DORICA MATJAN – izložbeni prostor – 8.12.2016. – 10.1.2017. – izložba slika DAROVI DJETINJSTVA

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

izložbeni prostor – četvrtak 8.12.2016. u 19.00 sati – otvorenje izložbe

Trajanje izložbe: 8.12.2016. – 10.1.2017.

DORICA MATJAN

DAROVI DJETINJSTVA

dorica-matjan-4

Stvoriti energiju slikarske površine sa silnicama boje opredmećenih gestom  osnovno je slikarsko htjenje Dorice Matjan. S dojmljivim dosezima prepoznatim u pojedinim djelima, ali i čitavim ciklusima. Dorica se i najčešće izražava u zaokruženim ciklusima, nastalim u koncentratu vremena. Varijacije na temu, ili  odabrani slikarski koncept i u relativno malim pomacima pokazuju maštovitost izraza proisteklog iz niti kreativnog naboja. Njeno umjetničko predanje izrasta i na sabiranju iskustva, bolje rečeno kumuliranju svih iskri u promišljaju i doživljaju mogućnosti vitaliteta slike, i spontaniteta trenutka, obrata koji se nude i  u slučajevima  jasno postavljene strukture slike. U dijalogu apstraktne plohe i asocijativnosti predmetnog u Doričinom opusu nastaju ostvarenja  likovne uzbudljivosti, utkane u red i ritam slikarskog polja. Takav vrijednosni sustav postavljen je  i na izložbi „Glazba na vodi“ pred neku godinu u zagrebačkoj galeriji  Filakovac,  na kojoj je koloristička  blistavost odredila karakter svojevrsnog izložbenog poliptiha.

dorica-matjan-1

 

Na  sličan način, ali i s mnogo razlika u gradnji  samog tkiva površine, Dorica Matjan osmislila je novi ciklus, „Darovi djetinjstva“ Takovo imenovanje nije slučajno jer Dorica nenametljivo neka načela dječje logike i senzibiliteta u tvorbi slike  primjenjuje i u  dinamici  svojih ostvarenja.  Za takovu optiku slike nužan  je prepjev od čistog oka ka pojavnosti slike iskustva. Neka radosna pomirba darova djetinjstva i vlasitih saznanja. S istovremenim promatranjem (ali i predznacima sjećanja)  ishodišta,  i povećalom,  i prigušenošću  prvih „razgovora“ sa čudesnošću slike. Osvojiti slobodu koje i dijete ne zna da je osvojilo. Jednostavno sve spirale i „spletke“ oblika nastaju u neopterećenosti zadatkom. Za njih nema oblikovnih tajni, i sve je tajna. I na takovom  se  terenu svjesno našla Dorica. U situaciji gdje  je birala i negirala citate  bliske adresi dječje čednosti. Preuzela je šarm igre, zanesenost pretvorenu u  rukavce prikaza. Ne nedostaje niti  nota sanjarskog,  put ka slobodi gradivne bujice.

dorica-matjan-3

Bogatstvom imaginacije Dorica pokreće oblikovne nasade, sa  pravilima  da nema pravila.  Istina postaji potka slika, sloj njezine dubine građen adiranjem jednolikih traveja, gotovo u nekom ornamentalnom slijedu. Blage su reljefnosti, metodičnosti u naznačenoj taktilnosti, provedenoj i u prvom planu slike. Dorica Matjan u tom sloju likovne scene  razigrava sastavnice, relativizira  značenje jezgre spram drugih izdanaka, kombinirajući  svoj repertoar oblika promjenama u konkavno konveksnom ritmu slike. Oblici se zgušnjavaju  u jednom djelu slikarskog polja,ali su i skladani u ravnomjernosti rasporeda. Izmjena naglasaka od praska do reda, sa stamenošću oblika i profinjenim nijansama stvara niz umjetničke uzbudljivosti, brazde i ispunjenja plohe, osjećaj izobilja ali i kadrove razložnih praznina. Grupiranja do grotla intenziviraju stanja likovne dramatike kojoj je egzistiranje likovne „ravnice“ nasušna potreba. Ponajbolje se u tom kontekstu razumije i lomnost kompozicije u crtežima srca i duše malenih. Dorica je to dakako podigla na višu razinu ekspresionističkog strujanja u zahvaćanju i najsitnijeg saća slikarskih „rebusa“. U kojem i pod kojim dominira bjelina.

dorica-matjan-2

Plemenita bjelina, koja samo što nije postala boja. A  tkivo slike  sadrži pruge mozaika, otiske monotipije, elemente frotaža, fragmente mrežaste strukture, valovita nanošenja boja. Pri tome raskoš palete istinski živi. U ostvarenjima stvarnog, stješnjenog prostora. Sa središtima koja su svugdje. U  slikama apstraktnog karaktera u kojima se Dorica Matjan ne odriče asocijativnosti  predmetnog. U složenosti i jednostavnosti svojih slika visokih umjetničkih standarda.

Stanko  Špoljarić, likovni kritičar

dorica-matjan

Dorica Matjan rođena je 1973. godine u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine u klasi profesora Vasilija Josipa Jordana. Bavila se pedagoškim radom, ilustracijom i organiziranjem izložbi (Svjetske vojne igre, časnički dom “Petar Zrinski”, “lGRE”). lzlagala je na tridesetak samostalnih i preko trideset skupnih izložbi. Dobitnica je 1. nagrade na izložbi “Kunst in der Stadt” u Mainzu 2003. godine.Članica je HZSU, HDLU i LIKUM-a. Živi i radi u Zagrebu.

 

dorica-matjan-katalog

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec