo film Ljubavi jedne plavuše (Lásky jedné plavovlásky, 1965) .

Trajanje: 83 minute

Preporučamo starijima od 15 godina.

  • Ulaz besplatan!