SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE

petak 27. listopada 2017.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, 27. listopada 2017. (petak), održati će se istoimeni program u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskim filmskim arhivom. Prikazat ćemo film “Breza” redatelja Ante Babaje koji je snimljen prije točno 50. godina i film „Tajna starog tavana“ u čast nedavno preminulom redatelju Vladimiru Tadeju.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se od 2005. godine, a budući da su mnogi zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, taj dan posebna se pozornost daje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

  • Ulaz besplatan.

 

Program, petak 27. listopada 2017.:

  •  18.00 sati

TAJNA STAROG TAVANA

obiteljski znanstveno fantastični film

Država: Hrvatska, Češka (Jugoslavija, Čehoslovačka)

Godina: 1984.

Režija: Vladimir Tadej

Uloge: Mario Mirković, Špiro Guberina, Boris Dvornik, Mia Oremović, Rene Bitorajac

Glazba: Arsen Dedić

Dva dječaka radioamatera, Miro iz Zagreba i Pepek iz Praga, provode ljetne praznike na otoku Hvaru u kući Mirove tete. Na prašnom tavanu njene stare kuće pronalaze neobičan pištolj koji je napravio Mirov pradjed, smušeni izumitelj. Otkrivaju da je to zapravo antigravitacijski pištolj koji oduzima gravitaciju predmetima i lansira ih u svemir. Dječaci namještaju pištolj i počinju slati stvari u zrak, uzrokujući pomutnju. Međunarodna špijunska organizacija pokušava doći do moćnog oružja. Otimaju dječake, a policija je nemoćna.

Trajanje: 101 minuta

 Ulaz besplatan.

  • 20.00 sati

BREZA

drama

Država: Hrvatska (Jugoslavija)

Godina: 1967.

Režija: Ante Babaja

Scenaristi: Slavko Kolar, Ante Babaja, Božidar Violić

Uloge: Manca Košir, Velimir Bata Živojinović, Fabijan Šovagović, Nela Eržišnik, Stane Sever, Martin Sagner

Glazba: Anđelko Klobučar

Breza je hrvatski cjelovečernji film modernističkog stila pripovijedanja, snimljen 1967. prema Kolarovim novelama Breza i Ženidba Imre Futača. Redatelj Ante Babaja uspješno gravira za svoje filmove tipičnu opsesiju prolaznošću tijela i protokom vremena u razrađeni prikaz materijalizma i seoske svakodnevnice.

Likovi nisu idealizirani zbog surovosti društva – Janica nesvjesna realnosti, Joža Sveti destruktivan i mističan. Film je hvaljen zbog dojmljive (zrnaste) fotografije, koja odaje upućenost u boju i kompoziciju hrvatskih naivnih slikara, ali i izrazito filmičnog ugođaja slike i zvuka, koji prati raspoloženje protagonista.

“Breza” je bez dvojbe jedan od najboljih filmova hrvatske kinematografije uopće.

Na 14. filmskom festivalu u Puli 1967. godine, “Breza” je nagrađena Srebrnom arenom.

Trajanje: 92 minute

Ulaz besplatan.