FRANO ĐUROVIĆ laureat Nagrade Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski” za 2016. godinu

Frano Đurović laureat Nagrade Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski” za 2016. godinu

Ocjenjivački sud Nagrade Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski”, u sastavu Trpimir Matasović (predsjednik), Petra Pavić, Krešimir Seletković, Mladen Tarbuk i Ladislav Varga,  u potrazi je za najkvalitetnijim novim djelom hrvatskoga skladatelja praizvedenim prošle godine odabrao šest skladbi koje su ušle u najuži izbor – Miserere Srećka Bradića, Simfoniju Frane Đurovića, Self-Fuliffling Prophecies Srđana Dedića, Miramar AC Ane Horvat i autorskoga dvojca Lightune.G, Trio za violinu, violončelo i klavir Davorina Kempfa te Circles Ivana Josipa Skendera.

Ocjenjivački sud većinom je glasova odlučio da se, bez ulaska u najuži izbor za nagradu, kao posebno zanimljiv i vrijedan projekt izdvoji Akademska suita, praizvedena 12. siječnja 2016. u prigodi otvorenja Koncertne dvorane Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.  Sastavljana od sedam stavaka iz pera sedmorice skladatelja (Mladena Tarbuka, Zlatka Tanodija, Dalibora Bukvića, Frane Đurovića, Vjekoslava Nježića, Ante Knešaureka i Berislava Šipuša) primjer je kvalitetne suradnje skladatelja koji, unatoč različitim autorskim poetikama, zajednički stvaraju jedinstvenu glazbenu cjelinu, čiji konačni umjetnički rezultat uvelike nadilazi ukupnost njezinih pojedinačnih dijelova.

Na sjednici održanoj 16. ožujka 2017. odlučeno je, također većinom glasova, da je dobitnik Nagrade Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski” za 2016. godinu Frano Đurović. Nagradu za najbolje djelo hrvatskoga skladatelja praizvedeno prošle godine Đurović je dobio za svoju Simfoniju, koju je u sklopu programa 68.  Dubrovačkih ljetnih igara 18. kolovoza 2016. praizveo Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Ertuğa Korkmaza.

Nagrada će laureatu biti uručena 11. svibnja 2017. u Čakovcu, u sklopu programa 44. Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski.

Obrazloženje

Skladana na narudžbu Dubrovačkih ljetnih igara, Simfonija Frane Đurovića predstavlja značajan iskorak unutar opusa toga skladatelja – kako u cjelini, tako i unutar njegova orkestralnog segmenta. Donekle se nadovezujući na svoje ranije orkestralne radove, uključujući i skladbu Delta, za koju je dobio Nagradu “Josip Štolcer Slavenski” za 2005. godinu, Đurović sklada ambiciozno, ali i pomno zamišljenu, promišljenu i osmišljenu opsežnu skladbu u kojoj propitkuje tek naizgled oprečne silnice kojima na skladatelja djeluju tradicija i suvremenost. S jedne strane, on brižno slijedi tradicionalne okvire simfonijske forme (pri čemu očekivani scherzo nije skladan kao zaseban stavak, nego je umetnut u prvi stavak djela), gradnje na način “apsolutne” glazbe i instrumentacije za standardni sastav manjega simfonijskog orkestra. Istodobno, međutim, takve preuzete okvire “puni” sebi svojstvenim sadržajima, od nesuspregnute, “izvanglazbene” emocionalnosti i asocijativnosti (osobito, ali ne i isključivo u posebno uspjelome drugom stavku, Requiemu) do osebujnoga prenošenja u orkestralni medij iskustava stečenih skladanjem elektroničke glazbe. Ova posve samosvojna glazbena cjelina u konačnici svjedoči kako o Đurovićevom suverenom vladanju svim elementima tradicionalnoga skladateljskoga zanata, tako i o njegovoj sposobnosti za stvaranje umjetničkoga djela širokoga i uvjerljivo napetoga dramaturškoga lûka.

Frano Đurović (1971.) diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Frane Paraća. Osim orkestralnih i komornih skladbi, autor je velikog broja elektroničkih i elektroakustičkih djela, instalacija, multimedijalnih projekata, glazbe za teatar i televiziju. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je asistent od 2004., docent od 2007., a izvanredni profesor od 2012. godine. Od 2010. do 2013. godine bio je umjetnički voditelj Glazbene tribine u Opatiji, a od 2012. do 2015. bio je umjetnički savjetnik Muzičkog biennala Zagreb. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja. Dobitnik je Nagrade rektora Sveučilišta u Zagrebu (2000.), Nagrade na Internationale Sommerakademie Reichenau — Meisterkurs für Komposition u Austriji (2002.), Nagrade “Josip Štolcer Slavenski” (2005.), Nagrade Fonda Stjepan Šulek (2006.), pobjednik Natječaja za MBZ–ovu web skladbu (2010.) te dobitnik Nagrade Marul za scensku glazbu (2013.).

Trpimir Matasović

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec