22 JAZZ FAIR 

Na 22. jazz fairu koji će se u Centru za kulturu Čakovec održati 24. i 25. studenog 2016. nastupit će glazbenici iz čak 8 zemalja svijeta: Slovenije, Turske, Italije, Austrije, Ukrajine, Poljske, SAD-a  i Hrvatske.

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • četvrtak 24. studeni 2016. u 20 sati

DARKO JURKOVIĆ gitara – Rijeka 

JURE PUKL  QUARTET

  darko-jurkovic

Darko Jurković rođen je u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina.

Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana.

Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistar umjetnosti).

Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima:Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem, Sašom Nestorovićem, te imenima kao što su, Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi.

Niz godina bio je član je srednjoevropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosaća zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.Koristeći „two hands tapping“ tehniku, svirajući na dvije gitare istovremeno, Darko Jurković – Charlie zadivljuje publiku i žirije – dobitnik je osam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. Dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (Cantando no toro 2005.). Godine 2014. broji dvije nominacije, – najbolja kompozicija i najbolja instrumentalna izvedba- , a ove je godine, pored tri nominacije, dobitnik nagrade “Porin 2015” za najbolji jazz album zajedno sa pijanistom Matijom Dedić (Jazzy Bach, Croatia Records)

Trenutno Darko Jurković predstavlja projekt na kojem svira na dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek “two hands tapping” .

Godine 2013., oformio je tako zavanu „supergrupu“ Goran Končar & Darko Jurković Kvartet. S tim cross over projektom nastupa zajedno sa vrsnim hrvatskim jazzerima te sa svjetski poznatim klasičnim violinistom Goranom Končarom. „Supergrupa“ je prije dvije godine dobila nagradu za najbolju manifestaciju Riječkih ljetnih noći. Dvd ove supergrupe (Croatia Records) nosi naslov Meeting Point. Veliki je uspjeh je doživio album dua Matija Dedić & Darko Jurković Jazzy Bach, u kojem ova dva vrsna glazbenika predstavljaju njihove izvedbe Bachovih kompozicija u jazz varijanti (Dobitnik Porina za album godine 2015). Gosti ovog novog cd-a kojeg je izdala Croatia Records, su poznati violinista Goran Končari udaraljkaš Darko Grappone.

 

JURE PUKL  QUARTET

jure-pukl-q

Jure Pukl, saksofonist, skladatelj, jedan od najplodnijih i kreativnijih saksofonista mlađe slovenske jazz generacije. Nakon završene srednje škole u Sloveniji, studirao je na Vienna Music Academy i na Haag Conservatory of Music. Osvojio je stipendiju za prestižni Berklee College of Music, gdje je nastavio svoje školovanje s glazbenicima poput Joe Lovana i Georgea Garzone. Diplomu magistra postigao je na Graz Academy of Music. Tijekom školovanja nastupao je i snimao s brojnim glazbenicima, radio je na svojim projektima, ali je nastupao i s mnogim slovenskim  i stranim jazz glazbenicima: Maceom Parkerom, Esperanzom Spaldingom, Dave Liebmanom, Boškom Petrovićem, Rudy Roystonom i drugima. Bio je na turnejama diljem svijeta i nastupao na nekima od najvažnijih festivala gdje je osvojio i brojne nagrade.

Howard Curtis III, jazz bubnjar, udaraljkaš, profesor, živi i radi u Grazu. Nastupao je na brojnim jazz i drugim glazbenim festivalima diljem svijeta. Svirao je s brojnim glazbenicima: Daveom Liebmanom, Georgeom Colemanom, Barry Harrisom, Jimmy Heathom i mnogim drugim. Od nedavno je redoviti profesor na Kunst Universität u Grazu.

 

Milan Nikolić, rođen u Kruševcu, od 1996. godine živi u Grazu gdje je primljen na University for Music and Performing Arts, gdje je postigao svoju magistarsku diplomu. Ubrzo je postao jedan od najtraženijih basista u ovom dijelu Europe i tijekom godina nastupao je s brojnim glazbenicima: Benny Golsonom, Haroldom Mabernom, Vincentom Herringom, Jimom Rotondijem i drugima. Od 2010. profesor je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, ali i dalje živi u Grazu.

 

Anil Bilgen, rođen u Ankari. Svoje prvo glazbeno obrazovanje počinje od devete godine kroz privatno učenje klavira. Godine 2000. primljen je na Hacettepe University Ankara State Conservatory, odsjek za klasični klavir u klasi İrema Bozkurta gdje je i diplomirao 2010. godine. Između 2009. i 2010. godine studirao je na konzervatoriju u Beču u klasi Rolanda Batika. Od 2010. do 2011. godine bio je član George “Skip” Gailes Quartet-a. Dobitnik je nagrade za najbolje jazz izvođenje na JamzZ Competition natjecanju u Istanbulu 2011. godine. Iste godine primljen je na odsjek za jazz klavir na Kunst Universität  u Grazu u klasi profesora Olafa Polziehna. Među istaknutim glazbenicima s kojima je nastupao izdvajaju se: Joe Lovano, Jim Rotondi, Karlheinz Miklin, Morten Ramsbøl, Mike Richmond.

 

Ulaznica: 40,00 kuna

Učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 30,00 kuna

Festivalska ulaznica 50,00 kuna