Školski posjeti

Vrtići i škole

Ponuda predstave za djecu: JUHA OD BUNDEVE

 •  Mjesto: Centar za kulturu Čakovec
 • Dan: ponedjeljak 24.4.2017. u 10.00 sati
 • Ulaznica: 25,00 kuna
 • Informacije i rezervacije Davor Dokleja 040 314 775 i Ljiljana Mučić 040 311-488

Kazalište lutaka Zadar

JUHA OD BUNDEVE

Režija: Ana Prolić

Glazba: Mate Matišić

Tekst songova: Mate Matišić i Ana Prolić

Scenografija:   Robert Košta

Kostimografija: Hana Letica

Savjetnica za scenski pokret: Tamara Savičević

Oblikovanje svjetla: Ivo Nižić i Frane Papić

Glume: VJEVERICA – Sanja Zalović, PATAK – Vjera Vidov, MAČAK – Juraj Aras

Nagrade:

 1. festival „Jaje“ u Koprivnici 2016. – najbolja predstava u cjelini
 2. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitelj u Čakovcu
 • najbolja predstava u cjelini
 • najbolja ženska uloga (Vjera Vidov za ulogu smiješnog i zabavnog patka),
 • najbolja kostimografija (Hana Letica)

Predstava Juha od bundeve u režiji Ane Prolić nastala je na književnom predlošku spisateljice Helen Cooper, a govori o prijateljskim odnosima i istinskim vrijednostima koje se temelje na iskrenom odnosu prema bližnjima i prijateljima.

Duboko u šumi nalazi se stara koliba okružena vrtom punim slasnih bundeva. U kolibi živi troje najboljih prijatelja – Patak, Mačak i Vjeverica. Njihovo se prijateljstvo i suživot učvršćuju i potvrđuju svakodnevnim „ritualnim“ kuhanjem mirisne i ukusne juhe od bundeve: Mačak reže bundevu, Vjeverica miješa juhu, a Patak ju soli. Jednoga dana Patak je poželio promijeniti uobičajenu podjelu posla i, umjesto doziranja soli, miješati juhu… To će razbijanje ustaljenog obrasca, redoslijeda i podjela uloga dovesti do svađe, Patkovog odlasku u opasnu šumu, te stavit pod upitnik i samo prijateljstvo… Priča Helen Cooper polazišna je točka predstave koja propituje važnost stalnog obnavljanja prijateljstva kao i potrebu za promjenama i prilagodbama koje zahtjeva svaki odnos. Naučit će nas i podsjetiti da je prijateljstvo vrijednije od svake navike te da su prepuštanje kolotečini i nefleksibilnost česti razlog propadanja mnogih vrijednih odnosa.

Trajanje: 45 minuta

Uzrast: 4 + godine.

 

 • Za školske posjete od 30. siječnja do 2. veljače 2017.

UZBUNA NA ZELENOM VRHU

Redateljica: Čejen Černić

Scenaristica: Hana Jušić
Skladatelj: Dinko Appelt

Država: Hrvatska

Uloge: Marko Tocilj – Koko, Alex Rakoš – Tomo , Jan Pentek – Žohar , Tin Gregorić – Božo , Jakov Piljek – Crni, Lucija Philips – Emica, Sara Čolaković – Marica, Toma Serdarević – Ivo, Dora Bilić – Nina, Dijana Vidušin – Kokova mama, Ozren Grabarić – Kokov tata
Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh, družeći se i igrajući. Bajkovitu seosku idilu naruše neobični događaji koji uznemire i djecu i sve seljane: kradljivci pod okriljem noći pljačkaju kuću za kućom, odnoseći sve vrijedno što im dođe pod ruke. Kada otruju Kokovog i Maričnog psa a policija se ogluši na prijave odraslih, djeca odluče uzeti stvar u svoje ruke i razotkriti lopove.

Trajanje: 80 minuta
Preporučamo starijima od 10 godina.

 1. Međunarodna revija filmova za djecu i mlade 

27. veljače – 3. ožujka 2017.

Centar za kulturu Čakovec petu godinu za redom organizira program europskog filma za djecu i mlade u cilju razvoja medijske kulture i osvješćivanja filmske umjetnosti u školama. Program je potpora nastavi medijske kulture i ukazuje na mogućnosti korelacije s nastavnim predmetima. Želimo pobuditi interes nove filmske publike za nacionalnu i europsku filmsku umjetnost. Do sada je 6 000 djece odgledalo 28 europskih filmskih naslova u dobi kad populacija učenika razvija sposobnosti vrednovanja audiovizualnog djela i sposobnost kritičkog izbora.

