MLADI KARL MARX – priča o ranim danima Karla Marxa, njegovom prijateljstvu s Engelsom i rađanju komunizma – 10. – 14. kolovoza 2017.

10. –  14. kolovoza

MLADI KARL MARX

Le jeune Karl Marx

biografska drama

  • RASPORED PRIKAZIVANJA:

 

četvrtak 10.8. u 21.00 sat

ponedjeljak 14.8. u 21.00 sat

Država: Njemačka, Francuska, Belgija

Režija: Raoul Peck

Uloge: August Diehl, Stefan Konarske, Vicky Krieps

Godina: 2017.

Godine 1844. Karl Marx ima 26 godina i živi sa ženom Jenny u pariškom egzilu. Stalno je u dugovima i puši jeftine cigare. Tamo će prvi put upoznati nešto mlađeg Friedricha Engelsa, tvorničareva sina kojeg je u početku ignorirao jer ga je smatrao dendijem. Doduše, ubrzo će ga oduševiti njegova inovativna studija o bijedi engleskog proletarijata. Promatrajući europsku revolucionarnu klimu kao sukob anarhista stare škole koje inkarnira Joseph Proudhon i radikalnih mladoturaka koji su šarali Europom, Peckov komad ne govori o mladom Marxu, već o njegovoj romansi s Engelsom. To je dakle film koji pokazuje ljude u sukobu oko različitih teorija i pristupa.

Film u kojem su Marx i Engels bliži indie rock zvijezdama u cilindrima. Zato nije ni čudo da Peck završava film songom Boba Dylana (šifra: Like a Rolling Stone), praćen pulsirajućim footageom koji promatra socijalne i političke nemire u različitim povijesnim epohama. Zato je njegov komad o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige potrebniji no ikad, iako film najviše pripada njegovu scenaristu Pascalu Bonitzeru, koji je često surađivao s Rivetteom.

Festivali i nagrade: Berlinale 2017.; Međunarodni filmski festival u Cannesu 2017. ; BAFICI 2017. ; Subversive Film Festival 2017. – igrana konkurencija

Trajanje: 118 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina.

Ulaznica: 25,00 kuna, ponedjeljkom 20,00 kuna

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec