KINO ZA MLADE

Veljača / Svibanj 2018.

Tribina Kino za mlade u drugom polugodištu šk. god. 2017. / 2018. nastavlja program sa četiri filmska naslova temama prilagođenim mladima.

Program se fokusira na mogućnosti korelacije sa nastavnim predmetima ili satovima razrednika. Cilj je programa kritički odabir filmova te izbjegavanje konzumerističkog pristupa u gledanju.

Prikazujemo aktualne naslove europskog kulturnog kruga različitog žanra i doprinosima kvaliteti medijskog obrazovanja. Svaki film ima uvod u gledanje koje provode filmski stručnjaci ili stručnjaci za pojedine teme.

O filmu razgovaramo u utorak nakon odgledanog filma u 13.15. h u dvorani Centra za kulturu. Zahvaljujemo svim srednjim školama što su se uključile u naš interaktivni program.

Budite i dalje s nama.

PROGRAM

  • Petak 2. veljače 2018. u 17.45 sati

Ulaz besplatan.

Uvod: mr.sc. Narcisa Slugan, dr. med., specijalist školske medicine

Organizirano u sklopu projekta “Aktivni mladi protiv nasilja” koji u 2017. i 2018. godini provodi Udruga Zora kao nositelj s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Gospodarskom školom Čakovec, Tehničkom školom Čakovec, Udrugom za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centrom za kulturu Čakovec, Centrom za socijalnu skrb Čakovec s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije. Projekt sufinanciraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

JEL` TI ŽAO?

Spijt

igrani film

Nizozemska, 2013.

Režija: Dave Schram

Trajanje: 93 minute

Jochemu nije lako u školi. Maltretira ga Sanneina družina. Njihov razrednik Tino ne poduzima ništa jer je previše zaokupljen time da ispadne cool pred svojim razredom. To ide na živce Davidu, jednom od učenika, ali on se boji sam nešto poduzeti. Kad učitelj Tino priredi razrednu zabavu, pozove i bend čiji su članovi David, Youssef, Niels i Nienke. David nastoji zadiviti Veru, najzgodniju curu u razredu. No, kad se taj plan izjalovi, David pokušava pomoći Jochemu, kojeg zlostavljaju više nego ikad. Sljedećeg jutra, razrednik objavljuje da se Jochem nije vratio kući nakon zabave.

Festivali i nagrade: Toronto International Film Festival – najbolji film; Giffoni Film Festival – Zlatni grifon; European Film Awards – najbolji film (Young Audience Award)

Teme za razgovor: nasilje, zlostavljanje, odgovornost, solidarnost, vrijednosti, vršnjački odnosi

Korelacija s nastavnim predmetom: Hrvatski jezik – medijska kultura, sociologija, psihologija, etika, sat razrednog odjela

Dob: 14+

  • Petak 2. ožujka 2018. u 18 sati

Uvod: Marta Horvat, profesorica povijesti umjetnosti

LOVING VINCENT: VAN GOGHOV MISTERIJ

Loving Vincent

animirani, biografski

Velika Britanija, Poljska, 2017.

Režija: Dorota Kobiela, Hugh Welchman

Trajanje: 94 minute

‘An animated masterpiece’ – tim riječima kritičari opisuju ovaj animirani film o životu i kontroverznoj smrti slavnog slikara Vincenta Van Gogha, ispričanog preko njegovih slika i likova na njima. Iz velikog umjetničkog opusa, za svog kratkog života uspio je zapravo prodati samo jednu svoju sliku. Sva ostala djela kupovao je njegov brat Theo, koji je mogao stvoriti čitavo carstvo tim novcem kojim je plaćao Vincentove slike. ‘The truth is, we cannot speak other than by our paintings.’ – ‘Istina je, ne možemo govoriti drugačije nego svojim slikama.’ Upravo to i jest ovaj film. Vincentova priča u njegovim slikama. Uljni kolaž o misteriju života i smrti nizozemskog boema, utemeljitelja modernog slikarstva XX stoljeća, treperećim slikama uvodi nas u slikarov unutarnji svijet. Ručno oslikanih svih kadrova, film je stvaran šest godina, na njemu je radilo preko sto umjetnika. Ova emotivna i strastvena biografska drama najviše se bazira na djelima i karakteru Vincenta van Gogha, te razjašnjava odnose s mnogim likovima s njegovih slika, poput doktora Gacheta, Armanda Roulina, Adeline Ravoux, Marguerite Gachet.

