MUSTANG

Francuska / Njemačka / Turska / Katar, 2015.

drama

  • RASPORED PRIKAZIVANJA:

četvrtak 3.8. u 19.00 sati

subota 5.8. u 19.00 sati

nedjelja 6.8. u 19.00 sati

utorak 8.8. u 19.00 sati

Režija: Deniz Gamze Ergüven

Uloge: Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu

Rano je ljeto. U turskom selu pored Crnog mora, daleko od Istanbula, Lale i njezine četiri sestre šeću doma iz škole. Na putu se igraju s dječacima sjedajući im pritom na ramena. Međutim, nevina dječja igra uzrokuje skandal kada ih ugleda zaprepaštena konzervativna susjeda koja sve ispriča njihovoj baki. Optužene za seksualno ponašanje, djevojke dobivaju batine od strica, bivaju podvrgnute testu nevinosti i zatvorene u kuću. Obiteljski dom pretvara se u zatvor u kojem sestre moraju usvojiti kućanske vještine i pripremiti se za brak. No najmlađa Lale odbija sve što predstavlja prijetnju njezinoj slobodi. Njezin nagon za neovisnošću kulminira žestokim odmjeravanjem snaga sa sve konzervativnijom obitelji nakon čega se ostale djevojke ohrabre na epski pokušaj bijega.

Mustang  je debitantski dugometražni film  Deniz Gamze Ergüven redateljice turskih korijena školovane u Francuskoj. U svom impresivnom filmu ona prikazuje život u patrijarhalnoj, ruralnoj Turskoj iz perspektive pet djevojaka koje se opiru tradicionalno nastrojenoj sredini i ulozi koja im je namijenjena.

Trajanje: 94 minute

Preporučamo starijima od 14 godina

Festivali i nagrade: Oscar 2016. – nominacija za najbolji strani film; Filmski festival u Cannesu 2015. – nagrada Europe Cinemas; Nagrada LUX Europskog Parlamenta 2015. – najbolji film; Sarajevo Film Festival 2015. – najbolji film, najbolja gluma

Ulaznica: 25,00 kuna