Tribina ČČ 9.11.2017. u 20 sati

Dramsko kazalište Gavella

TESLA ANONIMUS

Koncept: Filip Šovagović

Scenografkinja: Veronika Radman

Kostimografkinja: Marita Ćopo

Autor videa: Ivan Marušić Klif

Glazba: Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa

Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik

Asistentica kostimografkinje: Dora Šintić

Autor fotografija: Ante Delač

Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić

Igraju:

Nikola Tesla: Marko Petrić

Dane Tesla, Thomas Alva Edison, George S. Patton: Andrej Dojkić

Alka Tesla, Ann Lizzie Gillespie, Mileva Einstein: Antonija Stanišić Šperanda

Bakha Tesla, Lucy Dissie, Natalie Alcatraz von Buckingham: Natalija Đorđević

Georgina Mandić Tesla, Olga Fox, Mister Krupp, Mileva Einstein 2: Tara Rosandić

Milutin Tesla, Prof. Melchior Bukowski, George Westinhouse, Adolf Hitler: Đorđe Kukuljica

Sviraju:

Fadil Abdulov Fafa

Filip Šovagović

Pišući o predstavi “Tesla Anonimus”, autor teksta i redatelj bilježi: “Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, htio on to ili ne, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata, čudnih likova koji pod egidom – “napredak” – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio “za sebe”, ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena.”

Trajanje: 1 sat 25 minuta

 Kritika

“Ima nečeg iskonskog, iz zore ljudskog roda, u magiji koju donosi kazališna umjetnost Filipa Šovagovića. “Tesla Anonimus” kazališni je događaj godine. Takva sinestezija glasova, igre svjetla i tame, glumačkih tijela, pokreta, glazbe, tišine i dramske napetosti, dugo nije viđena u našem teatru. Ovoliko precizno, nekonvencionalno, rekao bih i kulerski a opet sofisticirano i nježno, kako režira Filip Šovagović, ne može trenutačno nitko u Zagrebu. Sve je u Šovagovića pomaknuto a čvrsto, odgođeno a točno, skromno a jako. Čista umjetnost. (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

Ulaznica: 60,00 kuna – učenici (10 i više kupljenih ulaznica)  studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više kupljenih ulaznica) 40,00  kuna, invalidi 30,00 kuna