Centar za kulturu Čakovec

  • izložbeni prostor – subota, 25.3.2017. u 19.30 sati – otvorenje izložbe

Trajanje: do 28. ožujka 2017.

PINKLECI SASVIM OSOBNO

Autor: Mario Jakšić

Pinkleci su u prvih 30 godina napravili 70 predstava. No, vrlo malo ljudi zna što se sve događalo u pozadini rada na predstavama i na raznim gostovanjima kojih je u 30 godina bilo zaista mnogo. Od samih početaka Pinkleca dokumentiralo se sve i svašta – probe, predstave, putovanja, festivali, fešte i ostali zakulisni događaji.

Kako su se generacije glumaca mijenjale tako su se mijenjali i “dokumentaristi”. Ponekad su to bili profesionalni fotografi i snimatelji,  ponekad su fotografirali svi…

Od samih početaka pa do sad promijenila se i tehnika dokumentiranja. Nekad stari ”fotiči” na film i kamere, zamijenjeni su mobitelima i digitalnim fotoaparatima. Estetika dokumentiranja je ostala ista (fotografije ispred kombija, iza scene, fešte, gostovanja, zezancije na putovanju, zezancije po hotelima i sl.)

Uz veliku kazališnu povijest Pinkleci imaju i veliku arhivu fotografija, ali onih iza scene, iza paravana.

Pinkleci: sasvim osobno izložba je o nama/njima, s one druge strane, kad smo veseli, tužni, pijani, posvađani, ludi… Situacije su iste samo su “akteri” drugi. I kombiji.

Pinkleci: sasvim osobno izložba je u stilu obiteljskog albuma. Situacije koje ne vidite na sceni, pa su samim time još zanimljivije. Budimo realni, predstave ste vidjeli, ili ćete ih tek vidjeti, ali ovakve scene dostupne su vam sada možda prvi put i zadnji put…

Autor izložbe: Mario Jakšić