25. JAZZ FAIR

Osnivanjem Big banda u Čakovcu započela je i pojačana aktivnost oko osnivanja Jazzfestivala u Čakovcu. Uz Big band HRT-a i Varaždin Jazz banda počelo se s aktivnostima i edukacijom publike i mladih glazbenika. U jesen 1995. započeo je prvi Jazz fair koji traje neprekidno 25 godina.

Zahvaljujući Festivalu Čakovec je dobio vrlo brojnu, ali i probirljivu publiku, ali još vrjednije iz Čakovca i okolice upisani su brojni studenti jazz glazbe u Grazu, Klagenfurtu, Linzu, Trstu i Beču.

Uz 20. Jazz fair izdana je knjiga o povijesti jazz glazbe u Čakovcu i Međimurju, a na festivalima je do sada nastupilo preko 120 solista i ansambala iz preko 30 zemalja svijeta.

Velik interes za koncerte jazz glazbe dokaz je pravilnog odnosa prema publici, ali i glazbenicima i onima koji će to tek postati. Mladi se sve više okreću kvalitetnoj glazbi, a stariji svojim prisustvom dokazuju da je 25 godina u Čakovcu dobro uloženo i utrošeno vrijeme.

25. JAZZ FAIR 2019. – PROGRAM

četvrtak 21. studeni 2019. u 20:00 sati – Centar za kulturu Čakovec – Tribina ČČ

SPIRITUAL MARKET

Pavle Miljenović-gitara,

Adriano Bernobić-bubanj,

Mario Bočić-sax

Vedran Ružić – kontrabass

KLASIČNA HRVATSKA ČETVORKA

JOHN COLTRANE NIGHT

Saša Nestorović – tenor i sopran saksofon

Hrvoje Galler – klavir

Saša Borovec – kontrabas

Šimun Matišić-bubnjevi

Gost: Željko Milić – bas klarinet

Ulaznica: 50,00 kuna, učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 30,00 kuna

petak 22. studeni 2019. u 20:00 sati – Centar za kulturu Čakovec

JAZZ CONTINUO

GLAZBA BOŠKA PETROVIĆA

Primož Grašić – gitara,

Vid Jamnik – vibrafon,

Mario Mavrin – bas

UROŠ PERIĆ KVINTET

Uroš Perić –  vokal

Peter Rizmal – gitara

Gregor Horvat – bubnjevi

Rudi Javornik – saksofon

Mario Mavrin – bas gitara 

Ulaznica: 50,00 kuna, učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 30,00 kuna

PROGRAM

21.11.2019. četvrtak u 20:00 sati

SPIRITUAL MARKET

Pavle Miljenović – gitara

Adriano Bernobić – bubanj

Mario Bočić – saksofon

Vedran Ružić –  kontrabas

Redatelji filma  u projektu su Ira Tomić i John Kardum.

Spiritual Market objedinjuje autorski jazz album i art film, inspirirane zapisima putovanja Marka Pola

Spiritual Market Porinom je nagrađen autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. U ovom je umjetničkom projektu Ružić napravio iskorak pa je note pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika nastoji vidjeti glazbu, a dok svira čuti boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je  projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku.

Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu – Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je s tri skladbe gostovao Mario Bočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićevog prvog albuma „Night Speaking“.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. Projekt je dosad predstavljen pedesetak puta u kinima, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

„Sretan sam što mogu kombinirati različite umjetnosti i u tome postavljati svoja pravila. Ovo je veliki izazov za nas kao glazbenike te je poseban osjećaj doživjeti izvedbu ovog projekta uživo budući da se film prikazuje na velikom platnu, dok jazz kvartet svira na pozornici. Upravo je ta sinteza ono što ja nazivam konceptualnom i konceRtualnom umjetnošću.“, istaknuo je Ružić.

Vedran Ružić rođen je 26.08.1986. godine u Rijeci. Već je od najranijih godina pokazivao sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti drugom umjetnošću – glazbom. Ružić započinje svirati bas gitaru te je u suštini samouk, a jedino formalno glazbeno obrazovanje stječe 2009. godine tijekom pohađanja Jazz konzervatorija u Klagenfurtu.Tijekom tog perioda počinje svirati i kontrabas, a samo 3 godine kasnije, 2012. godine, dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. Niz godina svira u različitim jazz i pop- projektima, od kojih se ističe suradnja s Markom Toljom, Goranom Končarem, Darkom Jurkovićem Charliejem, Elvis Stanić Groupom, Tamarom Obrovac, Voices of Nature, Radojkom Šverko, Branimir Gazdik kvartetom, Zvjezdanom Ružićem, Berniejem Mardsenom, Marko Ramljak bendom itd. 2015. godine ovaj mladi liburnijski umjetnik izdaje svoj prvi autorski jazz album „Night Speaking“, nakon čega je 2016. godine uslijedio projekt „Spiritual Market“ koji objedinjuje jazz glazbu te art film za koji je osvojio nagradu Porin za najboljijazz album, te nominaciju u kategoriji za najbolju jazz skladbu. U tom se je filmu okušao u ulozi performera-glumca te koscenarista. Ove godine izdao svoj treći autorski album „Libertin“ koji uz sebe povezuje tri suvremena plesača, gdje i dalje napominje bitnu poantu svoga rada, a to je ravnopravnost umjetnosti unutar projekta te prema publici.

Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine Ružić sve češće uzima kist u ruke. 2013. godine upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, te 2018. godine stječe titulu magistra primijenjenih umjetnosti. U samo nekoliko godina svoje slike je izlagao u mnogim galerijama u Opatiji i na kvarnerskom području od kojih se ističe Umjetnički paviljon Juraj Šporer, galerija Sv. Krševan u Šibeniku, Crkva sv. Trojice u Kastvu, Galerija Krsto Hegedušić u Petrinji, a sve više je poznatiji i na austrijskom tržištu te je tako izlagao nekoliko puta u Beču, Bad Ischlu, Gleisdorfu i Salzburgu.

Pavle Miljenović je rođen u 1982. g. u Zagrebu. Završio je osnovnu glazbenu školu za violinu, a gitaru je počeo svirati kao autodidakt, a nakon par ljetnih jazzradionica u Grožnjanu i Pučišćima na Braču upisuje konzervatorij u Klagenfurtu (Austrija) – smjer Jazz gitara u klasi prof. Agostina Di Giorgija (SAD) koji uspješno završava 2010.

Pohađao je mnoge masterclassove svjetski priznatih jazz glazbenika (Jerry Bergonzi, Barry Harris, Lage Lund, Jesse Van Ruller, Jimmy Cobb, Don Menza, Aaron Golberg, John Riley, Andy Mckee..) te surađivao i učio od njih, s brojnim vrhunskim inozemnim i domaćim jazz glazbenicima kao što su Joe Zawinul, Jeff Berlin, Matija Dedić, Krunoslav Levačić, Saša Nestorović, Davor Križić, Joe Kaplowitz,…

Istaknutija diskografska izdanja na kojima je sudjelovao su “Spiritual Market” Vedrana Ružića (Croatia Records, 2016.) s kojim dobivaju diskografsku nagradu Porin za najbolji album jazz glazbe u 2017. godini, “Balkan Zoo” s Balkan Zoo Ensembleom Maria Rašića (Croatia Records, 2015.), te album vlastite autorske glazbe “Begin.” Pavle Miljenović Quintet-a (Croatia Records, 2017.).

