MUSTANG – Kino za mlade – petak 7.4.2017. u 18.00 sati

7. travnja 2017. u 18.00 sati – KINO ZA MLADE

MUSTANG

drama

Država: Francuska, Njemačka, Turska, Katar,

Godina: 2015.

Režija: Deniz Gamze Ergüven

Uloge: Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Elit İşcan

  • Uvod i analiza filma: Jelena Klinčević, spec. kliničke psihologije

Rano je ljeto. U turskom selu pored Crnog mora, daleko od Istanbula, Lale i njezine četiri sestre šeću doma iz škole. Na putu se igraju s dječacima sjedajući im pritom na ramena. Međutim, nevina dječja igra uzrokuje skandal kada ih ugleda zaprepaštena konzervativna susjeda koja sve ispriča njihovoj baki. Optužene za seksualno ponašanje, djevojke dobivaju batine od strica, bivaju podvrgnute testu nevinosti i zatvorene u kuću. Obiteljski dom pretvara se u zatvor u kojem sestre moraju usvojiti kućanske vještine i pripremiti se za brak. No najmlađa Lale odbija sve što predstavlja prijetnju njezinoj slobodi. Njezin nagon za neovisnošću kulminira žestokim odmjeravanjem snaga sa sve konzervativnijom obitelji nakon čega se ostale djevojke odvažuju na epski pokušaj bijega. Mustang je ovogodišnji francuski kandidat za Oscara.

Deniz Gamze Ergüven rođena je u Ankari, a živi u Istanbulu. Studirala je film na školi La Fémis u Parizu, a zatim i književnost i afričku povijest u Johannesburgu. Njezin diplomski rad, film Bir Damla Su, nagrađen je u Locarnu. Scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film Mustang napisala je zajedno s Alice Winocour. Film je nagrađen u Cannesu, Sarajevu i Odessi.

Festivali i nagrade: Filmski festival u Cannesu 2015. – Directors’ Fortnight – Nagrada Europa Cinemas Label / Sarajevo Film Festival 2015. – Srce Sarajeva za najbolji film, Kolektivna nagrada za najbolju glumicu / Međunarodni filmski festival u Odessi 2015. – Grand prix za najbolji film, Nagrada za najbolju redateljicu / Međunarodni filmski festival u Torontu 2015.

Teme za razgovor: društvene uloge, društveni pritisak, mladenački bunt, sukob s roditeljima, sestrinski odnosi, dogovoreni brak, ženska emancipacija, tradicionalno i moderno

Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik – medijska kultura, građanski odgoj i obrazovanje, etika, sociologija, psihologija

Trajanje: 94 minute

Dob: 14+

Ulaznica: 10,00 kuna

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec