CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC/predvorje – od siječnja 2017.

KRISTINA PONGRAC

Model
Tehnika: mozaik

Materijal: A.B. podloga u metalnom kalupu, kamen, ljepilo

Dimenzije: 1910x860x70 mm

Težina: 300 kg

Godina nastanka: 2013.


Simbol spirale označuje cikličnost evolucije i postojanost u promjeni, pa time i ravnotežu u neravnoteži.  Tumači se kao prikaz progresije konstantne promjene, a ovisno o smjeru čitanja putanje ona može biti involucijska ili evolucijska. Utjecajem različite gustoće vlage u eksterijeru izmjenjuje se kontrast tonova i boja kamenja u čemu se opažaju ciklične promjene, dok takvim uzastopnim promjenama slika postaje živa i ostaje u kontinuitetu promjene.

Reljefom kamenja i linijskim tvorevinama oblutaka ocrtava se logaritamska ili zlatna spirala, odnosno matrica koju prepoznajemo u osnovnoj strukturi živoga svijeta. Izmjena veličine oblutaka označuje kontrast različitih i ponekad nespojivih realnosti unutar sveukupnog dinamičnog toka razvoja. U svakoj od tih realnosti postoji individualna struktura odgovorna za održavanje samo te jedne jedinke u konstrukciji kojom se sve podjednako razvijaju.

O autorici:
Kristina Pongrac završila je dizajn interijera u Graditeljskoj školi u Čakovcu (2004.) i diplomirala primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2014.). Aktivna je članica HDLU Međimurja (2014.) i Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar (2010.), uz još nekoliko drugih udruga koje se bave promicanjem ekologije i umjetnosti. Tijekom studija počinje se baviti scenografskim rješenjima i dizajnom svijetla, a izražava se u mediju mozaika i instalacija. Njeni radovi izlagani su u Hrvatskoj, Italiji, Srbiji, Izraelu i Egiptu. Mozaicima je opremila Reciklirano imanje u Vukomeriću, nekoliko privatnih posjeda te javnu površinu ispred uprave Međimurske županije u Čakovcu. Živi u Donjoj Dubravi.