CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

JAZZ FAIR 2018.

Festival će se održati 22. i 23.11.2018. godine

Međunarodni festival jazz glazbe u Čakovcu svake godine predstavlja vrhunske domaće i strane pojedince i ansamble. Vrlo dobar interes za jazz glazbu iz godine u godinu dokazuje da i male sredine njeguju tu vrstu glazbe što dokazuje i sve veći broj studenata na jazz akademijama.

I ove godine predstavit ćemo domaćoj publici većinu ponajboljih hrvatskih glazbenika u gotovo svim žanrovima.

Festival je poznat upravo po tome što često daje priliku mladim, još neafirmiranim, glazbenicima.

PROGRAM

  • četvrtak 22.11.2018. u 20 sati

MATIJA DEDIĆ-trio

Matija Dedić – klavir

Luka Veselinović – bas

Borko Rupena – Bubanj

Gošća: Lela Kaplowitz – vokal

 DIXIELAND BAND ČAKOVEC

  •  petak 23.11.2018. u 20 sati

DAVOR KRIŽIĆ EXPERIMENT

Davor Križić – truba, krilnica

Saša Nestorović – tenor sax

Elvis Penava – gitara

Joe Kaplowitz – klavir, orgulje, truba

Ivan Roban Križić – kontrabas

Šimun Matišić – bubnjevi

RATKO ZJAČA – STEFANO BEDETTI  NOCTURNAL FOUR

Ratko Zjača – gitara

Stefano Bedetti – sax

Stefan Bartus – bass

Marco Frattini – bubanj

________________________________________

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC   –  četvrtak 22.11.2018.

MATIJA DEDIĆ-trio

Matija Dedić – klavir

Luka Veselinović – bas

Borko Rupena – Bubanj

Gošća: Lela Kaplowitz – vokal

 Matija Dedić jedan je od najpoznatijih hrvatskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja. Klavir je počeo učiti s pet godina. Budući da je odrastao u glazbeničkoj obitelji, uz majku pjevačicu Gabi Novak i oca kantautora Arsena Dedića, od malena je bio izložen utjecajima raznih glazbenih žanrova. Rano je otkrio jazz spoznavši velike mogućnosti apstraktnog i osobnog pogleda na glazbu.
Diplomirao je  na Jazz odjelu glazbene akademije u Grazu kod prof. Haralda Neuwirtha, privatno je pohađao satove kod Jamesa Taylora, Hala Galpera i Billa Dobinsa.
Nakon povratka svirao je u skupinama Tamare Obrovac i Ladislava Fidrija, te kao gost uz Zagreb Jazz Portrait, a od samog je osnutka član Boilers Quarteta. Usporedo vodi vlastite skupine. Godine 1998. utemeljio je svoj prvi trio s glazbenicima iz skupine Tamare Obrovac: kontrabasistom Žigom Golobom i bubnjarom Krunom Levačićem. Tijekom godina u njegovu su triju svirali i drugi poznati hrvatski jazz glazbenici.
Surađivao je s poznatim jazz glazbenicima poput Boška Petrovića, trija Black Coffee, Quarteta Sensitive, Darka Jurkovića, Alvina Queena, Martina Drewa, Rona Ringwooda, Marka Murphyja, Patrizie Conte, Davida Gazarova, Giannija Bassa, Milesa Griffitha, Jean-Louisa Rassinfossea, Ance Parghel, Tommyja Emanuela i Ignacia Berroe. Osim s vodećim jazzistima povremeno svira i s najpoznatijim hrvatskim glazbenicima drugih žanrova poput Massima, Gibbonija, Olivera Dragojevića, Gabi Novak, Arsena Dedića, Lidije Bajuk, Ivane Husar, Maje Vučić, Marka Križana, Joea Pandura, …Nastupao je u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Belgiji, Turskoj, Španjolskoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Mađarskoj i Grčkoj.
Sklada za televiziju i kazalište. Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva skladatelja kao najbolji jazz skladatelj, te je višestruki dobitnik nagrada “Status” za najboljeg jazz klavirista i “Porin” za najbolje jazz albume. Godine 2002. bio je finalist natjecanja mladih jazz klavirista na glasovitom Montreux Jazz Festivalu.
Objavio je četiri albuma sa skupinama Boilers Quartet, Boilers All Stars i Boilers Big Band.  Nastupa je s Arsenom Dedićem i Gabi Novak, svirajući obrade skladbi svoga oca Arsena Dedića. Godine 2006. s belgijskim kontrabasistom Jean-Louis Rassinfosseom i češkim bubnjarom Marekom Patrmanom snimio je album “Visiting Bruxeless”. Na albumu “Life of Flowers”, na kojem se ponovno predstavlja svestranim glazbenikom svirajući s glazbenicima raznih stilova, uz njihove i vlastite izvodi i skladbe Dore Pejačević.