Prije svake projekcije održat će se uvod u gledanje filma i ukazati na osnovne filmološke i tematske elemente koje film obrađuje. Radionice nakon filma bile su dobro prihvaćene, pa Vas i ove godine pozivamo na četiri radionice vezane uz prethodne projekcije. Uvodničari i voditelji radionica bit će profesori, voditelji filmskih radionica, pedagozi, redatelji i filmski djelatnici.

Pozivamo učenike iz cijelog Međimurja koja nemaju lokalno kino da dođu na projekcije u kino dvoranu Centra za kulturu, dožive filmsku magiju velikog ekrana i snagu zajedničkog filmskog iskustva koje veže generacije.

Sve projekcje održavaju se u dvorani Centra za kulturu.

Radionice nakon projekcije filmova na Maloj sceni “Vinko Lisjak”.

Cijena ulaznice za organizirani posjet je 15 kn za sve projekcije.

Predbilježbe za dolazak i preuzimanje ulaznica dogovoriti sa propagandom CZK –

tel. 311- 488, kod Ljiljane Mučić ili na mail: [email protected]

Sve informacije potražite na webu CZK ili na tel. 040 311-488

Svi filmovi prikazuju se na originalnom jeziku uz titlove na hrvatskom jeziku.

 • NAJBOLJI FILM REVIJE – petak 3.3. u 10 sati

Proglašenje pobjednika: odmah nakon završetka Revije, prema odluci dječjeg žirija učenika.

Ulaz besplatan.

 • Dolazak prijavite i ulaznice podignite u propagandi Centra za kulturu.
 • Dolazak na najbolji film po izboru dječjeg žirija možete dogovoriti odmah!
 • Centar za kulturu zadržava pravo izmjene i dopune programa.

 

Poštovani ravnatelji i nastavnici,

Centar za kulturu Čakovec u narednom edukacijskom ciklusu za niže razrede osnovnih škola organizira projekcije animiranih filmova sinkroniziranih na hrvatski jezik:

TROLOVI – dostupno od 4. studenog 2016.

VAIANA – dostupno od 25. studenog 2016.

PJEVAJTE S NAMA – dostupno od 9. prosinca 2016.

SNJEŽNA KRALJICA 3 – dostupno od 23. prosinca 2016.

PHANTOM BOY – dostupno od 4. studenog

Pored navedenih filmova nudimo i “ MALOG PRINCA“, francusku animiranu fantaziju sinkroniziranu na hrvatski jezik. Veliki klasik 21. stoljeća – 70 godina nakon prvog objavljivanja knjige adaptiran je u animirani film koji nudi doživljaj velikog opsega; kroz inovativan koncept priče poziva publiku da otkrije njegov fantastičan univerzum. Mali princ prelazi sve barijere i obraća se svim generacijama, potiče na razmišljanje i razgovor. Dijete živi u svakome od nas.

Niži razredi osnovnih škola imaju priliku uživati uz, za njih pripremljen, program izabranih animiranih filmova, stoga Vas pozivamo da izaberete filmove po željama Vas i Vaših školaraca.

Datum prikazivanja je informativnog karaktera i kao takav je podložan promjenama.

Cijena ulaznice 15,00 kn.

 TROLOVI

trolovi-skole

TROLOVI

Trolls

Animirani dječji film sinkroniziran na hrvatski jezik

Režija: Mike Mitchell, Walt Dohrn

Autori filmova Shrek, Madagaskar i Kung Fu Panda donose novi, pametni, zabavni, animirani film Trolovi s odličnom glazbom za koju je zaslužan Justin Timberlake. Lutke trolova postale su hit u šezdestima, a osmislio ih je danski ribar Thomas Dam. Kultna igračka nastala u 1960-im godinama koja je bila omiljena mnogim generacijama nakon toga, sad stiže na velika platna. Dva glavna lika u filmu, optimistična Poppy i njezine suprotnost Branch morat će se suočiti s velikim izazovima koji će ih odvesti u šarenu avanturu o kakvoj su mogli samo sanjati.

Trajanje: 84 minute

Za sve uzraste.

 

VAIANA

vaiana-skole

VAIANA

Animirani dječji film sinkroniziran na hrvatski jezik

Režija: Ron Clements, John Musker

Iz Disneyjevih studija za animaciju stiže Vaiana, poletni kompjuterski animirani film o pustolovnoj tinejdžerici koja otplovi na opasnu misiju kako bi spasila svoj narod. Tijekom svojeg putovanja, Vaiana (glas Auli’i Cravalho) sreće nekoć moćnog poluboga Mauija (glas Dwaynea Johnsona), koji je vodi u njezinoj misiji da postane vrhunska navigatorica. Oni zajedno plove preko oceana u zahtjevnoj pustolovini punoj akcije i susreću divovska čudovišta, a Vaiana putem ostvaruje drevnu misiju svojih predaka i otkriva jednu stvar koju je oduvijek tražila: svoj vlastiti identitet.

Prije tri tisuće godina, najveći svjetski moreplovci prelazili su ogromni Pacifik, otkrivajući brojne otoke Oceanije. Ali zatim su njihova putovanja prestala na tisuću godina i nitko ne zna zašto.

Trajanje: 104 minute

Za sve uzraste.

 

PJEVAJTE S NAMA

pjevajte-s-nama-skole

PJEVAJTE S NAMA

Sing

Animirani dječji film sinkroniziran na hrvatski jezik

Režija: Garth Jennings

Autori filmova Kako je Gru ukrao mjesec, Malci i Tajni život ljubimaca predstavljaju novu obiteljsku komediju u kojoj se životinje natječu u pjevanju. Koala Buster je ravnatelj kazališta koje proživljava teško razdoblje. Kako bi oživio kazalište koje je u potpunosti zapušteno, organizira natjecanje u pjevanju, a pobjednika očekuje velika novčana nagrada. U finalima natjecanja ostanu miš, koji gleda samo svoj interes, plašljiva slonica koja ima strah od javnih nastupa, mama svinja koju doma čeka 25 praščića, mlad gangster gorila koji želi skupiti novce da oslobodi tatu iz zatvora te punk-rock dikobrazica koja želi pjevati sama, a ne u bendu.

Trajanje: 110

Za sve uzraste.

 

SNJEŽNA KRALJICA 3: VATRA I LED

snjezna-kraljica-skole

SNJEŽNA KRALJICA 3 : VATRA I LED

The Snow Queen 3

Animirani dječji film sinkroniziran na hrvatski jezik

Režija: Aleksey Tsitsilin

Nakon junačke pobjede Snježne kraljice i kralja, Gerda još uvije ne može pronaći mir. Njezin san je pronaći roditelje te konačno skupiti cijelu obitelj. Gerda i njezini prijatelji odlaze na putovanje u potragu za njezinim roditeljima te će se na tom putu susresti s novim izazovima: otkrit će antički čarobni artefakt. Od toga trenutka ništa više neće ići prema planu…

Trajanje: 80 mintua

Za sve uzraste.

 

PHANTOM BOY

phantom-boy-skole

PHANTOM BOY

Animirani dječji film sinkroniziran na hrvatski jezik

Režija: Jean-Loup Felicioli

Glasovi: Sandra Hrenar, Branko Smiljanić, Boris Barberić, Jan Pentek

Hospitaliziran zbog teške bolesti, jedanaestogodišnji Leo sazna da može napustiti svoje tijelo, letjeti po gradu i prolaziti kroz zidove poput fantoma. Jednoga dana Leo upozna Alexa, policajca koji je zbog posljedica ranjavanja od strane opasne bande završio u invalidskim kolicima. Vođa te iste bande upravo je preuzeo kontrolu nad električnim napajanjem grada New Yorka te gradonačelniku postavio 24-satni ultimatum. Kada Alex sazna sve o Leovim moćima, njih dvoje se udruže kako bi postali najbrži poslovni partneri. Zajedno s neustrašivom reporterkom Mary u koju je Alex potajno zaljubljen, utrkivat će se s vremenom kako bi omeli zločinački plan i spasili grad. Film je podnaslovljen na hrvatski jezik.

Trajanje: 84 minuta

Za sve uzraste.

 

MALI PRINC

mali-princ-skole

MALI PRINC

Le petite prince

Animirani dječji film sinkroniziran na hrvatski jezik

Režija: Mark Osborne

Glasovi: Mara Picukarić,  Maja Niković,  Olga Pakalović,  Otokar Levaj,  Luka Petrušić,  Nataša Janjić,  Ivica Zadro,  Ozren Grabarić

Prva animirana verzija klasika svjetske književnosti, genijalne knjige Antoinea de-Saint Exuperija, Mali princ. U srcu događanja je Djevojčica koju majka polagano priprema za svijet odraslih. Sve se promijeni selidbom u novu kuću i poznanstvom s ekscentričnim ali dobroćudnim susjedom Avijatičarom.  Avijatičar upoznaje Djevojčicu sa izuzetnim novim svijetom gdje je sve moguće. U taj ga je svijet davno uputio Mali princ. Djevojčica polako korača magičnim i emocionalnim stazama Malog princa, stazama vlastite mašte u univerzum koji zapanjuje. Putem će otkriti svu vrijednost djetinjstva i na kraju spoznati da je ljudski odnos ono najvrjednije a da se jedino srcem može spoznati esencija života.

Trajanje: 108 minuta

Za sve uzraste.

 

_________________________________________________________

 

PROGRAM 19. SUSRETA HC ASSITEJ

Centar za kulturu Čakovec, 17. – 22. listopada 2016.

assitej-1

Dragi prijatelji kazališta za djecu i mlade,

Sretni smo što vas ove jeseni možemo ponovo ugostiti u Čakovcu na 19. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej. Kao i svake godine, predstavit ćemo vam ponajbolju hrvatsku godišnju produkciju, porazgovarati s kolegama i prijateljima, prodiskutirati probleme, ali i one lijepe vijesti, ponešto naučiti i dobro se zabaviti… no, 2016. ipak je nešto drugačija, posebna i svečana, pa tako i naš 19. susret.

Hrvatski centar Assitej, ove godine obilježava 20 godina od svojeg osnutka, 20 godina zajedničkog djelovanja, i najvažnije, 20 godina rada na kvalitetnom razvoju kazališta za djecu i mlade Hrvatske. Kroz bogati program prisjetit ćemo se naših kolega i prijatelja koji su nas svojim radom zadužili, ali i godinama poticali, također ćemo otvoriti prostor i dati priliku našim mladim i nadolazećim umjetnicima, ugostit ćemo kolege iz susjednih zemalja i, nadam se, kazališe za djecu i mlade učiniti još boljim, kvalitetnijim, hrabrijim i kreativnijim.

Ove ćemo godine, na prijedlog selektora Dražena Ferenčine, vidjeti 10 predstava naših članova, koje će gledati i prosudbena komisija te će na završnoj svečanosti najboljima dodijeliti nagrade.

U sklopu ovogodišnjeg programa Assitej Croatia World Collaboration prof. dr. Gerd Taube, istaknuti kazališni pedagog i direktor Kinder und Jugendtheaterzentruma iz Frankfurta u Republici Njemačkoj vodit će radionicu „Kazalište i škole – nove tendencije u razvoju odnosa”.

Uz svečanu skupštinu povodom 20. godina Hrvatskog centra Assitej bit će upriličeni razgovori o Zvonku Festiniju, našem istaknutom kazališnom redatelju i lutkaru, dragom kolegi i velikom prijatelju u povodu izlaska iz tiska njegove monografije.

Otvorit ćemo izložbu studenata studija Kazališnog oblikovanja Umjetničke akademije u Osijeku, predstaviti hrvatsku ovogodišnju sudionicu međunarodnog programa Interplay, izvesti koncertno čitanje studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba u organizaciji Kazališnog epicentra, u suradnji sa svjetskim Assitej-em ostvariti novi Next generation placement, prezentirati gostovanje kolega iz Japana te najaviti Kliker festival.

Želim vam prekrasno putovanje kroz naša najnovija umjetnička ostvarenja i programe na ovogodišnjem 19. susretu kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej.

Dobro nam došli u Čakovec!

Predsjednik HC ASSITEJ-a

Leo Vukelić

assitej-2

 • PROGRAM

assitej-flyer

 Ponedjeljak 17. listopada 2016.

10.00

BAJKA O ŽAR PTICI –  Gradsko kazalište ”Žar ptica”

Trajanje: 60 min.
Dob: 7 + (niži razredi osnovne škole)

17.00 

2,14h –  Kazalište Virovitica

Trajanje: 60 min.
Dob: 12 + (viši razredi osnovne škole i srednja škola)

15.00 – 19.00 Radionica za dramske pedagoge – KAZALIŠTE I ŠKOLE – NOVE TENDENCIJE U RAZVOJU ODNOSA

(voditelj Gerd Taube)

 assitej-2

Utorak 18. listopada 2016.

10.00

JUHA OD BUNDEVE –  Kazalište lutaka Zadar

Trajanje: 45 min.

Dob: 4 + (vrtići i niži razredi osnovne škole)

17.00

JONATHANOV LET – Dječje kazalište B. Mihaljevića u Osijeku

Trajanje: 60 min.

Dob: 10 + (viši razredi osnovne škole)

9.00 – 13.00 Radionica za dramske pedagoge – KAZALIŠTE I ŠKOLE – NOVE TENDENCIJE U RAZVOJU ODNOSA

(voditelj Gerd Taube)

assitej-2

Srijeda 19. listopada 2016.

10.00 

U POTRAZI ZA DIJAMANTNOM SUZOM – Gradsko kazalište Požega

Trajanje: 35 min.

Dob: 6 + (vrtići i niži razredi osnovne škole)

13.00 

POLA-POLA –  Kazališna družina Pinklec/Teatar Poco Loco/Teatar Exit

Trajanje: 60 min.

Dob: 11 + (viši razredi osnovne škole i srednja škola)

16.00 

LJUBITI, SAMO LJUBITI – Teatar Poco Loco

Trajanje: 45 min.

Dob: 4 + (vrtići i niži razredi osnovne škole)

17.00 Otvorenje izložbe lutkarskih radova Umjetničke akademije u Osijeku – “Kazališno [email protected]

assitej-2

Četvrtak 20. listopada 2016.

 10.00

MATILDA – HNK Šibenik

Trajanje: 60 min.

Dob: 3 + (vrtići i niži razredi osnovne škole)

18.00

ZOO! – Dramski studio Dada KD Pinklec

assitej-2

Petak 21. listopada 2016.

10.00 

PUŽ – Mala Scena

Trajanje: 40 min.

Dob: 3 + (vrtići i niži razredi osnovne škole)

14.00 

NA TRI KRALJA – Gradsko kazalište ”Zorin dom” Karlovac

Trajanje: 90 min.

Dob: 11 + (viši razredi osnovne škole i srednja škola)

17.00 Redovna godišnja skupština HC ASSITEJ

assitej-2

Subota 22. listopada 2016.

11.00 Prezentacija Kliker festivala (Dejan Košćak)

Video prezentacija hrvatske turneje Kazališne skupine Dora iz Japana s predstavom AYANASU (WOVEN)

Predstavljanje 11. Interplay Europe (Beatrice Kurbel)

Promocija knjiga Teodore Vigato:

“Mile Gatara i zadarsko lutkarstvo”

“Svi zadarski ginjoli – prilozi za povijest Kazališta lutaka Zadar”

(moderator Jasminka Mesarić, predsjednica HC UNIMA)

17.00 Razgovor s povodom (Z. Festini)

19.00 “Istjerivanje Opake živine” – koncertno čitanje studenata – Režija Lovro Krsnik

20.00 Svečano proglašenje dobitnika nagrada

assitej-1

_______________________________________________

4th International children`s film showcase 2016.

Centar za kulturu Čakovec

29. veljače – 3. ožujka 2016.

 • Međunarodna revija filmova za djecu i mlade četvrti put u Čakovcu

REVIJA 2

U okviru programa Kreativna Europa i Media (2014-2020) definirana je filmska pismenost, kao ključni element medijske pismenosti i razine razumijevanja filma. Pod filmskom pismenosti misli se na osvještavanje i radoznalost u odabiru, kompetenciju u kritičkom gledanju filma i na sposobnost analize njegovog sadržaja, filmskih izražajnih sredstava i tehničkih aspekata filma. Agresivnost suvremenih medija višestruko je nadmašila nedovoljnu zastupljenost medijske kulture u školama. Revija je želja da filmska umjetnost dobije svoje mjesto u školskoj nastavi i pruži mogućnost filmskog obrazovanja.

Centar za kulturu Čakovec od 2013. organizira Međunarodnu reviju filmova za djecu i mlade (International Children`s Film Showcase ). U okviru protekle tri revije oko 3000 učenika međimurskih škola odgledalo je dvadesetak naslova recentne europske filmske produkcije za djecu i mlade.

Ove godine pozivamo škole na noviji europski i hrvatski film za predškolsku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku dob te kraća uvodna predavanja u atmosferi druženja uz film.

Novost 4. Međunarodne revije su filmske radionice, analize i interpretacije filmova koje će se održati na Maloj sceni Centra za kulturu nakon projekcije svakog filma. Cilj je zajednička komunikacija o viđenim filmovima, stjecanje novih znanja u opuštenoj atmosferi i širenje filmskih horizonata.

Tijekom revije bit će organizirana likovna izložba na temu filma OPERACIJA ARKTIK,   a ove će godine prvi put dječji žiri od 6 članova iz osnovnih škola  dodijeliti nagradu najboljem filmu.

Revija će biti praćena kamerom Nataše Kralj i filmaša iz OŠ Ivanovec.

 • Voditelji filmskih radionica:

Marko Pekić, Ana Đorđić, Nataša Kralj, Ljiljana Ille, Tihana Preksavec, Đuro Huber

 • Uvodničari u filmove:

Jasminka Bijelić Ljubić, Helga Lajtman, Ljiljana Ille, Marko Pekić, Sandra Malenica, Marina Oskoruš

 

Ulaznica za organizirani posjet učenika 15,00 kuna

 • SVE INFORMACIJE I REZERVACIJE TERMINA NA tel.  040 311-488

 

PROGRAM

 • ponedjeljak 29.2.2016. u 10 sati

RICO, OSKAR I MRAČNE SJENE                

(Rico, Oskar und die Tieferschatten)

Neele Leana Vollmar, dječji igrani film, Njemačka,  2014.

