Dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. siječnja

Organizator:

Židovska općina Čakovec

Suorganizatori:

Međimurska županija

Grad Čakovec

Čakovečka židovska općina, brojem članova je mala, no dugogodišnjim, redovitim i stalnim aktivnostima, uspješno nadmašuje svoju malobrojnost. Prisustvom u javnosti nastoji održati sjećanje na nekada značajnu i aktivnu židovsku manjinu koja je živjela na ovim područjima.

Eva Scwartz bila je članica Židovske općine Čakovec, rođena u vrlo uglednoj židovskoj obitelji. Njezin djed bio je dugogodišnji nadrabin Židovske općine Čakovec, a otac posljednji, predratni predsjednik židovske općine. Nažalost cijela je njena obitelj nestala u pogromima Drugog svjetskog rata, a ona se kao jedini preživjeli član vratila iz logora Aušvic. Životni put nastavila je i završila u Budimpešti. Usprkos teškim životnim iskušenjima njena nas je blaga narav i toplina uvijek nadahnjivala i davala poticaj za buduće aktivnosti.

Knjiga dr. sc. Branimira Bunjca „Iz pepela čakovečke sinagoge, knjiga o Evi Schwarz“ bila je osnovnom temom za igrano-dokumentarni film „Priča Eve Schwarz“, u produkciji HRT-a, redatelja i urednika Ivice Dleska.

27. siječnja – Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata

  • 26. siječnja 2018. 19.00 sati Centar za kulturu Čakovec

Pretpremijera igrano-dokumentarnog filma Priča Eve Schwarz, redatelja i urednika Ivice Dleska u produkciji HRT-a

  • Umjetnički program:

Evgenia Ephstein

Program: Yuri Povolotsky, Boris Papandopulo

Ivan Pal uz pratnju Danijela Ota

Program: John Williams

  • BESPLATNE ULAZNICE PODIŽU SE NA BLAGAJNI CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC.

 

  • 27. siječnja 2018. 19.00 sati Dvorana Scheier

Solistički koncert Evgenie Ephstein uz pratnju Denysa Masliuka

Program: A. Shnitke, L. van  Beethoven, E. Bloch, J. Brahms

Evgenia Ephstein

Rođena u Rusiji, Evgenia Epshtein je započela studij violine u dobi od šest godina i završila Gimnaziju za darovane glazbenike s Vladimirom Milshteinom. Evgenia je 1990. godine emigrirala u Izrael. Tamo je studirala s Arthurom Zissermanom, Yairom Klessom i Irenom Svetlovom na Glazbenoj akademiji u Tel Avivu, a zatim s Benzionom Shamirom na Kraljevskoj akademiji u  Rotterdamu gdje je stekla magisterij. Tijekom studija na Akademiji osvojila je nekoliko nagrada i natjecanja te sudjelovala u majstorskim tečajevima Isaaka Sterna, Henryja Mayera i Zakhara Brona.

Evgenia Epshtein je suosnivač kvarteta Aviv gudača koji je osvojio treće međunarodno natjecanje komorne glazbe u Melbourneu, Bordeaux gudački kvartet i natjecanje Charles Hennen Music među ostalim vrhunskim nagradama. Avivov kvartet također je proglašen “najboljim mladim ansamblom” od strane ministarstava kulture Njemačke i Izraela (1999., 2000., 2003., 2008.).

Kao solistica nastupila je s Reconsil Sinfoniegom Beč, Bukureštanskim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Split i Simfonijskim orkestrom Ashdod i Ramat Ganom. Održala je recitale u svim većim izraelskim koncertnim dvoranama kao i radioemisijama širom svijeta. Nastupala je na festivalima, uključujući Estonski baltički festival, Gotland Chamber Music Festival i Ursus Chamber Music festival.

Kao violinist i komorni glazbenik, Evgenia često daje majstorske tečajeve, uključujući Isa International Summer Academy, Prašku glazbenu akademiju, tečaj “Keshet eilon” violine, Kina-Šangaj Muzička akademija, Latvija-Riga Akademija glazbe, Liepae Music School i Bugarska- Sofijska glazbena akademija.

Evgenia Epshtein trenutačno je docentica Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, profesorica violinističke i komorne glazbe te ljetne škole ‘Ljeto Con Spirito’ u Trogiru, Hrvatska.

Denys Masliuk

Rođen je u ukrajinskom gradu Kmelnitski. Njegovi roditelji, oba profesionalna glazbenika, ubrzo su prepoznali Denysov glazbeni talent. Nakon što je stekao temelje u izvedbi glasovira u svojoj rodnoj zemlji, nastavio je školovanje na Music Lyceumu Glazbene akademije u Minsku, Bjelorusija.

Kao učenik često je nastupao s nacionalnim simfonijskim orkestrima Bjelorusije i Ukrajine. Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Balis Dervionas u Litvi, drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju Vladimir Krajnev u Ukrajini i drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju Irina Zwetajeva u Bjelorusiji.

Diplomirao je na Glazbenoj akademiji u Minsku, a nastavio je studij na Berlinskoj akademiji Hanns Eisler, dajući niz predstava u Berlinu, Münchenu, Leipzigu, Solingenu, Stuttgartu, Lindau, Herringheimu, Bad Wörishofenu, Öschelbronnu, Freiburgu, Leipzigu, Potsdamu i Münchenu. Sudjelovao je i na brojnim majstorskim tečajevima koje su dali poznati profesori kao K. H. Kämmerling, I. Lazsko, K. Bogino i V. Margulis.

Osvajač je mnogih nagrada na raznim prestižnim natjecanjima.

Bio je član žirija na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Pietro Argento, a pozvan je da bude član žirija na Natjecanju San Nicola di Bari.

Denys Masliuk već nekoliko godina živi u Sloveniji i radi kao profesor klavira na Gimnaziji u Kopru. Mnogi su njegovi učenici osvojili nacionalna i međunarodna natjecanja, a on je sposoban prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije na ljetnim školama, seminarima i majstorskim tečajevima, a osobno nastupa u koncertnim dvoranama širom svijeta.

Ivan Pal

Rođen 1994. godine u Čakovcu, gdje je pohađao  I. osnovnu školu te Osnovnu umjetničku školu „Miroslav Magdalenić“. Obje je završio 2009. godine. U Osnovnoj umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“, znanja o sviranju saksofona stjecao je od profesora Franje Kežmana.

Svoju glazbenu naobrazbu nastavio je u Srednjoj muzičkoj školi u Varaždinu u klasi prof. Davorina Premeca u prva tri razreda, dok u četvrtom razredu nastavlja svoje školovanje u klasi  prof. Petre Horvat.  Na nastupima ga prati profesor klavira Daniel Oto.

Redovito je sudjelovao u različitim oblicima glazbenog usavršavanja. Neka od njih su: Saxophone Power u Radencima 2010. i 2011 (prof. Oto Vrhovnik, prof. Rok Volk, prof. Lev Pupis); Škola saksofona u Jaski 2012., 2014., (prof. Gordan Tudor, prof  Goran Jurković,  prof. Nikola Fabijanić, prof. Tomislav Žužak, prof. Miha Rogina, prof. Lars Mlekusch); Ljetna škola saksofona u Grožnjanu (prof. Tomislav Žužak); Master class kod Joela Versavauda u Ljubljani.

Član je nekoliko puhačkih orkestara: Gradski puhački orkestar Čakovec, Puhački orkestar Nedelišće, Gradski puhački orkestar hrvatskih željeznica Varaždin te Big Band Čakovec. Svirao je u Bečkoj mladoj filharmoniji.

Samostalni nastupi u Čakovcu 2013. i 2017. godine.

Na internacionalnom muzičkom natjecanju  „Davorin Jenko“ održanom u Beogradu 2013. godine osvojio je drugu nagradu.

Redoviti je student 4. godine Akademije za muziku i primijenjenu umjetnost u Beču, u klasi prof. Vrhovnika.

Danijel Oto

Rođen u Čakovcu 1986. Učenje klavira započinje s 12 godina. Srednju glazbenu školu završava u Varaždinu, u klasi prof. Miljenke Slunjski, a s 18 godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi pijanista i pedagoga prof. Vladimira Krpana, gdje je diplomirao s najvišim ocjenama 2009. godine. Redovito se usavršava na klavirskim seminarima i seminarima komorne glazbe kod mnogih eminentnih pedagoga, a neki od njih su: P. Eicher, F. Scala, N. Flores, V. Krpan, K. Krasnitski, G. Apostolova (lied) i E. J. Kim.

Kao korepetitor surađivao je s mnogim renomiranim umjetnicima,Varaždinskim komornim orkestrom, nastupao u Kaisersaalu u Beču, Narodnom pozorištu u Beogradu, Hrvatskom glazbenom zavodu, dvorani Univerze u Ljubljani. Redovito je angažiran kao službeni korepetitor međunarodnih natjecanja i seminara te kao član ocjenjivačkog suda na natjecanjima. Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine. Trenutačno radi kao profesor klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu, a njegovi učenici redovito postižu zapažene rezultate na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.