GAZDA: POČETAK

hrvatski dokumentarni film

Država: Hrvatska

Režija: Dario Juričan

Godina: 2018.

GAZDA:POČETAK drugi je film iz serijala Gazda. Priča je to o Agrokoru prije Agrokora, o debaklu privatizacije, tranzicije i pravosuđa te nasljeđu koje i danas baštinimo. ‘Gazda: Početak’ govori o privatizaciji i tranziciji 1990-ih godina, konkretno o Globus grupi Miroslava Kutle, za koju Juričan kaže da je priča o Agrokoru prije Agrokora.

Trajanje: 83 minute

Preporučamo starijima od 12 godina.

Gazda: Početak je  novi, drugi po redu,  Juričanov film iz serijala Gazda.  Film je rađen godinu dana i financiran je vlastitim sredstvima.

  • RASPORED PRIKAZIVANJA

utorak 6.2. u 20.15 sati

petak 9.2. u 20.00 sati

Redatelj filma je Dario Juričan, novinar istraživač je Mašenjka Bačić, suradnik na projektu je Saša Paparella, a pravni tim predvodi Ljiljana Maravić Pirš.

Gazda: Početak je film o tranziciji, privatizaciji, o ekipi koja je marljivo “radila” u devedesetima da bi danas i oni i mi živjeli u blagostanju i sreći. Priča je to o Agrokoru prije Agrokora.

Misao vodilja koja je gurala film je bio citat “Sve će protekcije i veze biti kad-tad raskrinkane”( Ivica Todorić, 1994.)

U  filmu se problematiziraju i postupci Đure Sesse, sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda, a 1990-ih predsjednika Općinskog suda u Zagrebu koji je, tvrdi Juričan, znao za ilegalne posjete Kutli u zatvoru 2000. godine i nije ih spriječio. Propituje i objavu njegove imovinske kartice u kojoj nije prijavio stan kupljen novcem dobivenim od Medijatora, tvrtke u vlasništvu Agrokora, a koju je pribavio od Državnog sudbenog vijeća za potrebe istraživanja.

Juričan ističe da su sve informacije iznesene u filmu potkrijepljene dokumentima, arhivima i iskazima, pa da su tako i informacije o tome da je Sessa znao za ilegalne posjete Kutli u zatvoru potkrijepljene pisanom izjavom jednog tadašnjeg suca Državnom odvjetništvu.

Zadnje poglavlje filma obuhvaća osobe koje su poveznice tadašnjeg vremena sa današnjim vremena, pa se tako obrađuje i Vladimir Šeks, za kojeg Juričan tvrdi da je sve znao i bio upućen u poslove Agrokora i Ivice Todorića. “On i danas vedri i oblači, ne smo kao savjetnik premijera, već i kao siva eminencija hrvatskog pravosuđa”, rekao je Juričan, naglasivši da je misao vodilja filma bio citat Ivice Todorića iz 1994. godine: “Sve će protekcije i veze biti kad-tad raskrinkane”.

Projekt je dobio jednu od nagrada za scenarij na prvom scenarističkom natječaju za doku filmove “Krsto Papić” Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Producent filma je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (Hrcin)

Ulaznica: 25,00 kuna