CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Ponukani izvrsnim odazivom publike, nakon prvog dvodnevnog festivala komorne glazbe, želja nam je nastaviti festival i u 2016. godini. Festival se održava u prekrasnom ambijentu dvorane Zrinski/Scheier, koja je bila premala da primi sve ljubitelje komorne glazbe u Čakovcu.

  • Festival će se održati 26. i 27. kolovoza 2016. godine a nastupit će:

Ivana Lazar, sopran

Nadia Varga Modrić, klavir

Acco duo, klasična harmonika

Gudački kvartet Rucner

Ad Gloriam Brass, puhački sastav

  • PROGRAM:

Dvorana Zrinski/SCHEIER

  • petak 26.8.2016. u 20 sati

IVANA LAZAR, sopran

NADIA VARGA MODRIĆ, klavir

AD GLORIAM BRASS, Zagreb

Marin Zokić, trublja, Mario Lončar, trublja, Stjepan Filipić, trublja,

Srđan Peić, rog, Mario Šincek, trombon, Ivica Geček, tuba

 

Dvorana Zrinski/Scheier

  • subota 27.8.2016. u 20 sati

ACCO DUO

Ivana Levak Vaupotić – harmonika

Miran Vaupotić – harmonika

GUDAČKI KVARTET RUCNER, Zagreb

  • ULAZNICA: 20,00 kuna

O izvođačima

IVANA LAZAR

Ivana Lazar je rođena u Tuzli. Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić-Orešković i magistrirala na postdiplomskom studiju kod Lidije Horvat-Dunjko. Na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu usavršavala je Lied i oratorij kod profesora Donnauera. Pohađala je i majstorske tečajeve kod Dunje Vejzović i Konrada Richtera, te Olivere Miljaković s kojom i dalje radi na usavršavanju vokalne tehnike i interpretacije.
Ivana Lazar je prisutna na koncertnim podijima zagrebačke glazbene scene kao vrsna interpretatorica barokne glazbe. Više sezona djelovala je kao solistica Hrvatskog baroknog ansambla i suosnivačica je baroknog ansambla Camerata Garestin. Nastupala je sa orkestrom Zagrebačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zborom HRT-a, Sarajevskom filharmonijom i Varaždinskim komornim orkestrom. Od 2006. godine je stalna gošća-solistica ansambla Le Parlement de Musique iz Strasbourga pod vodstvom maestra Martina Gestera s kojim je ostvarila veliku turneju po Francuskoj. Gostovala je i u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Finskoj, Švedskoj, Litvi, Luxemburgu, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Irskoj, Egiptu, Argentini i Boliviji. Od 2004. do 2006. godine bila je stipendistica CEE Musiktheater / Deutsche Bank iz Beča.
Članica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 2010. godine.

 

NADIA VARGA

Nadia Varga Modrić  rođena u Čakovcu. Prvu je poduku klavira dobila od svoje majke kao šestogodišnjakinja, a obrazovanje je nastavila u klasi Ivane Hercezi i Jelice Kuzmin na Glazbenoj školi u Varaždinu. Diplomu je stekla na Visokoj školi za glazbu i primijenjenu umjetnost u Grazu u klasi Chunga Leea, a na istoj je ustanovi i magistrirala u klasi Eikea Strauba. Njezin studij stipendirala je Zaklada Musik & Jugend. Usavršavala se kod istaknutih glazbenih pedagoga kao što su Jurica Murai, László Baranyai, Erika Frieser, Michael Gees, Cha-I Chou, Stacey Bartsch i drugi. Kao solistica i komorna glazbenica nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu (Austrija, Mađarska, Italija, Njemačka Slovačka, Lihtenštajn, Švicarska, itd.). Korepetirala je na majstorskim radionicama Rudolfa Leopolda u Austriji, Gerharda Mantela u Njemačkoj i Valtera Dešpalja u Hrvatskoj. Snimala je za HRT i Orfej.

Sa sestrom Zitom dobitnica je nagrade “Darko Lukić”.

ad gloriam brass 2

AD GLORIAM BRASS, Zagreb

Marin Zokić, trublja, Mario Lončar, trublja, Stjepan Filipić, trublja,

Srđan Peić, rog, Mario Šincek, trombon, Ivica Geček, tuba

AD GLORIAM BRASS sastav je šestorice limenih puhača koji čine članovi orkestra Opere HNK-a i Zagrebačke filharmonije. Osnovan je 1993. godine i otada neprekidno djeluje u ponešto izmijenjenom sastavu. Njihov repertoar čine djela europskih i hrvatskih majstora renesanse i baroka (F. Sponga, V. Jelić, J. Clarke, H. Purcell, G. F. Händel, J. S. Bach) te djela suvremenih hrvatskih autora od kojih su neka napisana posebno za ovaj ansambl (A. Klobučar, M. Miletić, A. Igrec, Z. Juranić…). Osobito je vrijedno istaknuti pet praizvedenih kompozicija starohrvatskoga majstora Franceska Sponge Uspera na Osorskim glazbenim večerima 1997., 1998. i 1999. godine. Uz mnogobrojne samostalne koncerte i nastupe (Osorske glazbene večeri, Varaždinske barokne večeri, Dječji festival Šibenik, Zagrebački barokni festival, Salon Očić – Zagreb, Večeri u Donatu – Zadar, München, Jakarta, Padang, Sarajevo, Bitola, Skopje, Split, Poreč, Lubenice, Čakovec, Sisak, Rovinj, Dani hrvatske glazbe (Opatija, Pula), Jakarta), koncerte s eminentnim hrvatskim umjetnicima (Lidija Horvat-Dunjko, Mario Penzar, Igor Lešnik, Zagrebački kvartet saksofona…) i zborovima (Sv. Marko, Palma) ansambl je sudjelovao u nizu emisija snimljenih za Hrvatsku radioteleviziju, a neke izvedbe zabilježene su i na dvama CD-ima.

ACCO DUO

 ACCO DUO

Ivana Levak Vaupotić – harmonika

Miran Vaupotić – harmonika

Od utemeljenja 2004. godine AccoDuo je vrlo brzo napredovao u jedan od najperspektivnijih klasičnih harmonikaških ansambala. Sa velikom predanošću Ivana Levak i Miran Vaupotić izvode živopisan program koji predstavlja autentičnu sliku europskog komornog muziciranja i kulture. Interpretacije AccoDua dokazuju jedinstvenu sposobnost kombiniranja repertoara koji seže od klasičnog do suvremenog, te uključuje vlastite obrade.

AccoDuo nagrađen je posebnom nagradom Schnittke na IBLA Grand Prize 2008 u Ragusi, Italija, te je pobjednik 14th International WCH Competition 2012. godine u SAD-u.

Za diskografsku kuću Classic Concert Records snimili su CD Romansa sa vlastitim obradama klasičnih djela i originalnim djelima, izdan 2009. godine, koji je zavrijedio odlične kritike između ostalih i stručnih portala i časopisa Accordions Worldwide, te Classical Free-Reed.

AccoDuo surađuje sa eminentnim skladateljima kao što su John Alan Rose, Paolo Ugoletti, Eric Schwartz i mnogi drugi. Praizveli su njima posvećena djela, Koncert za dvije harmonike i simfonijski orkestar slovačkog suvremenog skladatelja Petera Machajdika, Hrvatsku suitu ruskog skadatelja Jevgenija Derbenka i dr., svirajući sa priznatim komornim i simfonijskim orkestrima poput Kalinjingradskog komornog orkestra, Filharmonije Paderewski, Slovak Sinfonietta itd.

Ivana Levak i Miran Vaupotić upoznali su se u Zagrebu kao učenici harmonike i nastupaju zajedno više od deset godina, usavršavajući subliminalan sinkronicitet i jedinstven izvođački stil. Obiteljske veze ovih glazbenika također imaju izravan utjecaj na izvedbu dua. Oboje su diplomirali klasičnu harmoniku na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Hrvatska.

KVARTET RUCNER

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandeonistom Peterom Soaveom.

Gudački kvartet Rucner u 2013. godini obilježio je 15 godišnjicu svog osnutka. Tijekom svog umjetničkog djelovanja posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerta komorne glazbe pod nazivom “Četiri godišnja doba”. Radi se o četiri koncerta kroz kalendarsku godinu, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima. Održavaju se u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, a repriziraju se  i u drugim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu Kvartet ugošćuje jednog ili više poznatih i priznatih glazbenika iz Hrvatske ili inozemstva. Na svakom od tih koncerata, a na inicijativu bračnog para Rucner, praizvede se jedno ili više suvremenih djela hrvatskih ili inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u Hrvatskoj koji je od prvog dana podržan od Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba. Do sada je Kvartet Rucner praizveo više od 80 novih skladbi.

Za svoj dosadašnji rad dobili su dvije prestižne nagrade: Diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Kroz proteklih 10 godina u Ciklusu komorne glazbe pod nazivom “Četiri godišnja doba” kvartet je ugostio preko 200 glazbenika i praizveo preko 60 skladbi.

Kvartet Rucner je redovito promovirao hrvatske skladatelje i na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Egipat, Izrael, Kina, Australija, Španjolska Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, BiH i Srbija).

Kroz sve godine djelovanja Kvartet podržava mlade glazbenike omogučivši im nastupe na svojim koncertima.

Od samog osnutka Kvarteta jedna od stalnih aktivnosti je humanitarni program “Mala kap u slapu…”.

Diskografija:

Tango Moods 1999., Five Tango sensations, 2003., Darko Petrinjak i Kvartet Rucner 2003., Četiri godišnja doba 2004., Kad je kraj početak 2006., Undertango 2007., Ars Diaboli 2011., Divno je baviti se glazbom 2013.

 

Ulaznica: 20,00  kuna