maraton novi 2013 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21. prosinac dan je kada kalendarski počinje zima na sjevernoj Zemljinoj polutci, dan koji sjeverno od Ekvatora znači i najkraći dan u godini. Ove godine Hrvatski audiovizualni centar i Centar za kulturu Čakovec  i još 25 hrvatskih nezavisnih kina obilježavaju ga priključivanjem međunarodnoj manifestaciji koja promovira kratkometražni film i nudi međunarodni i nacionalni filmski program nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

 Inicijativu «Najkraći dan» (Le jour le plus court) započeo je prošle godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter – pridružile su joj se Njemačka, Nizozemska, Portugal, Italija, Finska, Belgija, Švicarska, Norveška i Hrvatska.

 Kratkometražni film je forma kojom su mnogi najpoznatiji redatelji svijeta započeli svoje karijere i s njime se i danas otkrivaju i razvijaju mnogi svjetski umjetnici.

Ovo je forma filma koja često odiše inovacijom i predstavlja pogled na budućnost.

Najkraći dani, dan je kreativnosti koji slavi različitost nacionalnih i autorskih izričaja te bogatstvo kratkometražnih filmova u svim svojim oblicima.

U kratkometražnom programu moći će istovremeno uživati publika u nekoliko zemalja pa i u 26  hrvatskih nezavisnih kina.

 Ulaz besplatan

  • PROGRAM:

Dvorana Centra za kulturu Čakovec

subota 21. prosinca

  • 12.00 sati – dječji program

PROFESOR BALTAZAR – MAESTRO KOKO (ZAGREB FILM, HR)

BALTAZAR 1

 

Scenarij, crtež i režija: Zlatko Grgić, Boris Kolar, Ante Zaninović, Borivoj Dovniković – Bordo

Profesor Baltazar je znanstvenik, dobroćudan ljubitelj prirode i svih živih bića, zaštitnik, borac za dobro i protiv zla, ekolog, promicatelj tolerancije, mira i ljubavi, duhovit, maštovit, skroman i nenametljiv, uslužan i požrtvovan.

Trajanje: 45 minuta

 

 

 

  • 16.00 HRVATSKI DOKUMENTARNI FILM

IN MEMORIAM – KRSTO PAPIĆ

KRSTO PAPIC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halo, München, (13′, Zagreb Flm, 1967. HR)

Svakodnevnica Dalmatinske zagore mjenja se s onime što donose gasterbajteri – povratnici: automobilima, radijskim aparatima i ovim načinom života

Kad te moja čakija ubode, (17’10’’, Zagreb Film, 1968. HR)

Ubojice, svjedoci ubojstava i rodbina žrtava iz raznih sela pričaju svoje verzije tragičnih događaja, a pred nama iskrsava svijet u kojem se «čakija» poteže i zboj natrivijalnih razloga.

Čvor, (11’19’’, Zagreb Film, 1969. HR)

U modernoj zgradi željezničkog kolodvora u Vinkovicima susrećemo naličje socijalističkog uspjeha, besperspektivne sezonske radnike, beskućnike, ali i entuzjastičkog šefa stanice.

Nek se čuje i naš glas, (15’48’’, Zagreb Film, 1970. HR)

Film sa simpatijama prikazuje ilegalne radisjke stanice nastale u kućnoj radinosti širom Hrvatskog zagorja i Podravine.

Specijalni vlakovi, (15’21’’, Zagreb Film, 1971. HR)

Priča o putovanju naših gasterbajtera u Njemačku počinje lječničkim pregledom u Zagrebu, a završava nehumanim prozivanjem po borjevima u Njemačkoj.

Mala seoska priredba, (17’36’’, Zagreb Film, 1971. HR)

MALA SEOSKA PRIREDBA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaz seoske priredbe uobličene u festival popularne glazbe i izbor “misice” sela. Prebačen iz grada u selo, događaj se pretvara u karikaturu i otkriva nam utjecaj masovnih medija na provincijsku svijest.

Trajanje programa: 74 minute

  • 19.00 sati MEĐUNARODNI PROGRAM

MICHEL OCELOT: BAJKOVITA FRANCUSKA ANIMACIJA (42′)

francuski film

 

 

 

 

 

Tri izumitelja/ Les trios inventeurs, 1980. FR

U svijetu satkanom od bijele čipke dva velika i jedan mali izumitelj izrađuju zgodne i korisne naprave. Međutim, ljudi ne razumiju i ne vole kada se netko ponaša drugačije..

Legenda o jadnom grbavcu/ La legende du pauvre bossu, 1983. FR

Priča o nedostupnoj princezi i malom grbavcu, predmetu poruge. Među njima se nalaze nepremostive barijere – ljudi, stalež i sebičnost.

Princ i dragulji/ Le prince des joyaux, 1992. FR

Nevini dječak, prelijepa princeza, trgovac varalica i golemi orao koji voli dragulje. Priča se odvija u zemlji Tisuću i jedne noći, pod kišom dragulja.

Rasplesana pastirica/ Bergere qui danse, 1992. FR

Lijepoj pastirici veoma se svidio mladi pastir. Svidio se i vili. Pastirica zna čuvati ovce i plesati uz zvuk prijateljeve frule. Vila je moćna, nesmiljena, a posjeduje letećeg zmaja, kristalnu palaču, uspavani toranj i mnoge čarolije. Tko će pobijediti?

Ljepotica i čarobnjak/ La belle fille et le sorcier, 1992. FR

«Ružan sam, usamljen sam, dosađujem se.» Za tri sekunde sve će se promijeniti.

Trajanje programa: 42 minute

  •  20.00 4 ZVJEZDANE GODINE HRVATSKOG IGRANOG FILMA (80′)

ZUTI MJESEC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žuti mjesec

Redatelj: Zvonimir Jurić (17′, Propeler film 2009. HR)

Zvono na vratima najavljuje posjet. Lana, mlada trudnica otvara vrata novoj susjedi Mariji. Njih dvije se upoznaju i nakon ugodnog razgovora uz kavu Marija namjerava otići, ali u tom trenutku Lana ju moli da ju ne ostavi samu.

Pametnice

Redateljice: Sonja Tarokić i Hana Jušić (24’, Sarajevo Film Festival, 2010. HR – BH)

Dok Marija ima dečka, njena cimerica Nikolina je još uvijek djevica. Ali kada shvati da su se socijalni običaji promijenili, i ona počinje mijenjati svoja uvjerenja i prihvaćati nove obaveze.

zima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zima

Redatelji: Marko Stanić i Denis Lepur (16’, Kadar 22, 2011. HR)

Muškarac hoda šumom, izgubljen i umoran. Pronalazi potok, a u blizini susreće mladu ženu. Ona mu pokazuje put do grada, no govori mu i da živi u blizini. Kada baci pogled u smjeru grada, djevojka odjednom nestaje. Shvaća da se nešto dogodilo, osvrće se oko sebe u strahu i najzad bježi. Pronalazi svoj auto, a dok pokušava doći do daha, pojavljuje se starac koji će mu posve promijeniti život.

Babysitter

Redatelj: Ivan Sikavica (23’, ADU, 2012. HR)

Čiks misli da je život uvijek bolji svugdje, samo ne tamo gdje se on trenutno nalazi – no jesu li daleki brežuljci zaista tako zeleni kako mu se čini?

Trajanje programa: 80 minuta

KATALOG -Najkraci dan u godini slavimo s Maratonom kratkometraznih filmova 

 

  • Besplatne ulaznice na dan programa podignite na blagajni Centra za kulturu Čakovec.