AMADEUS TRIO ZAGREB

utorak, 22. svibnja 2018. u 20 sati – Dvorana Zrinski/Scheier      

LEONID SOROKOW, violina

KREŠIMIR LAZAR, violončelo

RUBEN DALIBALTAYAN, klavir

Na programu: D. Bobić, D. Šostakovič, J. Brahms

Koncert je organiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ansambl su osnovali istaknuti profesori Zagrebačke muzičke akademije – Leonid Sorokow, Ruben Dalibaltayan i Krešimir Lazar 2008. godine, kako bi obogatili zagrebačku i hrvatsku glazbenu scenu repertoarnim djelima pisanim za klavirski trio. Posebnu pažnju ansambl posvećuje izvedbi i promociji hrvatske literature što ga vodi i na festivale poput “Osorskih glazbenih večeri” i Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Ansambl je koncertirao diljem Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Austriji.


Leonid Sorokow ( Sankt Petersburgu, Rusija)  1978. g. diplomirao je na Konzervatoriju “Čajkovski” u Moskvi u klasi prof. J. Jankeleviča i prof. E. Čugajeve. Postdiplomski studij je završio 1981. u klasi prof. V. Klimova.

Pobjednik je međunarodnog violinističkog natjecanja u Montrealu 1979., a 1981. dobio je 2. nagradu na Paganini natjecanju u Genovi. Od 1979. koncertira po Rusiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Finskoj i drugim europskim zemljama kao solist i u suradnji s eminentnim umjetnicima kao što su: J. Bashmet, D. Geringas, K. Kashkashian, D. Sitkovecky, O. Kagan, N. Gutman i dr. Od 1986. do 1991. prvi je koncertni majstor “Moskovskih solista” pod ravnanjem J. Bashmeta, s kojim je koncertirao diljem svijeta, 1992. i kao umjetnički voditelj ansambla.

Od 1991. živi u Beču gdje od 1993. radi kao profesor na Muzičkoj akademiji, a od 2001. predaje i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1996.do 2007. bio je član bečkog Mozart tria.

 

Krešimir Lazar  (Varaždin). Diplomirao je 1996. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. V. Dešpalja kod kojeg je i magistrirao 1998.

Osvajao je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima nagradu VBV-a „J. Murai” 2011. i 1. nagradu na međunarodnom natjecanju “Alfredo Marcosig” u Goriziji (Italija). Koncertirao je u više europskih i latinoameričkih zemalja, a kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, HGM Jazz orkestar i Hrvatski barokni ansambl. Za nakladničku kuću Cantus snimio je uz simfonijski orkestar HRT-a Koncert za violinu, violončelo i orkestar Ž. Brkanovića.

Stalni je član te solist Varaždinskog komornog orkestra u kojem obnaša i funkciju šefa orkestra, ansambla Amadeus trio Zagreb i Camerate Garestin.

Od 1996. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2008. napreduje u zvanje izvanrednog profesora.

Ruben Dalibaltayan (Erevanu, Armenija) Diplomirao na Muzičkoj akademiji “Gnesin” u Moskvi  u klasi prof. A. Berngardta. Poslijediplomski studij završio je u klasi prof. V. Kastelskog na Konzervatoriju “Čajkovski” u Moskvi 2000. g.

Laureat je većeg broja međunarodnih natjecanja u različitim zemljama. 2003. godine osvaja 2. nagradu i Specijalnu nagradu publike na međunarodnom klavirskom natjecanju “Svetislav Stančić” u Zagrebu. Kao solist i uz nacionalne simfonijske orkestre koncertirao je u Armeniji, BiH, Hrvatskoj, Kini, Sloveniji, Italiji, Švicarskoj, Moldaviji, Portugalu, Rusiji i Crnoj Gori.

Od 2000. preuzima mjesto profesora na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. 2005. prelazi na mjesto profesora na Muzičku akademiju u Zagrebu.

Ulaznica: 30,00 kuna (bez popusta)