CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

IZLOŽBENI PROSTOR – 11.-31.7.2016.

LIDIJA MATULIN, slike

„Šuma ili kako smo ležali u travi“

LIDIJA MATULIN

Beskraj neba u umjetničkom smislu predstavila je slikarica Lidija Matulin u ciklusu „Šuma ili kako smo ležali u travi“. Polegnuta u zelenilo slikarica je stvorila svojevrsnu kružnu panoramu svemira koji joj se podao u visinama. Visinsko prostranstvo dočarala je bučnom i šarenom pozornicom zvjezdanih staza ispred kojih lelujaju koloristički akcentirane grane i lišće. Energičnim koloritom pretočenim na platno u stilu lirske apstrakcije preispituje individualnost vremena u našem svemiru. Podsjeća na poimanje vremena kao nešto što neprestano teče i izmiče, a različito shvaćanje istoga čini ga individualnim za ljude, mrave ili stabla. Kompleksna ideja vremena u naizgled uravnoteženoj prirodi budi u nama svijest o izazovima koje pred nas stavlja svemir. Na trinaest oslikanih platna zarobljeno vrijeme našlo se u raznim fazama okretanja Sunca. Ovaj ciklus pruža pogled u široki svemir ograničen krošnjama stabla i visokim travama koje taj bezgranični obzor čine ograničenim i nezaustavljivim.

LIDIJA MATULIN 1

„Energičnim koloritom pretočenim na platno u stilu lirske apstrakcije preispituje individualnost vremena u našem svemiru. Podsjeća nas na poimanje vremena kao nešto što neprestano teče i izmiče, a različito shvaćanje istoga čini ga individualnim za ljude, mrave ili stabla. Kompleksna ideja vremena u naizgled uravnoteženoj prirodi budi u nama svijest o izazovima koje pred nas stavlja svemir“.  (Iva Kožnjak)

Lidija Matulin rođena je 1987. godine u Čakovcu. Od 2003. do 2006. godine pohađala je Graditeljsku školu u Čakovcu, smjer dizajner interijera. Akademiju primijenjenih umjetnosti upisuje 2007. u Rijeci. Diplomirala je 2011. godine. Lidija Matulin izlagala je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.