RICO, OSKAR

Rico je neobičan dječak. Ponekad ga ismijavaju jer toliko izmiješa stvari u svojoj glavi da ne razlikuje desno od lijevoga. Ali Rico je sjajan u opažanju sitnica na primjer komadića tjestenine koji leži na pločniku ili čudnih zbivanja u zgradi u kojoj živi. Ali tek kada njegov novi prijatelj, nadareni ali tjeskobni Oskar bude kidnapiran, Rico dobiva priliku da stavi sve svoje posebne vještine i ustrajnost na test.

Film „Rico, Oskar i mračne sjene“ temelji se na istoimenom romanu Andreasa Steinhöfela,  jednog od najistaknutijih suvremenih autora za djecu i mlade na njemačkom govornom području.

Trajanje: 97 minuta

Dob: 8 +

Teme za raspravu: prijateljstvo, odrastanje, strahovi, tjeskoba, rješavanje problema

Korelacija s nastavnim predmetom:  hrvatski jezik- medijska kultura, njemački jezik

 

 • ponedjeljak 29.2.2016. u 12 sati

NEVIDLJIVI DJEČAK                                       

(Il ragazzo invisibile)

Gabriele Salvatores, avanturistička dječja fantazija, Italija, 2014.

 NEVIDLJIVI DJECAK

Festivali i nagrade:

Europska filmska akademija 2015. – nagrada mlade publike za najbolji film

Pulski filmski festival 2015. – nagrada publike za najbolji dječji film na Pulici

Nastri d’argento 2015. – nagrade za najbolji originalni scenarij i casting

Michele je trinaestogodišnji, sramežljivi dječak koji odrasta u mirnom morskom gradiću. Zaljubljen je u djevojčicu Stellu te se nada kako će ga ona primijetiti iako osjeća kako je ona u potpunosti nesvjesna njegove prisutnosti. Jednog sasvim običnog i po ničemu posebnog dana Michele se pogleda u ogledalo te otkriva nešto vrlo neobično – postao je nevidljiv. Zajedno s otkrićem da je nevidljiv stiže i nevjerojatna avantura.

Gabriele Salvatores, talijanski redatelj i dobitnik Oscara za najbolji film na stranom jeziku (”Mediterraneo”, 1991.), u svom najnovijem filmu ”Nevidljivi dječak” uspješno eksperimentira sa žanrom fantastike. Radnja filma smještena je u vjetroviti Trst, i kroz specifičan način govori o zlostavljanju u školi i načinu na koji se djeca bore protiv nasilja.

Trajanje: 100 minuta

Dob: 12 +

Teme za raspravu: vršnjačko nasilje, društveni pritisci, obitelj, pubertet, stvarnost i mašta, strip, samopoštovanje, prijateljstvo i ljubav, umjetnički dizajn filma, fantastične priče

Korelacija s nastavnim predmetima: hrvatski jezik-medijska kultura, talijanski jezik,  likovna kultura, etika

 

 • utorak 1.3.2016. u 10 sati

OPERACIJA ARKTIK

(Operasjon Arktis)

Grethe Bøe-Waal, dječji avanturistički film, Norveška, 2014., 95 minuta

Festivali i nagrade:

Tiff Kids 2015. – najbolji dugometražni film prema odabiru gledatelja

Norwegian International Film Festival 2015 – nagrada za najbolji film za djecu i mladež

OPERACIJA ARKTIK 1

Julia i njeni brat i sestra blizanci Sindre i Ida preselili su se u novi gradić sa svojom majkom. Očajnički žele stupiti u kontakt sa svojim ocem koji radi u južnoj Norveškoj i potajno se ukrcavaju na helikopter koji bi trebao onamo poletjeti. Helikopter nažalost mijenja smjer i oni završe sami i izgubljeni na pustom otoku. Sada se moraju suočiti s opasnostima prirode jer njihov život ugrožavaju mećave i gladni polarni medvjedi.

Okruženje u kojemu je sniman, čini ovaj film izvanrednim odredištem za dječje fantazije. Spektakularni snimci ledenih fjordova i staklenog mora, sve će ostaviti bez daha.  Film je temeljen na romanu norveškog dječjeg autora Leifa Hamre.

