GRAFIČKI ELEMENT – umjetnici iz Graza (Austrija) predstavljaju djela raznolikih grafičkih pristupa – 30.3.- 7.5.2017.

 

izložbeni prostor, četvrtak 30.3.2017. u 19.00 sati – otvorenje izložbe

Trajanje: 30.3.-7.5.2017.

GRAFIČKI ELEMENT

UMJETNICI IZ GRAZA (AUSTRIJA)

Georg Held, Isa Riedl, Lisa Reiter, Gunther Skreiner, Alfred Resch, Veronika Tzekova

Izložba „Grafički element“ predstavlja djela šestorice umjetnika iz Graza koji pripadaju raznim generacijama. Pri sastavljanju izložbe vodilo se računa da ne bude posebno zastupljena niti jedna grafička tehnika, već se dala prednost raznolikosti grafičkih pristupa.

Priređivači izložbe su:  Kulturvermittlung Steiermark, Cultural City Network Graz i Austrijski kulturni forum Zagreb

Georg Held

Od početka 1980ih godina bavi se temom plohe u slikarstvu i grafici. U svom radu nije se uvijek držao četverokutnog formata slike, a konstruirao je i ekstenzivne objekte.

Serija Shades of Green sastoji se od panoa uz svaku od devet pojedinačnih slika. Crteži flomasterima u boji kombiniraju se  s fotografijama koje su krupni planovi  nacrtanih linijskih struktura. Tako nastaju blokovi od po dva panoa na kojima “originali” crteža korespondiraju sa svojim (uvećanim) snimkama.

Lisa Reiter

U svojim radovima Lisa Reiter se bavi iskustvima tijela, shvaćanjem figura i oblika.  Njeni našiveni aktovi su crtani zapisi procesa koji je ne samo obzirom na ženskost, nego i na sasvim osoban način, povezan s razumijevanjem, poimanjem i doživljajem tjelesnosti. Ona crta nitima, šije linijama i tako proučava područje koje se mora oprezno istraživati.

Alfred Resch

Godine 1994. nastaju prve “slojevite slike” i radovi u serijama koji tendiraju ka geometrijsko-apstraktnom pravcu. Umjetničko oblikovanje sve više obilježavaju strukture i pojedinačni elementi. U daljnjem slijedu umjetnik slikarstvo kombinira s tehnikom otisaka te slike prenosi na najrazličitije materijale kao što su kamen, metalne ploče ili tkanina. Od kraja 90ih godina nastaju uz to skulpturalni radovi, projekti landarta,ciklusi fotografija i instalacije.

Najrazličitiji mediji počinju se miješati i u radove prodiru najnovije tehnologije iz područja svjetlosne tehnike i elektronike.

Isa Riedl

Ono što se lako pamti u odnosu na ono što brzo nestaje predstavljeno je određenim detaljima koje umjetnica na svojim crtežima postiže bojom ili kao reljef utiskuje duboko u papir. Međutim, ono cjelovito, potpuno, mora ostati prazno,označavajući tako pukotine u pamćenju – u slikama koje se vjerojatno od vožnje do vožnje zgušnjavaju, također i pomiču, ali koje se konačno u smislu ekonomične pozornosti ponovo razrjeđuju.”

Gunther Skreiner

Gunther Skreiner radi na modularnom jeziku slika i crteža čiju je temeljnu strukturu, odnosno sistematiku, baziranu na varijablama razvio i ustanovio prije 40 godina. Taj jezik u serijama proširuje parametrima (kao što su faktori procjene i smetnji, multiplikatori) i tako stvara različite, strogo konceptualno, računalno komponirane svjetove boja i simbola.

Veronika Tzekova

U svojoj umjetničkoj praksi Veronika Tzekova bavi se prvenstveno intervencijom, usvajanjem i participacijom i koncentrira se na novo promišljanje i transformiranje objekata, situacija i sustava.

CDoupbles (stopljenica sastavljena od riječi Couplets i Doubles) je serija igara riječima, od umjetnice nazvanih kratkim pričama, koje sadrže po dvije ili više riječi. U pravilu se radi o jednom glavnom pojmu, a drugi se pojavljuje na različite načine ovisno o izvedbi objekta, instalacije, layouta i tipografije. Značenja nastaju koegzistencijom riječi u mašti gledatelja i ovise o izazvanim asocijacijama.

 

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec