Tribina ČČ 2.11.2017. u 20.00 sati

  • petak 10.11. u 20.00 sati

GLASNIJE OD ORUŽJA

dokumentarni film

Država: Hrvatska

Godina: 2017.

Režija: Miroslav Sikavica

Scenarij: Miroslav Sikavica

Direktor fotografije: Hrvoje Franjić

Montaža: Miran Miošić

Zvuk: Martin Semenčić, Ivan Zelić

Producent: Nenad Puhovski

Produkcijska kuća: Factum

 

U filmu sudjeluju: Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

 

Dokumentarni film o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i Domovinskom ratu te o sudbinama njezinih autora i pjevača.

 

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

 

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobjeđuje reformirane komuniste uz nemalu pomoć pjesme, koja te 1990. godine već aktivno sudjeluje u buđenju nacionalnog duha. Mijenja se sustav – iz unitarne, socijalističke Jugoslavije u nezavisnu i demokratsku Hrvatsku – ali ne i struktura glazbe u službi politike. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, impulzivnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera. Nacionalna radiotelevizija (HRT) postaje njihov najmoćniji pokrovitelj. Naručuje nove domoljubne pjesme, emitira postojeće, organizira i financira brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućava snimanje mnogih domoljubnih spotova. Samo u prvih par najžešćih mjeseci rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. No mnoge pjesme taj rat nisu “preživjele”, a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.

Trajanje: 86 minuta

 Ulaznica: 30,00 kuna, učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet 20,00 kuna, invalidi 15,00 kuna

Redovni program: 25,00 kuna

Miroslav Sikavica (1975.) diplomirao je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu i magistrirao režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je brojnih dokumentarnih filmova: Kako miriše nebo (2003.), Od 6 mjeseci do 3 godine (2010.), Oblak (2011.), emisije Direkta Čardak ni na nebu ni na zemlji (2009.), C2H5OH (2006.) itd. Njegov kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan 2016. godine u programu Quinzaine des Réalisateurs u Cannesu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem, a osvojio je, između ostalog, i priznanje na Sarajevo Film Festivalu. Dobitnik je Nagrade građana i građanki Grada Zagreba Nada Dimić, koju je osnovao Fond za druge (2017.). Trenutačno je umjetnički savjetnik Hrvatskog audiovizualnog centra za kratkometražni igrani film.