Trajanje: 95 minuta

Dob: 8+

Teme za raspravu: dom i obitelj, hrabrost, djetinjstvo, avantura, strah

Korelacije s nastavnim predmetom: hrvatski jezik-medijska kultura, priroda i društvo, biologija

 

 • utorak 1.3.2016. u 12 sati

MAMA, VOLIM TE                                                         

(Mammu, es tevi mīlu)

Jānis Nords, obiteljska drama, Latvija, 2013.,

 

Nagrade i festivali:

Berlinale Generation – Grand Prix međunarodnog žirija ‘Generation Kplus’

Zlin Film Festival – European Children’s Film Association Award

Los Angeles Film Festival – Najbolji dugometražni film

Tel Aviv International Film Festival for Children and Youth – Grand Prix

Listapad Minsk Film Festival – Najbolji scenarij

Bangalore International Children’s Film Festival – Najbolji film

European Youth Film Festival Flanders – Najbolji dugometražni film

BUFF Malmö – Najbolji dugometražni film

MAMA VOLIM TE

Raimonds je 12- godišnjak koji čini sve što može da majka s njim bude zadovoljna – onda kad bi u skate-parku mogao voziti svoj romobil, on u školi pohađa satove saksofona. No, kad jednom prilikom sakrije lošu školsku ocjenu, upadne u vrtlog laži koji se otima kontroli. Raimondsovog prijatelja Peterisa optuže da je provalio u stan, a Raimonds mora odlučiti hoće li spašavati saksofon, prijateljstvo ili obraz pred majkom.

‘Mama, volim te’ uzbudljiva je priča o iscjeljujućoj snazi istine. Prekrasni kadrovi u filmu otkrivaju glavni grad Latvije, Rigu, u jesenje doba i nevjerojatnu snagu ljubavi između majke i sina.

Teme za raspravu: odrastanje, odgoj, obitelj, laž, tjeskoba, rješavanje problema, ljubav

Korelacije s nastavnim predmetom: hrvatski jezik-medijska kultura, priroda i društvo, etika, glazbena kultura

Trajanje: 83 minute

Dob: 10 +

 

 • srijeda 2.3.2016. u 8 sati

MOJA SESTRA MRŠAVICA

(Min lilla syster)

Sanna Lenken, obiteljska drama, Švedska / Njemačka, 2015.,

Festivali i nagrade:

Berlinski filmski festival 2015. – Kristalni medvjed za najbolji film u kategoriji

Generation Kplus i posebna pohvala žirija

Göteborg Film Festival 2015. – nagrada publike za najbolji nordijski film

Festival europskog filma, Lecce 2015. – nagrada publike, nagrada za najbolji scenarij i

nagrada FIPRESCI

Galway Film Fleadh, Irska 2015. – najbolji međunarodni prvijenac

Međunarodni festival filmova za djecu i mlade, Zlin 2015. – najbolji film za mlade

Urban international film festival, Iran 2015. – nagrada za najbolju glumicu Rebecki Josephson

Pulski filmski festival 2015. – program Dizalica

MOJA SESTRA MRSAVICA 1

Dvanaestogodišnja Stella ulazi u uzbudljiv svijet adolescencije i provodi vrijeme trenirajući prvi poljubac s rajčicom. S divljenjem promatra svoju stariju sestru Katju, talentiranu i uspješnu klizačicu. Katja kod kuće privlači gotovo svu pažnju, međutim, prezauzeti roditelji ne primjećuju ono što vidi Stella – Katja povraća, ne osjeća se dobro, trenira do iznemoglosti i opsesivno je izbirljiva u svojim prehrambenim navikama. Katjina bolest ubrzo će uzdrmati obitelj.

Švedska redateljica Sanna Lenken u svom prvom dugometražnom filmu u prvi plan stavlja problem poremećaja ishrane kojemu se premalo posvećuje pozornost. Tako redateljica nastavlja temu koju je obrađivala 2013. godine u svom kratkom filmu „Eating Lunch“. Film „Moja sestra mršavica“ progovara o problemima adolescencije ali istovremeno s puno topline govori o obitelji, ljubavi i odnosu između sestara.

Trajanje: 95 minuta

Dob: 12 +

 Teme za raspravu: poremećaji u prehrani, strah, nezadovoljstvo, dokazivanje, ljubomora,

ljubav, prijateljstvo, obitelj

Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik-medijska kultura, priroda i društvo, etika, građanski odgoj i obrazovanje

 

 •  srijeda 2.3.2016. u 10 sati

MUMINI NA AZURNOJ OBALI                                                           

(Muumit Rivieralla)

Xavier Picard, Hanna Hemilä, animirana komedija, Finska, 2014., 80 minuta

Festivali i nagrade:

BFI London Film Festival 2014. – službena selekcija

Shanghai International Film Festival 2015. – nominacija za najbolji animirani film

New York International Children’s Film Festival 2015. – službena selekcija

MUMINI 2

Mumini, bijeli debeljuškasti trolovi koji žive u dalekoj i tajanstvenoj Mumin Dolini, kreću na uzbudljivo putovanje. Zajedrili su prema Azurnoj obali koja se u mnogočemu razlikuje od sjevernog Mumindola. Na drveću rastu naranče, trgovine su pune najnovije mode, a u hotelu je njihova kraljevska soba toliko prostrana da Muminmama odluči živjeti na krevetu. No, iako novo okruženje savršeno odgovara Mumintati, ostatak obitelji nije baš impresioniran glamuroznim svijetom…

Film „Mumini na Azurnoj obali“ izrađen je ručno crtanom tehnikom animacije i inspiriran stripovima finske ilustratorice i spisateljice Tove Jansson. Animacija crtana rukom, obiluje humorom i čudnovatim stvorenjima. Ova topla priča, čiji su likovi poznati mališanima, zasigurno će izmamiti osmijeh na lice i osvojiti srca gledatelja.

Trajanje: 80 minuta

Dob: 5 +

Teme za raspravu: obitelj, životne vrijednosti, visoko društvo, strip i animirani film

Korelacija s nastavnim predmetima: hrvatski jezik-medijska kultura,  likovna kultura,  priroda i društvo

 

 • četvrtak 3.3.2016. u 10 sati

LIJEPO MI JE S TOBOM, ZNAŠ                                                                                             

Eva Kraljević, dokumentarni film, Hrvatska, 2014.

Nagrade i festivali:

ZagrebDox 2015 – nagrada publike

Filmski festival u Sarajevu 2014 – Nagrada HBO na Docu Rough Cut Boutique

LIJEPO MI JE S TOBOM ZNAS

Film „Lijepo mi je  s tobom, znaš“ priča je o autoričinoj sestri Miji koja ima Downov sindrom. Njezina mašta, humor i sposobnost da pronađe radost u malim stvarima uče nas kako živjeti sa zahvalnošću. Eva kroz deset godina kamerom bilježi svoja druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos. U tom pokušaju nastaje portret dviju sestara, ispunjen radošću, strahom i željom da se nadiđe malograđanski ukus koji postavlja granice sestrinske ljubavi.

„Lijepo mi je s tobom, znaš“, redateljski je prvijenac Eve Kraljić. Redateljica je u film utkala dozu istinske ljubavi, pokazavši kako joj je sestra, koja ima Downov sindrom, najbolja prijateljica ali i životna učiteljica. Kako je i sama redateljica rekla, tijekom tog razdoblja pokušavala je razumjeti svoj odnos sa sestrom, nadići prepreke koje je pred njih postavilo društvo, strahove i osjećaj srama koji se u njoj budio zbog činjenice da je njena sestra drugačija.

Trajanje: 45 minuta

Dob: 12 +

Teme za raspravu: Downov sindrom, ljubav, pažnja, razumijevanje, stavovi, strah, obitelj, različitost

Korelacije s nastavnim predmetom: hrvatski jezik-medijska kultura, biologija, etika, građanski odgoj i obrazovanje

 

 • četvrtak 3.3.2016. u 10:45 sati

PIKNIK                                                                                          

Jure Pavlović, igrani kratkometražni film, Hrvatska, 2015.,

Nagrade i festivali:

Berlinale 2015. – natjecateljski program Generation 14 plus

Dani Hrvatskog filma 2015. – Grand prix Dana hrvatskog filma; nagrada za najbolje uloge (Emir Mušić i Aleksandar Seksan)

Mo and Friese Hamburg Children’s Short Film Festival

piknik

Na sarajevskim cestama velika je gužva. Petnaestogodišnji Emir u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet svome ocu Safetu (52) koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog gužve u prometu kasne.

“U društvu koje još treba riješiti konflikte iz prošlosti i kojem nedostaje empatije, autor kroz priču o odnosu oca i sina nudi tračak nade u bolje sutra. U 13 minuta i s minimalističkim pristupom i preciznom režijskom vizijom, ovo je iznimno lijep i osjećajan film kojeg dodatno obogaćuje odlična gluma protagonista, posebno najmlađeg od njih.” (Iz obrazloženja odluke žirija)

Trajanje: 13 minuta

Dob: 12 +

Teme za raspravu: obitelj, odnos oca i sina, djetinjstvo, odrastanje bez roditelja, odbačenost, problematičnost

Korelacije s nastavnim predmetom: hrvatski jezik-medijska kultura, građanski odgoj i obrazovanje, etika

 

 

 

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec