Tribina Čakovec četvrtkom 5. travnja 2018. u 20 sati

Gradsko kazalište „Zorin dom“ Karlovac

VAŽNO JE ZVATI SE ERNEST

Režija: Mario Kovač

Dramaturgija: Ana Prolić

Scenografija: Matija Šantić

Kostimografija: Morana Petrović

Glazba: Damir Šimunović

Uloge: Peđa i Vanja Gvozdić, Barbara Rocco, Giulio Settimo, Katarina Baban, Katarina Strahinić, Petra Cicvarić i Nino Pavleković

Po riječima redatelja Marija Kovača, mlada glumačka postava, željna rada, zajedno s gostujućom prvakinjom varaždinskog HNK Barbarom Rocco, postigla je predstavu zavidne dinamike i humora.

Kovač je rekao da u prvom dijelu predstava ide školski i da se redateljski pomak događa prema njezinom kraju, kada pribjegava dramaturškim rješenjima kakva se viđaju u kazališnim i  televizijskim trivijalnim žanrovima.

“Kako je sam Wilde rekao, ‘Važno je zvati se Ernest je trivijalni  komad za ozbiljne ljude’. Tako si je i ova predstava uzela slobodu dopustiti glumačko pretjerivanje s klišeiziranom glazbom i raznim efektima, odnosno poigravamo se s tim općim mjestom u originalu kao prvim celebrity i reality stavom,” kazao je Kovač neposredno prije premijere.

Predstava obiluje, uz Wildeovu ironiju, i neverbalnom komikom te komikom situacije i komikom zabuna, a dodatnu dimenziju svemu dodaje lik svećenika koji je prebjeg iz Vatikana u Generalski stol, kaže Kovač.

Radnja je dramaturškom adaptacijom premještena na drugo mjesto i u drugo vrijeme – iz Londona i njegovih predgrađa premještena u Karlovac i Generalski stol i događa se u 20. stoljeću, tridesetih godina.

Prijatelji Oskar i Ivan, ne znajući jedan za drugoga stvaraju dvostruke identitete koji im omogućuju odmak od okoline , ostvarivanje ciljeva, slobodu i naravno zabavu. Cijela ta priča možda bi i prošla nezamijećeno da oboje nisu uzeli ime “Ernest” koje znači – onaj koji pokazuje obilje osjećaja. onaj tko je pouzdan i istinit. Spomenuto ime jedan je od glavnih razloga naklonosti djevojaka u koje se zaljubljuju. I opet bi sve to možda prošlo uz manje nesporazuma i zapleta da se ne pojavljuje pitanje davno nestalog djeteta, jedna stara ručna torba, tabakera s posvetom ….

Uglavnom, da biste saznali što se sve dogodilo definitivno morate pogledati predstavu.

Ulaznica: 70,00 kuna

Učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 50,00 kuna