KREŠIMIR NOVAK ŠIKI – retrospektiva – izložbeni prostor czk – 26.1. – 8.2.2017.

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • Izložbeni prostor – četvrtak 26. siječnja 2017. u 19.00 sati – otvorenje izložbe

Trajanje: 26.1.-8.2.2017.

Izbor radova i predgovor: Ksenija Kipke, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka

Postava i otvorenje izložbe: Petra Vidović, povjesničarka umjetnosti

Fotografije: Davor Žerjav, Sunčica Novak (autorov portret), Edo Lukman

KREŠIMIR NOVAK

U prigodi ove male, gotovo intimne retrospektive Krešimira Novaka, upoznajemo osoban ali i izazovan diskurs umjetnika sa nekima od prepoznatljivih svjetskih stilova i imena, metoda i koncepata. Pratimo razvoj opusa od osamdesetih godina prošlog stoljeća, do danas. Ulazimo u priču o angažiranim temama, bogatim koloritima, dinamičnim izmjenama interesa i oblikovanja, osobnim zapisima. Pratimo razvoj kreativnog pristupa kroz eksperiment na razini tehnika i metoda, komunikacije s publikom i osobnih izazova.

Poziv kreativnog oblikovanja uvijek je želja za komunikacijom autora i publike, nastojanje da se osvijesti kontekst vremena i prostora, da se stvori osobni doprinos trenutku postojanja i da se nametne diskurs, izazove sugovornike. Umjetnost jest komunikacija i kao takva ostvaruje se u najneočekivanijim i začudnim oblicima, potiče nove umjetničke oblike, stvara nove vrijednosti, umjetnike i sugovornike. I dok će većina ulaziti u diskurs sa umjetničkim izazovom emotivno, teoretski ili čak površno, manjina će reagirati eksperimentom, inovacijom, postavljanjem novih granica vlastitih interesa i mogućnosti.

U tom kontekstu, predstavljeni opus Krešimira Novaka svjedoči o kontinuiranom izazovu aktualnih, uglavnom eksperimentalnih stilova svjetske likovne scene i osobnom tumačenju, odnosno interpretaciji koncepata u lokalnom okruženju. Interes za popularnu kulturu kao i refleksivnu interpretaciju vidljiv je primarno na razini inovativnih metoda i istraživanja u području tehnika i izvedbe. Već od samih početaka likovnog stvaralaštva, autor bira uglavnom grafičke tehnike afirmirane kroz nekoliko utjecajnih stilova dvadesetog stoljeća, kao što su nadrealizam i osobito pop-art. Kasnije će biti sve ekspresivniji u razvoju osobnog stila, trajno usmjeren prema istraživanju novih mogućnosti i kombinacije materijala, tehnika i podloga.

Na tematskoj razini prepoznat ćemo motive proslavljene popularnom umjetnošću i izboru A. Warhola i drugih umjetnika. Na izvedbenoj razini, međutim primijetit ćemo osobni diskurs Krešimira Novaka sa grafičkom igrom i njenim potencijalom koji je svakako iskorak u smjeru osobne ekspresije. Na području izvedbe svojih radova, autor pokazuje svu svoju kreativnost i inovativnost. Koristi tehnološki izazovniju boju, potpuno je slobodan u nanosu i slojevitosti rukopisa, ne ograničava se tradicionalnim odnosom plohe i crte, igra se s teksturama, formatima i podlogama. Kao rezultat te slobodne kreativne igre, pred nama stoje osobni zapisi koji samo na prvi pogled i to samo tematski podsjećaju na već artikulirane svjetske uspješnice, a u biti su nove i drugačije, rezultat tehnološkog majstorstva i osobnog tumačenja univerzalnih umjetničkih nastojanja.

Dominantna tema autorova opusa jest umjetnost, najveća vrijednost jest osobna interpretacija, a trajni doprinos jest kreativna inovacija grafičkog oblikovanja kao takvog.

To je možda najviše vidljivo u crtežu, najosobnijem načinu iskaza osobnosti umjetnika. Kao što je i uobičajeno, mladost traži velike i važne teme, u vjeri da je svijet moguće promijeniti. Zrelost je mudrija i zna ili osjeća, da umjetnost stanuje u iskrenom i osobnom iskazu, u načinu kako savladavamo male i naoko nevažne teme, koje možda, jednog dana mogu biti mali prilog velikoj promjeni (svijeta) . Odgovor na pitanje kako radimo otkriva našu snagu i veličinu.

U tom kontekstu, umjetnički opus Krešimira Novaka, dijelom predstavljen na ovoj izložbi, svjedoči o iskrenosti, snazi, vještini i veličini osobe, koja, tko zna, jednog dana možda i uspije promijeniti svijet, na način na koji nikad nije mislio da je moguće.

Ksenija Kipke

Retrospektiva Krešimira Novaka Šikija

Krešimir Novak rođen je 1953. godine u Nedelišću. Iako kemičar po struci, cijeli se život bavi umjetnošću: slikanjem i poezijom pa tako potvrđuje rečenicu da „za umjetnost nije potrebna akademija“.  Kemija mu je, dakako, pomagala u miješanju i otkrivanju novih slikarskih tehnika. Osim u Hrvatskoj izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj…. Član je LUČ-a i  LUV-a . Likovno opremio antiratnu zbirku pjesnikinje i kantautorice Alke Vuice.

Objavio dvije zbirke pjesama: Pjesme iz konzerve i Ja sam samo mali vatrogasac. Autor je stihova poznate pjesme Tu dobri su ljudi koju je uglazbio Ladislav Varga.

Vječnu inspiraciju pronalazi u pop-artu, Marilyn Monroe, Andyju Warholu i Ženi – „žena je za njega dio svemira, boginja koja daje život i koja nosi križ boli na plećima…bavi se ženom kroz vrijeme, ženom iznutra, njezinim potrebama, željama i osobnostima, njezinim ljubavima.“

Izložba koju otvara Ksenija Kipke ujedinjuje različite likovne Novakove cikluse. Glazbena gošća je Marija Jambrošić. Srdačno vas pozivamo!

„Slike Krešimira Novaka u sebi nose čistoću i snagu misli čovjeka koji živi danas, umjetnika koji kroz vrijeme ne prolazi, već u njemu ostavlja svoje tragove za buduće generacije.“ (A. Vuica)

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec