MATIJA BAJC- ORGANIZIRANI KAOS – SLIKE – izložbeni prostor Centra za kulturu Čakovec – 16.2.-6.3.2017.

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC – IZLOŽBENI PROSTOR

  • četvrtak 16.2.2017.  u 19.00 sati – otvorenje izložbe
  • Trajanje: 16.2. – 6.3.2017.

MATIJA BAJC

Organized chaos / organizirani kaos

  • Harmonična čistoća apstrakcije

Matija Bajc u svojem slikarskom opusu tijekom studija slikarstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci uranja u svijet apstrakcije. Izučava likovne elemente, međusobne odnose i psihološko poimanje tih elemenata. Okosnicu njegovih ranijih radova čine geometrijski motivi. Mreža vodoravnih i okomitih linija povezanih u cjelinu doima se poput rješenja složene jednadžbe. Nizanjem traka i pravokutnika stvorena je ravnoteža među oblicima, a isto se događa s bojama. Uz geometrizam, osjećaju ugode kod promatrača pridonose tonovi slike, od zelenih, preko žutih, sve do zemljanih (Congestion/ Kongestija, vidi detalj 1).

Velika je inspiracija u Matijinu stvaralaštvu nizozemski slikar Piet Mondrian, najradikalniji slikar među apstraktnim slikarima 20. stoljeća, začetnik pokreta De Stijl. Dok P. Mondrian prelazi iz ekspresionističke faze u potpuno nefiguralnu estetiku, kod Matije se događa obratno. On geometrizmu dodaje pokoji figuralni element, primjerice u slikama Sharpolar, Melt/Taljenje i Void/Praznina (vidi detalj 2).

Složenu mrežu pravokutnika i linija prekida razdornim dripingom i reljefnim formama. Driping (način slikanja kod Jacksona Pollocka lijevanjem i škrapanjem boja umjesto nanošenjem kistom) ponajbolje se zamjećuje na slici Tempest/Bura, spekulirajući da je načinjen slučajno. Zapravo iza nanošenja boje stoji promišljena radnja. Uporaba tehnike dripinga prekida statičnost te daje živost površini, još uvijek s namjerom da nas odvuče od asocijacija sa stvarnošću. Smiona intervencija zavojitih žarkih linija i kapanje sive boje ulaze u geometrijsku priču na slici Infinity/Beskonačno. Tek se na slici 8 pojavljuju konkretnije figuralne forme. Opuštajuće boje preobražavaju se u nemirnu crvenu, narančastu, neonski zelenu dok je pozadina suptilnija i zadržava geometrizam. Dosadašnji geometrizam sada je dao nešto prostora organskim formama. Prevlast organske apstrakcije događa se u djelu Burst/Prasak gdje se tek u malim dozama primjećuje geometrija. (Vidi detalj 3)

Sljedeći korak u koji se Matija opušta pretvorba je dvodimenzionalne slike u ambijentalno rješenje koje ostvaruje u svojem diplomskom radu. Jedanaest ploča od pleksiglasa na kojima se pojavljuje nekolicina osnovnih likovnih elemenata (linija, boja, ploha) stvaraju trodimenzionalnu konstrukciju. Na svakom pojedinačnom pleksiglasu ugravirane su linije, a poseban efekt daje im LED svjetlo ugrađeno u postolje. Svjetlo stvara potpuno novu atmosferu u prostoru. Osamnaest primarnih i sekundarnih boja tehnikom dripinga nanesene su na ploče od pleksiglasa. Nad navedenim obojenim segmentima navire se, špahtlom nanesenih u pastoznim namazima, osamnaest tonova sive boje oblikovanih u pravokutnike. Svaki obojeni segment nanesen je po principu zlatnog reza. Unatoč činjenici da tehnika dripinga daje živost instalaciji, organizacija elemenata zlatnim rezom ponovno podsjeća na matematičke procese. U eksperimentiranju s prostorom autor se strogo drži odrednica koje primjenjuje u dvodimenzionalnim djelima. Geometrijska rješenja, igra likovnim elementima i čistoća u gradnji apstraktne slike glavne su odrednice Matijina opusa. Vizualno putovanje likovnih elemenata s dvodimenzionalne plohe u prostor u svojstvenom apstraktnom izrazu zaokruženo je pravilnim poretkom koji kreira ruka autora.

Iva Kožnjak, mag.hist.art.

Matija Bajc rođen je 1985. u Čakovcu. Maturirao 2003. u Graditeljskoj školi u Čakovcu, smjer dizajn unutarnjeg uređenja. Od 2003. do 2008. studirao dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci  diplomirao 2015.  i stekao zvanje prvostupnik likovne pedagogije – smjer slikarstvo. Magistrirao u siječnju 2017. (magistar likovne pedagogije).

Izložbe:

2002. 22. (dvadeset druga) izložba likovnih umjetnika Međimurja, Čakovec, (grupna)

2006. oslikavanje murala u Parku Zrinski, Čakovec, (grupa)

2007. Meeting of styles Zagreb, (grupa)

2011., 2012., 2013.  Xstatic Festival Split, (grupa)

2015. Izložba studentskih radova diplomskih studija, Galerija Kortil, Rijeka

2015. Samostalna izložba ”Rat smjerova” , Galerija atelje Paulić, Bakar

Nagrade:

  1. 1. (prvo) mjesto, Generacijska nagrada: najbolji uradak, tema: “Figura u prostoru” Pula

Aktivnosti:

2004. Jedan od osnivača udruge TRIBE, Čakovec, NGO, organizator izložba, art i muzičkih event

2011. Graffiti video dokumentarac, audio & video produkcija

2012. Video projekt o nakitu, audio & video produkcija

2013. “Hidden Live(r)s of Venice” video projekt i radionica, grupa (co. Direktor), Venecija, Italija

2015. Likovna kolonija, Humanitarna akcija “Svi za Zrinka“, Bakar

 

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec