CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • subota 30.12.2017. u 20 sati

NOVOGODIŠNJI KONCERT

SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT

Dirigent: Ivo Lipanović

Solistica: Lana Kos, sopran

  • Na programu: Liszt, Kalman, Lehar, Brahms, Strauss

Tradicionalni Novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT i ove će se godine održati pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića.

Najveći dio koncerta bit će posvećen skladbama obitelji Strauss čiji su valceri i polke neizostavni dio blagdanskog ozračja.

LANA KOS, sopran

Lana Kos rođena je 1984. godine u Varaždinu. Pjevanje je učila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Sa samo sedamnaest godina debitirala je u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli u HNK Zagreb. Zbog specifične boje glasa, raspona od tri oktave te lakoće i suverenosti pjevanja, njezin veliki pjevački potencijal odmah je došao do izražaja, a prepoznao ga je i veliki Mstislav Rostropovič angažiravši je za ulogu Nataše Rostove u Prokofjevljevu Ratu i miru u moskovskom Boljšoj teatru.

Međunarodna karijera Lane Kos doživjela je pravi uzlet 2011. godine i to ulogom Violette koju je pjevala u Veroni uz dirigenta Carla Rizzija i redatelja Huga de Anu te u Teatru Massimo u Palermu uz dirigenta Bruna Bartolettija i redatelja Henninga Brockhausa. Iste je godine pjevala ulogu Michaële na Izraelskom opernom festivalu u Masadi pod ravnanjem Daniela Orena u režiji Giancarla del Monaca, te Manon u Grčkoj državnoj opera u Ateni u režiji Giancarla del Monaca.

U narednim godinama Lana Kos niže brojne uspjehe nastupima na svjetskim pozornicama. Među njima valja istaknuti ulogu Desdemone u Pekinškoj operi, zatim Violette u veronskoj Areni te Violette u kineskom gradu Guangzhou u produkciji Covent Gardena. Zapažen je i njezin nastup u ulozi Desdemone u Teatru Massimo u Palermu uz maestra Renata Palumba, zatim uloga Michaële u São Paulu u Brazilu te uloga Giuliette u veronskoj Areni uz tenora Vittorija Grigola. Godine 2016. pjevala je Luisu Miller u Teatru Real u Madridu s Leom Nuccijem i maestrom Jamesom Conlonom, te Mimì u Teatru Giuseppe Verdi u Trstu i Violettu u Teatru Lirico u Cagliariju.

Sezonu 2016./2017. otvorila je ulogom Liù (Turandot) koju je otpjevala na Međunarodnom glazbenom festivalu u Makau, Kina. Također priprema ulogu Leonore (Trubadur) u Centru umjetnosti u Seulu, koju će pjevati između petnaest angažmana u Grazu u razdoblju između rujna 2017. i ožujka 2018. U narednom razdoblju angažirana je za ulogu Violette u Genovi i Bariju (Teatro Petruzzelli) te 2020. godine u Teatru Real Madrid.

 

Ulaznica: 100,00 kuna