CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Tribina ČČ 23.2.2017. u 20 sati

KONCERT

LOVRO POGORELIĆ, klavir

Program:

M. Mussorgsky: Slike s izložbe

S. Prokofjev: Osma sonata u B-duru, op.84

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Šangaj, Tianjin, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi koji je kritičar lista Cultura&Societá opisao kao “Pijanističku meditaciju” i istaknuo “…istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog “simbolista” Skrjabina (5. Sonata)“. Prilikom prošlogodišnjeg nastupa u Danskoj na festivalu Schubertiaden najavljen je sljedećim riječima: “Majstor za klavirom … Sve što karakterizira jednog majstora, Lovro Pogorelić ima u izobilju: svoj vlastiti neprikosnoveni pristup svemu što svira, tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama, a da ne pravi kompromis s poteškoćama koje većina izvođača doživljava u svojim nastupima, sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja; slušatelj je uvjeren da je ono što se događa u danom trenutku upravo najvažnije.“ (Bent-Erik Rasmussen)

Seriju recitala u Japanu (Osaka, Nagoja, Tokio 2011.) kritika je popratila sljedećim riječima: “…On je krupan čovjek i svira s punim udarom, ali nalazim profinjenost u njegovom zadivljujućem zvuku…” (K. Michishita, Let’s Enjoy Tokyo, 5 najboljih koncerata u 2011.) te “…Njegova izvedba je ekstremno bogata i raznovrsna a vještina njegovih ruku je neiscrpna. Vizualno, kao blistavi kristali i moćno kao prašina u zraku.  Potpuno sam zadivljena ogromnom širinom dinamičke skale i njegovim kapacitetom u okretnosti pokretne snage logičkog sklada. Njegov rad sadrži mnogo ekscentričnih faktora, ipak svaki djelić zvuka je gladak i blistav kao baršun …” (K. Fushhiya, www.jazztokyo.com), a prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta 2012.) zabilježeno je: “Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, – njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to se zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova.” (A. Kovács, Eozin magazine, Pécs)

Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com) do karakterizacije “… pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima…” (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan) Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a koji je višekratno emitiran. U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića, s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear.

Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj PagArtFestivala. U slobodno vrijeme osvaja planinske vrhove.

Fotografije: Tomislav Čuveljak, Zoran Vuletić, Josip Portada

Ulaznica: 50,00 kuna

Učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet 40,00 kuna