CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • Dvorana Zrinski/Scheier – utorak 20. ožujka 2018. u 19.30 sati

HRVOJE PINTARIĆ, horna

TAMARA JURKIĆ SVIBEN, klavir

Na programu: Tomislav Uhlik , Branko Okmaca, Dalibor Grubačević, Žiga Hirschler , Miljenko Prohaska, Laura Mjeda Čuperjani , Nino Rota, Davor Bobić

Hrvoje Pintarić i Tamara Jurkić Sviben surađuju kao duo od 2011. godine.  Godine 2014. gostovali u Kanadi te 2016. u Australiji gdje su snimili skladbe Alana Holleya za australsku izdavačku kuću Hammerings Records (albumi Solos i Hammering). Surađuju i s drugim solistima i komornim glazbenicima u različitim inovativnim i kreativnim projektima.

Hrvoje Pintarić rođen je u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje diplomira  1995. u klasi prof. Stjepana Mateića. Još za vrijeme studija postaje  član Simfonijskoga Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno  radi do jeseni 1996., nakon čega slijedi jednogodišnje  usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara.  Od 1997. do 2004. prvi je hornist  Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra, a od 2004. živi i radi u Zagrebu kao stalni član orkestra opere HNK. Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim Brass festivalima te kontinuirano koncertira u zemlji i inozemstvu sa sastavom Brass kvintet, s kojim je 2010. izdao i nosač zvuka u izdanju diskografske kuće Cantus, Hrvatska. Izdvajaju se gostovanja  na Julliard School of music u New Yorku, Kanadi i Karipskim otocima. Od 2011. aktivno surađuje s pijanisticom T. Jurkić Sviben s kojom potiče stvaranje novih skladbi za rog ‒ kako hrvatskih tako i inozemnih skladatelja (M. Prohaska, T. Uhlik, A. Kabiljo, D. Grubačević, A. Holley).

Tamara Jurkić Sviben, pijanistica rodom iz Pule, druženje s klavirom započinje u u rodnom gradu u klasi prof. Marize Burić. Diplomirala je klavir u klasi akademika Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. te je pri istoj ustanovi stekla magisterij umjetnosti 2006. u klasi prof.emer.V. Krpana. Koncertira kao solistica i komorna glazbenica na mnogim hrvatskim i inozemnim festivalima usredotočivši se na repertoar kraja 19. i početka 20. stoljeća. Usavršavala je svoje pijanističko umijeće kod Michaela Vosskresenskog i Leva Naumova u Italiji, te u klasi Monique Mercier na Ècole Normale de Musique de Paris ‘Alfred Cortot’. Snimila je tri nosača zvuka za izdavačku kuću Croatia Records s djelima hrvatskih i američkih skladatelja prve polovine 20. stoljeća (Piano, Sonate za klavir B. Kunca i Začarani klavir). Redovno snima i za Hrvatski radio repertoar hrvatskih skladatelja. Ljubav prema hrvatskoj glazbenoj baštini usmjerava njezin daljnji interes k istraživanju hrvatskih glazbenika židovskoga podrijetla te njihovom doprinosu hrvatskoj kulturi i glazbenoj baštini što je i tema njezinog doktorskog rada koji je obranila 2016.. Surađivala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, orkestrom INK u Puli i Hrvatskim komornim orkestrom. Članica je HDGU, Hrvatskog muzikološkog društva, HGSM, Matice hrvatske, Hrvatsko-pedagoškog književnog zbora  te osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine „Tamar“.

Ulaznica: 30,00 kuna (nema popusta)