Festivali i nagrade: Annecy International Animated Film Festival (nagrada publike); National Board of Review, USA (nagrada za najboljih deset stranih filmova); Shanghai International Film Festival 2017 (najbolji animirani film); Vancouver International Film Festival 2017; Satellite Awards 2017; Polish Film Festival 2017

Teme za razgovor: Vincent Van Gogh, animirani, eksperimentalni film, umjetnost, likovno stvaralaštvo

Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik- medijska kultura, likovna kultura, glazbena kultura

Dob: 14+

  • Petak 13. travnja 2018. u 18 sati

Uvod: Izak Vrtarić, politolog, novinar lista Međimurje

USTAV REPUBLIKE HRVATSKE

hrvatski igrani film

Hrvatska, Češka, Makedonija, Slovenija,  2016.

Režija: Rajko Grlić

Trajanje: 90 minuta

Priča o četvero ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i vjeri. I vjerojatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natjera i učini međusobno ovisnim. Mučno i bolno oni se polagano počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi.
Iako većinski zbijen u dva stana i sveden na tri-četiri lika, “Ustav RH“ zahvaća šire mentalno stanje nacije u Hrvatskoj danas s vjerskim, ideološkim, spolnim i inim netrpeljivostima, prebrojavanjem krvnih zrnaca (Samardžićeva žena je “naša, Hrvatica s obje strane“) i predrasudnim poistovjećivanjem jednog čovjeka s narodom/kolektivom (“nema ja kao ja“). Sve se to prelama u dijaloškim partijama likova postupno pomirenih suprotnih stajališta, trezveno napisanim i režiranim sigurnom rukom, bez puno sentimentalizma. Samo s tihom nadom u bolje sutra bez mržnje i nekog novog ustava RH. (Slobodna Dalmacija)

Festivali i nagrade: Međunarodni filmski festival u Montrealu 2016. – Grand Prix Amerike; Festival slovenskog filma 2016. – najbolja slovenska koprodukcija; najbolja kostimmografija (Leo Kulaš); Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFe 2016. – Zlatni lješnjak za najbolju glumicu (Ksenija Marinković), Zlatni lješnjak za najboljeg glumca (Nebojša Glogovac)

Teme za razgovor: različitosti, seksualnost, ideologija, predrasude, mržnja, netrpeljivost

Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik – medijska kultura, sociologija, psihologija,  etika, sat razrednog odjela

Dob: 14+

  • Petak 4. svibnja 2018. u 18 sati

Uvod: mr. sc. Jelena Klinčević, specijalistica kliničke psihologije

AMY

biografski dokumentarni film

Velika Britanija, 2015.

Režija: Asif Kapadia

Trajanje: 128 minuta

Ovaj dokumentarni film otkriva dosad neviđene arhivske snimke i govori o tragičnoj priči ispričanoj Amynim riječima. Amy Winehouse umrla je u 27. godini života, 27. srpnja 2011. godine, od trovanja alkoholom. Bila je talent koji se rađa jednom u generaciji. Pisala je pjesme i pjevala od srca, ostavljajući publiku opčinjenu njezinom magijom. Tragično je što se zbog svojih problematičnih veza, globalnog uspjeha i nestandardnog načina života pod povećalom medija potpuno emotivno raspala.

Festivali i nagrade: Oscar 2016 – najbolji dugometražni dokumentarni film; BAFTA 2016 – najbolji dokumentarni film; Cannes Film Festival 2015 – nominacija za Zlatno oko i Queer palmu

Teme za razgovor: ovisnosti, život slavnih, obitelj, stil života, mediji

Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik – medijska kultura, sociologija, psihologija, etika

Dob: 14+

 

 

Program financijski podržavaju:

Grad Čakovec

HAVC

Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Europa Cinemas