DIMITRIJE POPOVIĆ, slike i grafike – 26.10. – 5.12.2017. – izložbeni prostor Centra za kulturu Čakovec

Centar za kulturu Čakovec – izložbeni prostor – 26. 10. 2017. u 19.00 sati – otvorenje izložbe

Trajanje: 26. 10. – 5. 12. 2017.

 

DIMITRIJE POPOVIĆ

Slike i grafike

Dimitrije Popović (Cetinje, 1951.), hrvatsko-crnogorski slikar, grafičar i kipar; završio je ALU u Zagrebu 1976. godine. Prošle godine postavljena mu je u Klovićevim dvorima opsežna retrospektiva pod nazivom „Retrospektiva 1966.-2016. – Misterij metamorfoza“, gdje su bila izložena njegova sva značajna djela i ciklusi radova koje je stvarao u ovih pola stoljeća umjetničke karijere.

Jedan od najznačajnijih protagonista nadrealističkog stila u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, Dimitrije Popović afirmirao se i kao autor čestih sakralnih i kristoloških motiva. Autor je brojnih grafičkih mapa i listova, o njegovom je opusu do sada tiskano deset domaćih i inozemnih knjiga monografskog karatera, snimljeno trinaest dokumentarnih i televizijskih filmova, a za svoj je rad primio preko dvadeset uglednih domaćih i inozemnih likovnih nagrada. Nekoliko puta je izlagao u uglednim galerijama u Italiji i Francuskoj, gdje su njegove izložbe bile vrlo zapažene od galerista i kolekcionara. U zadnjih desetak godina napisao je i objavio nekoliko značajnih teorijsko-filozofsko-umjetničkih romana i zbirki eseja, ali i kratkih priča, za koje je također nagrađen.

Za izložbu u Čakovcu priprema izbor slika i grafika iz nekoliko svojih najvažnijih sakralnih i svjetovnih ciklusa, s akcentom na novije radove većih formata.

Kustosica izložbe: Iva Körbler, likovna kritičarka

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec