16. JAZZ FAIR – 11. i 12. studenoga 2010.

  • Dvorana Centra za kulturu Čakovec

četvrtak 11. studeni 2010. u 20 sati

 

  • LeKAP QUARTET

LELA KAPLOWITZ – vokal

JOE KAPLOWITZ – klavijature

DAMJAN GRBAC – kontrabas

TONČI GRABUŠIĆ – bubanj

Le KAP QUARTET (SAD)
Hrvatsko-američki jazz kvartet koji djeluje od 2007. godine. Nastupali su na mnogim jazz festivalima širom Hrvatske. Ove jeseni očekuje njihov album prvijenac  «Love me or leave me».

LELA KAPLOWITZ – vokal
Lela dugi niz godina surađuje s imenima poput Arturo «Chico» O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Elvis Stanic, Miles Griffith, Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, a iz dugačkog popisa nastupa izdvajamo koncert u njujorškom Madison Square Garden (International Music Festival, 2003.), Birdland, Blue Note, Savannah Music Festival 2004., Bucharest Jazz Festival 2008. itd. Ljeti 2009. osvaja dvostruku prvu nagradu na prestižnom međunarodnom natjecanju jazz vokalistica u Finskoj te dobiva titulu «Lady Summertime». Bavi se skladanjem i pedagoškim radom.

JOE KAPLOWITZ – klavir
Joe je pijanist, tubist, orguljaš i kompozitor iz SAD-a koji je u svojoj glazbenoj karijeri svirao s poznatim imenima američke blues i jazz scene poput Davida Fathead Newmana, legendarnog Koka Taylora, Lucky Petersona, Eddieja Danielsa, Jamesa Moodyja i dr. Joe je u stalnoj postavi Tranchistria Electric Banda Tamare Obrovac, Elvis Stanić Power Trio Group i Kristina Oberžan band.

DAMJAN GRBAC – kontrabas
Damjan je izvrsni mladi kontrabasista koji je nastupom gostovao na audio snimkama mnogih poznatih imena hrvatske estrade (Denis Razz Quartet, Rivers, Šajeta, ENI). Studira kontrabas na jazz akademiji u Trstu (Conservatorio G. Tartini).

TONČI GRABUŠIĆ – bubanj
Tonči je na glazbenoj sceni preko 25 godina. S Elvis Stanić Group i Quartetom Sensitive osniva mnogobrojne PORIN-e te je dobitnik priznanja grada Rijeke za 20 godina glazbenog djelovanja. Svira i snima s vrhunskim glazbenicima Hrvatske (Arsen i Matija Dedić, Gabi Novak, Alen Bjelinski, Tamara Obrovac, Boško Petrović, Đorđe Balašević, Gibonni i drugi).

  • RICARDO LUQUE & ALDEMAROMANIA TRIO (Zagreb)

Aldemaromania Trio čine izvrsni glazbenici: Julije Njikoš (klavir), Jurica Štelma (kontrabas) i Borna Šercar (bubanj, udaraljke).

Ricardo Luque je rođen u Venezueli, a u Hrvatskoj živi i radi od 1990. Od svoje šeste godine pjevao je sa svojim ocem, kasnije i u različitim glazbenim skupinama, paralelno studirajući glazbu. Završetak konzervatorija omogućio mu je da svoj profesionalni život posveti kako klasičnoj, orkestralnoj, tako i komornoj glazbi (Ricardo je solist Zagrebačke filharmonije i član Zagrebačkog puhačkog ansambla), ne zaboravivši pritom izvornu glazbu svoje domovine.

Njegov je instrument fagot, no javnosti je poznatiji kao bivši pjevač grupe «Cubismo», koju je nakon sedam godina uspješnog zajedničkog djelovanja i šest realiziranih albuma napustio, da bi se posvetio solističkoj pjevačkoj karijeri. Za novu nezavisnu etiketu «Rocco&partner» krajem 2004. godine snimio je album «Plena Confianza», u kojem se izmjenjuju živi latino ritmovi sa intimističkim vokalnim interpretacijama najljepših pjesama Južne Amerike. Oslobođen stilskih okvira bivšeg sastava, Ricardo se okrenuo korijenima, te u najboljoj mogućoj maniri realizirao album posvećen djetinjstvu i sjećanju na oca. Godine provedene u studijima, na koncertnim i klupskim podijima daju mu sigurnost koja ostavlja puno prostora nesputanoj interpretaciji i improvizaciji.
Ricardo je u svojoj bogatoj dosadašnjoj karijeri dijelio pozornicu s velikanima latino glazbe. U najznačajnija imena s kojima je nastupao, ubrajaju se: Yolanda Duque, George Makinto, glazbenici iz «Buena Vista Social Club» projekta: Manuel Licea Puntillita, Juan de Marcos Gonzales i Amadito Valdez, te Teresa Garcia Caturla i El Tiburon Morales. Nedavno je poznata svjetska glazbena etiketa «Putumayo» na svoju kompilaciju «Afro Latin Party» uvrstila pjesmu «Morenita» u Ricardovoj izvedbi sa albuma «Junglesalsa» (2002.) iz vremena kada je bio pjevač grupe Cubismo.
Ricardovi novi projekti su album dueta sa poznatim Latino damama i novi solo album, koncepcijski drukčiji od tradicionalnog prvog samostalnog albuma. Ricardo priprema i veliki glazbeno-scenski projekt «Son Del Barrio» uz sudjelovanje mnogih glazbenika svjetske reputacije, od sudionika projekta «Buena Vista Social Club» do predstavnika novije generacije, koji je zamišljen kao putovanje kroz povijest kubansko-karipske glazbe.

  • Dvorana Centra za kulturu Čakovec
    petak 12. studeni 2010. u 20 sati

    KUBA STANKIEWICZ QUINTET (Poljska)

Koncert organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu

KUBA STANKIEWICZ, klavir
INGA LEWANDOWSKA, vokal
GRZEGORZ NAGÓRSKI, trombon
ANDRZEJ ŚWIĘS, kontrabas
KRZYSZTOF SZMAŃDA , bubnjevi

INGA LEWANDOWSKA pripada najzanimljivijim poljskim jazz vokalisticama.

Nakon završene srednje muzičke škole u klasi violine počela je studij na Fakultetu za jazz na Muzičkoj akademiji u Katowicama i diplomirala 1995. godine.
Tajne jazza usavršavala je i u Grazu pod vodstvom istaknutih američkih vokalista – Sheile Jordan i Marka Murphyja.
Inga Lewandowska dobitnica je  Međunarodnog natječaja za jazz vokaliste – Zamość’94.
Surađivala je s istaknutim predstavnicima poljske jazz scene, između ostalog s Janom „Ptaszynom” Wróblewskim, Zbigniewom Namysłowskim, Januszom Muniakom i Andrzejom Jagodzińskim.
Njezine interpretacije karakterizira individualni i intimni pristup glazbenom materijalu.
Godine 2000. izašao je album Ulice Wielkich Miast (Ulice velikih gradova) koji sadrži moderne aranžmane balada na tekstove Agnieszke Osiecke, a 2003. ploča Chopin Songbook sa suvremenim aranžmanima pjesama Fryderyka Chopina. Od 2005. Inga Lewandowska vodi klasu vokalistike na odsjeku za jazz Sveučilišta u Zielonoj Góri. Godine 2009. stekla je naslov doktora glazbene umjetnosti, na vokalistici na Vokalnom fakultetu Muzičke akademije u Varšavi.

KUBA STANKIEWICZ već mnogo godina zauzima neprikosnovenu poziciju među najboljim poljskim jazz pijanistima. Odlikuje ga individualni pristup kompoziciji, osjetljivost na boju zvuka, osjećaj za dinamiku i prostor. Na profesionalnoj sceni debitirao je u ansamblima Jana „Ptaszyna” Wróblewskog i Zbigniewa Namysłowskog (1985.-1987), s kojim je nastupao između ostalog u SAD-u i Meksiku te snimio ploče Open i Song of Innocence.
Od 1987-1990. godine studirao je na Berklee College of Music u Bostonu (diplomirao je u klasi glasovira) te je putovao po Sjedinjenim Američkim Državama s orkestrom Artieja Shawa.
Dobitnik je nagrade Oscara Petersona te polufinalist Međunarodnog natjecanja jazz pijanista  Theloniousa Monka u Washingtonu. Nakon povratka u Poljsku osnovao je svoj ansambl.
Godine 1994. Kuba Stankiewicz dobio je nagradu Trećeg programa Poljskoga radija – Mateusz’94 za stvaralačka dostignuća. Surađivao je između ostalog s Artom Farmerom (ploča Art in Wrocław), Scottom Hamiltonom, Harviejom Swartzom i sa Sheilom Jordan. Član je međunarodnog jazz ansambla ”Central European Jazz Connection”. Kuba Stankiewicz vodi klasu glasovira na odsjeku za jazz Sveučilišta u Zielonoj Góri.
Godine 2009. stekao je doktorski naslov na području glazbene umjetnosti, na umjetničkoj disciplini instrumentalistici na Instrumentalnom fakultetu Muzičke akademije u Wroclawu.

GRZEGORZ NAGÓRSKI
Umjetničku djelatnost započeo je za vrijeme studija na Fakultetu za jazz i zabavnu glazbu na Muzičkoj akademiji u Katowicama. Profesionalno je debitirao na Festivalu jazz pijanista u Kaliszu 1982. s projektom Play Monk Jana „Ptaszyna” Wróblewskog. Nakon završetka glazbenih studija na Muzičkoj akademiji u Katowicama, Grzegorz Nagórski dobio je stipendije za dvije visoke glazbene škole u SAD-u. Od 1990.-1991. studirao je na Florida Atlantic University u Boca Ratonu, a godine 1993. završio je University of Miami. U to je vrijeme surađivao između ostalog s Irom Sullivanom, te je nastupio s Ray Charlsom, Titom Puentom, Joem Hendersonom, Michaelom Breckerom, Marijom Schneider, Philom Woodsom, Slidom Hamptonom, Johnom Fedchockom te s Redom Rodneyem.
Od godine 1995. do 1996. Grzegorz Nagórski je bio član Charlie Persip Super Big Banda s kojim je surađivao za svoga boravka u New Yorku.
Nakon povratka u Poljsku 1996. Grzegorz Nagórski je nastavio umjetničku djelatnost koncertirajući i snimajući ploče s istaknutim poljskim jazz glazbenicima.
Od 2000. predaje jazz pozaunu na Muzičkoj akademiji u Wroclawu, gdje je 2005 obranio doktorsku dizertaciju. Od 2003. vodi instrumentalne ansamble i zajedno s Andrzejom Zubekom Big Band na Fakultetu za jazz Muzičke akademije u Katowicama.
Počevši od 1996. sve do danas izabiran je za najboljega poljskoga pozaunista u anketi čitatelja časopisa Jazz Forum.

ANDRZEJ ŚWIĘS – čelni kontrabasist mlade generacije poljske jazz scene školovao se u Institutu za jazz i zabavnu glazbu Muzičke akademije Karola Szymanowskog u Katowicama. Stalno surađuje s ansamblom Soundcheck te s kvartetom Grzegorza Nagórskoga. Na svom umjetničkom putu surađivao je s takvim umjetnicima kao što su: Lee Konitz, Janusz Muniak, Jan „Ptaszyn” Wróblewski, Adam Pierończyk, Piotr Baron, Joachim Mencel i Ewa Bem.

KRZYSZTOF SZMAŃDA završio je Muzičku akademiju Fryderyka Chopina u Varšavi u klasi bubnjeva godine 1999. Od 2000.-2002. usavršavao je svoje umijeće  na poslijediplomskom studiju u Thornton School of Music University of Southern California u Los Angelesu uz velike umjetnike, između ostalog Petera Erskinea, Ndugu Chanclera, Erika Forrestera i Johna Claytona. Krzysztof Szmańda surađuje s Big Bandom kluba Tygmont u Varšavi koji vodi Zbigniew Namysłowski, a isto tako i s ansamblima Kube Stankiewicza i Inge Lewandowske, Mariusza Bogdanowicza, Zbigniewa Wrombla, Marcina Olaka, Olega Kirejewa, Keitha Javorsa i Trifonidis Orchestra. Krzysztof Szmańda za stalno je zaposlen u orkestru Velikog teatra nacionalne opere u Varšavi te surađuje s orkestrima Nacionalne filharmonije te sa Sinfonia Varsovia.

  • Ulaznice za 16. JAZZ FAIR

Tribina ČČ 11. studenoga –  40,00 kuna
Petak 12. studenoga – 30,00 kuna
POKAZ (11. i 12. studeni) – 50,00 kuna

  • SPONZORI:

MINISTARSTVO KULTURE RH
VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE POLJSKE U RH
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
GRAD ČAKOVEC

ZRINSKI
LETIS
DVIJE LIJE
STUDIO P

BRID EXTRA
GEOPLAN
GEOBIRO
INTERSOFT
PINKY-S d.o.o.