GLASNIJE OD ORUŽJA, hrvatski glazbeni dokumentarni film – petak 10.11.12017. u 20.00 sati

Tribina ČČ 2.11.2017. u 20.00 sati

  • petak 10.11. u 20.00 sati

GLASNIJE OD ORUŽJA

dokumentarni film

Država: Hrvatska

Godina: 2017.

Režija: Miroslav Sikavica

Scenarij: Miroslav Sikavica

Direktor fotografije: Hrvoje Franjić

Montaža: Miran Miošić

Zvuk: Martin Semenčić, Ivan Zelić

Producent: Nenad Puhovski

Produkcijska kuća: Factum

 

U filmu sudjeluju: Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

 

Dokumentarni film o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i Domovinskom ratu te o sudbinama njezinih autora i pjevača.

 

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

 

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobjeđuje reformirane komuniste uz nemalu pomoć pjesme, koja te 1990. godine već aktivno sudjeluje u buđenju nacionalnog duha. Mijenja se sustav – iz unitarne, socijalističke Jugoslavije u nezavisnu i demokratsku Hrvatsku – ali ne i struktura glazbe u službi politike. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, impulzivnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera. Nacionalna radiotelevizija (HRT) postaje njihov najmoćniji pokrovitelj. Naručuje nove domoljubne pjesme, emitira postojeće, organizira i financira brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućava snimanje mnogih domoljubnih spotova. Samo u prvih par najžešćih mjeseci rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. No mnoge pjesme taj rat nisu “preživjele”, a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.

Trajanje: 86 minuta

 Ulaznica: 30,00 kuna, učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet 20,00 kuna, invalidi 15,00 kuna

Redovni program: 25,00 kuna

Miroslav Sikavica (1975.) diplomirao je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu i magistrirao režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je brojnih dokumentarnih filmova: Kako miriše nebo (2003.), Od 6 mjeseci do 3 godine (2010.), Oblak (2011.), emisije Direkta Čardak ni na nebu ni na zemlji (2009.), C2H5OH (2006.) itd. Njegov kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan 2016. godine u programu Quinzaine des Réalisateurs u Cannesu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem, a osvojio je, između ostalog, i priznanje na Sarajevo Film Festivalu. Dobitnik je Nagrade građana i građanki Grada Zagreba Nada Dimić, koju je osnovao Fond za druge (2017.). Trenutačno je umjetnički savjetnik Hrvatskog audiovizualnog centra za kratkometražni igrani film.

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec