MJESEC ŠPANJOLSKOG FILMA – travanj – utorkom u 20.00 sati

  • PANORAMA: ŠPANJOLSKI FILMSKI KANON

U utorak 3. travnja 2018. u Centru za kulturu počinje program pod nazivom Panorama: Španjolski filmski kanon, u sklopu kojega će naša filmska publika imati prilike vidjeti četiri antologijska ostvarenja španjolske kinematografije u rasponu od neorealističkih tendencija razvidnih u djelima dvojice ključnih ličnosti španjolskog filma 1950-ih, Juan Antonio Bardema i Luis García Berlange, preko naslova nastalih u vrijeme tzv. novog španjolskog filma 1960-ih, poput kontroverzne Viridiane (1961.) Luisa Buñuela do Zmije u njedrima (1976). Carlosa Saure, realizirane posljednje godine Francova režima.

Ulaznica: 10,00 kuna

PROGRAM:

  • utorak 3. travnja u 20.15 sati

VIRIDIANA

igrani, 1961.

Režija: Luis Buñuel

Uloge: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, José Calvo, Margarita Lozano

Ssenarij : Julio Alejandro, Luis Buñuel (prema romanu Benita Péreza Galdósa)

Fotografija: José F. Aguayo

Viridiana je časna sestra početnica koju, tik pred davanje konačnoga zavjeta, nadređena časna sestra natjera da posjeti svog ujaka Jorgea koji ju je dotad uzdržavao. Budući da Viridiana sliči na njegovu pokojnu suprugu Jorge ju raznim načinima pokušava nagovoriti da ostane s njim na imanju…

Buñuelov prvi film snimljen u Španjolskoj nakon dvadesetpetogodišnjeg izgnanstva, nagrađen Zlatnom palmom na filmskom festivalu u Cannesu 1961. godine.

Trajanje: 90 minuta

 

  • utorak 10. travnja u 20 sati

SMRT BICIKLISTA

Muerte de un ciclista, igrani, 1955.

Režija: Juan Antonio Bardem

Uloge: Lucia Bosé,  Alberto, Otello Toso, Carlos Casaravilla

Scenarij: Juan Antonio Bardem, Luis Fernando de Igoa

Fotografija: Alfredo Fraile

Na seoskoj cesti dogodila se prometna nesreća, auto je naletio na biciklista. Umjesto da mu pruže pomoć, vozač auta i njegova suputnica pobjegnu s mjesta nesreće. Želeći izbjeći neugodna pitanja i mogućnost da njihova afera bude otkrivena, María José i Juan odluče žrtvovati život stranca…

Trajanje: 88

 

  • utorak 17. travnja u 20 sati

KRVNIK

El verdugo, igrani, 1963.

Režija: Luis García Berlanga

Uloge: Nino Manfredi, Emma Penella, José Isbert,, José Luis López Vázquez, Ángel Álvarez

Scenarij: Rafael Azcona, Ennio Flaiano, Luis García Berlanga

Fotografija: Tonino Delli Colli

Krvniku Amadeu bliži se mirovina. S obzirom na posebnost njegove profesije, zabrinjava ga potraga za zamjenom. Njegova kćer Carmen ima drugi problem: čim muškarci saznaju za posao njezina oca, pobjegnu glavom bez obzira. Moguće rješenje za oboje bit će José, privlačni mladi muškarac koji radi kao pogrebnik.

Trajanje: 90 minuta

 

  • utorak 24. travnja u 20 sati

ZMIJA U NJEDRIMA

Cria cuervos, igrani, 1976.

Režija: Carlos Saura

Uloge: Geraldine Chaplin,  Mónica Randall, Florinda Chico, Ana Torrent, Héctor Alterio

Scenarij: Carlos Saura

Fotografija: Teodoro Escamilla

Nakon što svjedoči smrti vlastitog oca za vrijeme druženja s ljubavnicom devetogodišnja je Ana, zajedno sa sestrama Irene i Maite, prepuštena brizi stroge, ali dobronamjerne tetke Pauline, ljubazne sluškinje Rose i nijeme bake koja se odsutno u svojim mislima vraća prijašnjim vremenima gledajući stare obiteljske fotografije.

Trajanje: 107 minuta

 

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskim Filmskim Savezom, kinom Tuškanac i Veleposlanstvom kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj. 

Ulaznica: 10,00 kuna