• nedjelja 16.9.2018. u 16.00 sati – premijera predstave i otvorenje sezone!
  • četvrtak 27.9.2018. u 20 sati – premijera u kazalištu KNAP u Zagrebu

ROBINSON CRUSOE ili o usamljenosti

Prema romanu Daniela Defoea adaptirao Bruno Margetić
Premijera 16. rujna 2018. u Centru za kulturu Čakovec
Dramska predstava

Režija: Morana Dolenc

Dramaturgija: Bruno Margetić

Scenografija: Bruno Kontrec

Glazba: Luka Vrbanec

Scenski pokret: Petra Prša

Oblikovanje svjetla i specijalni efekti: Ivan Štrok

Igra: Bruno Kontrec

 

O predstavi: Predstava Robinson Crusoe nastala je prema poznatom romanu Daniela Defoea koji donosi pripovijest o nemirnom duhu mladića Robinsona i njegovom kobnom putovanju morem, brodolomu i životu na nenaseljenom otoku usred oceana. Predstava Robinson Crusoe razdoblje od 28 godina samoće na otoku smješta u 45 minuta samoće na sceni, obzirom da smo u monodrami pronašli savršenu formu za ovaj predložak.

Upravo u nesrazmjeru prikazanog vremena i trajanja, te činjenici da je sadržaj Robinsona gotovo pa opće mjesto i uglavnom poznat gledateljima, prepoznali smo priliku da zanimljive i upečatljive događaje i ulomke iz Robinsonovog života odaberemo kao nužni minimum za jedinstveno prepoznavanje originala, ali i da određene vremenske intervale prikažemo simbolički, uvođenjem vlastitih kodova na koje publika pristaje s lakoćom. Podizanjem elemenata predstave na simboličku razinu prepoznali smo moć i nemoć Robinsona na pustom otoku, stoga smo bili primorani inovirati i osmisliti svoje kodove, ‘ponoviti civilizacijske dosege’ u scenskom izričaju i komunikaciji sadržaja prema publici.

Zamišljena kao monodrama (jer monodrama je preživljavanje glumca na sceni), predstava je nastala kroz složenu suradnju šarolikog autorskog tima. Radni podnaslov “ili o samoći” pokazao se istovremeno točnim i netočnim, u Robinsonu smo otkrili mnogo više od samoće, ali i potvrdili strahotu njegove izolacije.

Scenografija je načinjena od drva, pijeska, željeza, vode, konopa… materijala i motiva koji su vrlo Robinsonovski, no nastojali smo u njima pronaći neku drugu ljepotu, osmisliti nove načine na koje ih gledamo, koristiti ih na krivi način kako bi poslužili našem Robinsonu da preživi na sceni, na svojem pustom otoku i vrati se u konačnici u civilizaciju tj smisao.

 Trajanje: 45 minuta
Dob: 10 + (viši razredi osnovne škole i srednjoškolci)

Ulaznica: 25,00 kuna