CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Dvorana Zrinski/Scheier

subota 10. veljače 2018. u 19.00 sati

  •  KONCERT

PETRIT ÇEKU, gitara

ZITA VARGA, violončelo

 Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje je i započeo muzičko obrazovanje u suradnji sa Luanom Sapunxijem. Preseljenjem u Zagreb 2002. godine nastavio je naobrazbu u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. godine. Slijedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD).

Çekuov je izvanredni senzibilitet i ekspresivnost privukao publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, te najznačajnijim orkestrima u Hrvatskoj poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, redovito nastupa sa poznatim ansamblom Zagrebački solisti te gitarskim triom Elogio.

Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na internacionalnim gitarskim natjecanjima među kojima se izdvajaju natjecanje Christopher Parkening u Malibuu (2012., SAD), Schadt u Allentownu (2011., SAD), Maurizio Biasini u Bologni (2011., Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (2007., Italija) .

Çeku je prvu studijsku ploču objavio 2008. godine pod etiketom američke diskografske kuće Naxos. Iste je godine nagrađen godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija. Također, 2005. godine dobiva nagradu Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež, te osvaja natjecanje Ferdo Livadić koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen.

Njegova snimka svih Bachovih čelo suita u aranžmanu Valtera Dešpalja objavljena je u proljeće 2016. godine pod etiketom španjolske kuće Eudora Records.

Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

Zita Varga (Čakovec,1989.) počela je učiti violončelo sa šest godina u Glazbenoj školi u Varaždinu kod prof. Darija Milkovića. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja nakon čega nastavlja studij kod prof. Reinharda Latzka na Bečkoj akademiji gdje je 2013. godine magistrirala s odličnim uspjehom. Tokom studija u Beču, kao najboljoj studentici gudačkog odjela, dodijeljena joj je stipendija Josef Windisch. Dugo godina bila je i stipendistica zaklade Musik und Jugend iz Liechtensteina. Usavršavala se na majstorskim tečajevima najvećih violončelista današnjice kao što su Ralph Kirshbaum, Frans Helmerson, Heinrich Schiff i Anner Bylsma. Laureatkinja je brojnih međunarodnih natjecanja kao što su radijsko natjecanje Concertino Praga u Pragu te natjecanje David Popper u Budimpešti, a 2007. godine osvojila je 2. nagradu na natjecanju Johannes Brahms u austrijskom Pörtschachu u konkurenciji 43 violončelista iz cijelog svijeta. Na istom je natjecanju osvojila i posebnu nagradu – recital na festivalu Sommets Musicaux de Gstaad u Ženevi. Osim brojnih nastupa u Hrvatskoj solistički je koncertirala u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Češkoj, Liechtensteinu, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Italiji i Rusiji a kao solistica predstavila se uz filharmonijski orkestar Sjevernočeškog radia, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačke soliste, Hrvatski komorni orkestar te Varaždinski komorni orkestar. Dvaput je u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži predstavljala Hrvatsku na koncertima za mlade talente i laureate koje u Moskvi organizira zaklada Vladimira Spivakova. Na međunarodnom festivalu Holland Music Sessions 2008. godine bila je jedna od izabranih mladih glazbenika koji su se javnosti predstavljali nizom koncerata pod nazivom New Masters on Tour u prestižnim glazbenim centrima Europe. Često nastupa sa svojom sestrom, pijanisticom Nadiom, a duo je nastupio na Osorskim glazbenim večerima i dobitnik je nagrade Darko Lukić te nagrade Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Ulaznica: 30,00 kuna (nema popusta)