Luka Veselinović uspješan je riječki basist i kontrabasist sa zagrebačkom adresom, dobro znan po suradnji s eminentnim imenima domaće i svjetske glazbene scene. Kao polaznik prestižnog Berklee College Of Music i član njegovog all star jazz benda, imao je priliku nastupati s glazbenicima kao što su Terry Lynne Carrington, Darren Barrett, Tiger Okoshi, Dave Buda, Dave Santoro, Bruce Gertz, Barry Smith, Dave Santoro, John Lockwood, dok je na domaćoj glazbenoj sceni ostavio trag na brojnim albumima.

Kako se u nekim trenucima stvari savršeno poslože, u Bostonu je zaživio njegov autorski Veselino Jazz Project, s kojim je 2012. godine objavio debitantski album “Magnetic Whale”. Svoju avanturu nastavljaju novim izdanjem “Romantic Egg is Going Home”.

Lela Kaplowitz

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu, i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta (Arturo “Chico” O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Dick Griffin, Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, Bob Alberti, Ben Tucker). Lela upoznaje vokalnu improvizaciju preko Sheile Jordan na Jazz konzervatoriju u Grazu (Austrija). Također uči sa svjetskim imenima jazza poput Jay Clayton, Mark Murphy, Donna McElroy, Barry Harris i Kate McGary. Pohađa Berklee Summer Music Workshop u Peruggi (Italija) i The Vocal Performance i Jazz improvisation na New School u New Yorku.

Sa suprugom, pijanistom Joeom Kaplowitzom osvaja treće mjesto na natjecanju za najbolji jazz band u Bukureštu 2008. Na međunarodnom natjecanju jazz vokalistica u Finskoj 2009. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobiva titulu “Lady Summertime”. Primorsko-goranska županija joj 31. lipnja 2010. dodjeljuje prestižnu nagradu za unapređivanje kulturnog stvaralaštva. Od 2013. Lela Kaplowitz ponosna je nositeljica statusa samostalne umjetnice pri HZSU.

Sa svojim bandom, Lekap Quartetom, snima album prvijenac pod nazivom “Love me or leave me” kojeg izdaje Dancing Bear, a koji je proglašen jednim od 10 najboljih hrvatskih jazz albuma u 2010.

Albumom “Little boy with a big heart – the music of Boško Petrović”, odaje počast i svoju viziju kompozicija velikana hrvatske jazz glazbe pišući produhovljene tekstove inspirirane Petrovićevim skladbama. Na albumu joj se pridružuje preko 20 eminentnih glazbenika hrvatske i slovenske jazz scene. Od prosinca 2010. uspješno uređuje i vodi specijaliziranu tjednu emisiju o jazz glazbi na Hrvatskom radiju, pod nazivom Jazzalela.

Lela je također voditeljica Udruge ATOM s kojom putuje po cijeloj Hrvatskoj i održava radionice “Jazz na kotačima” za djecu i mlade te promiče jazz glazbu mladim naraštajima. Podučava tehniku pjevanja i jazz improvizaciju te održava seminare jazz pjevanja po Hrvatskoj (POU Zagreb) i Sloveniji (Arsana – Poletni festival Ptuj). Nastupa s Duke Ellington Orchestra iz New Yorka u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu tijekom njihove europske turneje te gostuje na proslavi 65. obljetnice djelovanja jazz orkestra HRT-a u izvedbi skladbi iz ciklusa The Sacred Concerts Dukea Ellingtona uz mješoviti zbor HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića.

Najnovijim autorskim albumom “With Every Breath” Lela Kaplowitz dokazuje zrelost jazz pjevačice svjetskih razmjera te skladateljice osebujne kreativnosti koja svojim tekstovima promiče ljubav, duhovnost i osvješćivanje. Album je vrhunske kvalitete, a snimljen je s Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića.

DIXIELAND BAND ČAKOVEC

 DIXIELAND BAND ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu osnutka. Osnovan je u sklopu Big Banda Čakovec 1998. godine, da bi kasnije oformio samostalnu udrugu. Entuzijazam kojeg članovi benda gaje prema ovoj vrsti glazbe i njihovo međusobno prijateljstvo glavni su „krivci“ što se bend održao ovoliko dugo. To je glazba koja naprosto osvaja svojom vedrinom i pozitivnom energijom. Dixieland je nastupao po cijeloj Hrvatskoj, u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj i Srbiji. Jezgru repertoara čine originalne dixieland skladbe, no u zadnje vrijeme bend izvodi sve više obrada međimurskih narodnih pjesama koje iznenađujuće dobro zvuče u tom glazbenom žanru. Upravo na toj činjenici nastala je ideja o snimanju trećeg nosača zvuka koji će sadržavati upravo obrade međimurskih napjeva te autorske skladbe. Sve aranžmane i skladbe napisao je Ladislav Varga (osim jedne Ferdinand Buhanec), osnivač i umjetnički voditelj Dixieland banda Čakovec. Na ovogodišnjem Jazz fairu bit će ekskluzivna promocija CD-a.

Od osnutka do danas kroz Dixieland su prošli mnogi glazbenici, no trenutni sastav je taj koji je najduže zajedno surađivao. To su: Marjan Novak (truba), Antun Horvat (klarinet), Danijel Čok (trombon), Ferdinand Buhanec (bas gitara), Filip Krznar (bubanj), Davor Žerjav (klavir), Hrvoje Šenjug (gitara), Marko Žerjav (gitara i predsjednik udruge Dixieland Band Čakovec) te Ladislav Varga (klarinet i umjetnički voditelj).

  • petak 23. studeni 2018. u 20 sati

DAVOR KRIŽIĆ EXPERIMENT

 Davor Križić – truba, krilnica

Saša Nestorović – tenor sax

Elvis Penava – gitara

Joe Kaplowitz – klavir, orgulje, truba

Ivan Roban Križić – kontrabas

Šimun Matišić – bubnjevi

 

Davor Križić

Davor Križić Experiment je ansambl koji je aktivan od 2010. godine. Zamišljen je kao jazz workshop koji ujedinjuje glazbenike srednje i mlađe generacije sa svrhom  kontinuiranog istraživanja, usavršavanja i izvođenja jazz glazbe. Repertoar ansambla čine kompozicije istinskih velikana jazza poput: Thelonious Monk, Duke Elington, Eric Dolphy, Joe Henderson, Wayne Shorter, Charles Mingus u originalnim aranžmanima pripremljenima za ovaj ansambl. Uz to vođa Experimenta od početka potiče svoje suradnike da pišu i vlastite originalne kompozicije koje se kroz radni proces  jazz workshopa zajednički istražuju i usavršavaju.  Do sada je u Experimentu sudjelovalo više od 25 glazbenika uglavnom  aktivnih na zagrebačkoj jazz sceni te je band poprimao  raspon od kvarteta koji nastupa pod nazivom  EXP  do okteta. Godine 2014. snimljen je album „Davor Križić Experiment“ (Aquarius records) sastavljen  isljučivo od originalnih kompozicija, koji je nagrađen  Porinom  za jazz glazbu  (najbolji album  i produkcija u jazz glazbi, najbolja jazz kompozicija i najbolja jazz izvedba).  Experiment će nastupiti u sastavu: Davor Križić – truba, krilnica, Saša Nestorović – tenor sax, Elvis Penava – gitara, Joe Kaplowitz – klavir, orgulje, tuba, Ivar Roban Križić– kontrabas,  Šimun Matišić – bubnjevi

RATKO ZJAČA – STEFANO BEDETTI  NOCTURNAL FOUR

Ratko Zjača – gitara

Stefano Bedetti – sax

Stefan Bartus – bass

Marco Frattini – bubanj

Suradnja četiri izvanredna umjetnika iznjedrila je Nocturnal Four, jazz kvartet bez premca. Saksofon, gitara, klavijature i bubnjevi doveli su do izvrsnih rezultata u vidu zvuka i aranžmana, prožetih ritmičkim idejama, teksturom i prostorom. Entuzijazam, strast, intenzitet i toplina ovih umjetnika mogu se iskusiti u svakom momentu njihovih nastupa, koji su generator inspirativnih i ugodnih originalnih kompozicija i jazz standarda. Ovo je druga po redu suradnja Ratka Zjače i Stefana Bedettija. Njihov prvi zajednički album Don’t Try This at Home osvojio je nagradu Orpheus 2016. godine za najbolju talijansku produkciju u polju jazza. Posvećen je Michaelu Breckeru, bratu slavnog Randyja Breckera. Novi album Nocturnal Four kvarteta zove se Life on Earth.

Ratko Zjača (gitara) studirao je u Rotterdamu i New Yorku, a nakon toga obogaćivao svoje iskustvo u raznim bendovima kao frontmen ili član. Poznat kao nepopustljiv individualist, stalno proširuje vokabular svog instrumenta unutar današnjeg glazbenog svijeta, te se slaže sa svim glazbenicima. Surađivao je s mnogim umjetnicima, poput Randyja Breckera, Reggieja Workmana, Simone Zanchini, Antonija Sancheza i drugih.

 

Stefano Bedetti (tenor saksofon) samouki je glazbenik koji je saksofon počeo svirati u četrnaestoj godini života. Inspiraciju je pronašao u Charlieju Parkeru, Michaelu Breckeru i mnogim drugim majstorima uz koje je otkrivao nove dimenzije i pristupe glazbi. Nakon samo četiri godine, bubnjar Giulio Capiozzo pozvao ga je da se pridruži njegovom bendu i tako lansirao Bedettijevu profesionalnu karijeru. Otada je Bedetti svirao s europskim bendom Jestofunk, a 2004. pridružio se Marco Tamburini kvintetu s Billyjem Hartom na bubnjevima i Cameronom Brownom na basu. Godine 2005. osniva svoj vlastiti kvartet i izdaje prvi album The Bright Side of the Moon.

 

Stefan Bartus je slovački jazz basist, skladatelj i učitelj rođen u obitelji glazbenika. Studirao je na Konzervatoriju J. L. Bella u Banskoj Bystrici, a kasnije je pohađao Akademiju izvedbenih umjetnosti u Bratislavi. Tijekom studija postigao je niz uspjeha na međunarodnim natjecanjima. Sudjelovao je na nekoliko radionica klasične i jazz glazbe. Surađuje s ansamblima različitih glazbenih žanrova, osobito klasične, narodne, gospel …

Unutar multi-žanrovske scene predstavio se na festivalima u SAD-u, Turskoj, Rusiji, Kini, Indiji, Kubi, Južnoj Africi, većini zemalja EU. Od 2000. godine fokusiran je na jazz i surađuje s vrhunskim glazbenicima kao što su Benny Golson, Rick Margitza, Peter Erskine, Bill Evans, Danny Grisset, Antonio Farao, Janusz Muniak, Piotr Baron, Andy Middleton, Jeff Gardner, Matus Jakabčić, Juraj Bartos, Lubos Sramek, Harry Sokal, Fritz Pauer, Kornel Fekete Kovač, Gabor Winand, Karen Edwards, Janusz Muniak, Piotr Baron, Howard Curtis, itd …

Njegov debitantski album Collectivity ima sjajne kritike vrhunskih majstora kao što su Jerry Bergonzi, Randy Brecker, Rick Margitza i drugi…

 

Marco Frattini (bubnjevipohađao je predavanja stručnjaka u Europi i na Berklee College of Music i New England Conservatory sveučilištima u Bostonu. Njegova aktivnost u nastupima i sessionima dovela je do suradnje s mnogim umjetnicima različitih stilova i žanrova, poput Darryla Halla, Toma Kirkpatricka i drugih. Njegov doprinos bilježi se na više od 30 studijskih snimki i nekoliko glazbenih, kazališnih i tv produkcija. Frattini je nastupao diljem Europe, na festivalima poput Glastonburyja, Teriaki Festivala, MTV Days, Bologna jazz festivala, Tango Y Mas festivala i drugih.

Ulaznica: 60,00 kuna

Učenici (10  i više ulaznica), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više ulaznica) 40,00 kuna