CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Dvorana Zrinski/Scheier, utorak 6. veljače 2018. u 19.30 sati

KONCERT

MARIJAN ĐUZEL, klavir

Na programu: R. Schumann, L. Van Beethoven

 Koncert je organiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske

MARIJAN ĐUZEL (Imotski, 1990.) trenutno studira klavir (koncertni izvođački smjer) na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu u razredu renomiranog pijanista Aleksandra Madžara.

Dobitnik je Nagrade Darko Lukić za najbolji recital na 49. Tribini Darko Lukić u Koncertnoj dvorani Lisinski u sezoni 2015./2016.  Marijanovi nastupi u sezoni 2017./2018. uključuju izvedbu Beethovenovog 5. Koncerta za klavir i orkestar u HNK u Splitu, Šostakovičevog Koncerta za klavir, trubu i gudače u koncertnoj sezoni u Zadru, Lisztovog “Totentanza“ sa Simfonijskim orkestrom HRT-a na otvaranju Glazbenih večeri u Sv. Donatu, te recitale u Hrvatskoj, Austriji, Belgiji i Italiji. Početkom prosinca 2017. imao je zapažen nastup na prestižnom Beethovenovom natjecanju u Bonnu.

Na 14. Beethoven pijanističkom natjecanju u Beču 2013. godine, između 259 prijavljenih kandidata iz 43 zemlje, ušao je u polufinale kao jedan od 13 najboljih natjecatelja te održao recital u Brahms dvorani bečkog Musikvereina.

Počeo je učiti klavir u Gš Dr. Fra Ivan Glibotić u Imotskom u klasi prof. Alenke Milano, ali i rog u klasi prof. Ivana Glibote. Uz Gš Josipa Hatzea u Splitu u klasi prof. Kosovke Čudine, završio je i III. gimnaziju u istom gradu. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a studirao je i na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien u klasi prof. Jana Jiračeka von Arnima u sklopu Erasmus razmjene studenata. Na poziv velike slovenske pijanistice Dubravke Tomšič, studirao je i u njezinoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Dobitnik je Dekanove nagrade za postignuća u 2010./2011. akademskoj godini, te Rektorove nagrade za izvedbu 5. Beethovenovog koncerta za klavir i orkestar sa Zagrebačkom filharmonijom u KD Lisinski u siječnju 2012. godine.

Posebno mjesto u njegovom repertoaru zauzimaju djela Ludwiga van Beethovena. U studenom 2016. imao je zapažen nastup s Beethovenovom “Hammerklavier“ sonatom, op. 106 u Dvorani Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, čime se upisao u mali krug hrvatskih pijanista koji su izveli to iznimno zahtjevno djelo klavirskog repertoara.

Pobijedio je na brojnim pijanističkim natjecanjima: Daleki akordi u Splitu, državna natjecanja u Dubrovniku, Etide i skale u Zagrebu, Lions Grand Prix u Rijeci, Zlatko Grgošević u Zagrebu, EPTA u Osijeku i dr. Osvajač je Nagrade Grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru 2010. godine. Bio je stipendist INA-e i Slobodne Dalmacije u kategoriji „Talent u kulturi“ za 2010. godinu. Tijekom školovanja u inozemstvu imao je potporu Rotary kluba Zagreb.

Održao je više zapaženih recitala u Hrvatskoj i inozemstvu: u ciklusima Music at Eelswamp na Thailandu, International Keyboard Institute & Festival u New Yorku, Nei suoni dei luoghi u Italiji, Dani hrvatske kulture u Švicarskoj , Hrvatska glazbena scena mladih, Mladi glazbenici u Matici hrvatskojMladi za mlade u KD Vatroslava Lisinskog, Hvarske ljetne priredbe, Rapske glazbene večeri, Koncerti u Eufrazijani, Koncertna sezona Grada Zadra i dr.

Ulaznica: 30,00 kuna (nema popusta)