Godišnja nagrada Grada Čakovca ove je godine dodijeljena Kazališnoj družini Pinklec za iznimno djelovanje u području umjetnosti i kulture

 

Romano Bogdan, redatelj i umjetnički ravnatelj KD Pinklec

Kazališna družina Pinklec kazalište je za djecu i mlade, koje od 1987. godine djeluje pri Centru za kulturu Čakovec. Osnivač i umjetnički ravnatelj kazališta je Romano Bogdan.

Kazališna družina Pinklec kreira predstave namijenjene djeci i mladima do 18 godina, koje  govore o svakodnevnim životnim temama i o bajkovitom mitološkom svijetu koji je djeci u današnjem društvu nasušno potreban. Time im omogućavaju da u slojevitoj, edukativnoj i maštovitoj kazališnoj estetici pronađu mirni kutak djetinjstva, da razvijaju kreativnost, maštu, kulturu javnog nastupa i komuniciranja, te da stječu kulturne navike.

Biraju hrvatske i svjetske  autore koji u svojim djelima progovaraju iskreno i hrabro o problemima djece i mladih, a izvrsnošću redateljskih postavki paze na umjetničke kriterije koji su neobično važni za mladu publiku, imajući na umu da kazalište odgaja svojom estetikom.

Predstavama žele pobuditi potrebu društva za kazalištem, onako kao što djeca imaju potrebu za toplinom, nježnošću, prihvaćanjem i komunikacijom.

Kazališna družina Pinklec okuplja stotinjak djece i mladih u Dramskom studiju ”Dada” te kroz nekoliko skupina unutar studija educira i odgaja djecu i mlade.

Članica je strukovnih udruga profesionalnih kazališta: UNIMA-e (Svjetskog udruženja lutkara i lutkarskih kazališta) i ASSITEJ-a (Svjetskog udruženja profesionalnih kazališta za djecu i mlade).

Kazališna družina Pinklec dobila je status profesionalne kazališne družine 24. 12. 2006. godine i kao takva upisana je u Očevidnik profesionalnih kazališta pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Dobitnici su brojnih priznanja i značajnih nagrada.