Adriano Bernobić (1984. Kopar) završio je osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje  u Puli, koje je uglavnom bilo usmjereno na klasične udaraljke, nastupanje s limenom glazbom, kao i Puhačkim orkestrom i Salonskim orkestrom grada Pule. Već prvi doticaji s jazz glazbom pokazuju veliku povezanost te Adriano odlučuje postati jazz bubnjar. Pripremajući se za Sveučilište za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu (Austrija), Adriano je svirao u brojnim malim jazz skupinama i pulskom Big Bandu. Tijekom školovanja u Grazu, imao je privilegij surađivati sa sljedećim profesorima: Wolfgangom Tozzijem, Christianom Salfelnerom, i najvažnije, Howardom Curtisom. Nakon  diplome, Adriano odlučuje upisati magisterij u Grazu  te provodi godinu dana u Parizu u sklopu razmjene studenata Erasmus programa. Po završetku magisterija 2012. godine, seli se u Zagreb. Danas često surađuje s Jazz orkestrom HRT-a, kao i brojnim hrvatskim i stranim jazz glazbenicima, a nedavno je surađivao s Tamarom Obrovac, Matijom Dedićem, Deborah J. Carter, Satoshi Inoue i drugima. Nastupao je na glazbenom festivalu South by Southwest u Austinu, Teksas u 2013. godine, a dobitnik je prestižne nagrade Hrvatske glazbene unije “Status 2013.”, u kategoriji Najboljeg jazz bubnjara u Hrvatskoj. Trenutačno aktivno nastupa i sudjeluje u nekoliko glazbenih projekata.  

Mario Bočić , glazbeno se usavršavao na univerzitetima za klasiku i jazz u Grazu i Klagenfurtu. Nakon završenog studija radio je kao profesor saksofona na glazbenim školama u Karlovcu i Zaprešiću.

Ozbiljnije bavljenje jazz glazbom počelo je ulaskom u HGM Jazz Orkestar. Kroz dugi niz godina nastupa sa sjajnim glazbenicima i putem je stekao mnoge prijatelje s kojima i danas često dijeli pozornicu.

Kao saksofonist sudjelovao je na mnogim nagrađivanim diskografskim izdanjima i višestruki je dobitnik HGU glazbene nagrade Status u  kategoriji Jazz saksofon.

Trenutačno svira u više jazz bendova i u svakom uživa na svojstven način, neki od njih su: Jazz Orkestar HRT-a, B’s Funstallation, 4in3+1, Reel Problems, Vedran Ružić Spiritual Market, Lasse Lindgren Big Constellation, The Bonebomb, Pavle Miljenović Quintet, Green House Blues Band, Šimun Matišić sekstet, Ivan Kapec kvartet, Rooftop trio…

KLASIČNA HRVATSKA ČETVORKA

Saša Nestorović – tenor i sopran saksofon

Hrvoje Galler – klavir

Saša Borovec – kontrabas

Šimun Matišić – bubnjevi

Gost: Željko Milić – bas klarinet

JOHN COLTRANE NIGHT

 „Live At The Village Vanguard“ (1962.)

Spiritual (John Coltrane)

Softly, as in a Morning Sunrise (Sigmund Romberg, Oscar Hammerstein II)

Chasin’ the Trane (John Coltrane)

„Impressions“ (1963.)

India (John Coltrane)

Impressions (John Coltrane)

After The Rain (John Coltrane)

Klasičnu hrvatsku četvorku čine ugledni jazz glazbenici: saksofonist Saša Nestorović, pijanist Hrvoje Galler, kontrabasist Saša Borovec te bubnjar Šimun Matišić.

Nastupi kvarteta koji je utemeljen kako bi slavio stvaralaštvo legendarnog jazz saksofonista i skladatelja Johna Coltranea svetkovina su jazz glazbe, uvijek posebni, strastveni i uzbudljivi.

John William Coltrane (1926.-1967.), američki jazz saksofonist i skladatelj sjajne tehnike i improvizacije. Neposredno je oblikovao cijelu jednu generaciju glazbenika i to ne samo jazz glazbenika, već i rock glazbenika i protagonista raznih glazbenih “fuzija” koje su se počele javljati početkom sedamdesetih godina.

SAŠA NESTOROVIĆ – saksofon

(1964., Zagreb)

Diplomirao 1989. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studirao jazz s Renatom Rožićem u Kölnu. Stalni član Zagrebačkog kvarteta saksofona. Solist i dirigent HRT Big Banda.

HRVOJE GALLER – klavir

(1976., Brežice, Slovenija)

Nakon završene Glazbene škole Blagoja Berse u Zagrebu, upisuje Muzičku akademiju, te stječe diplomu akademskog glazbenika na V. odsjeku za klavir. Dobitnik je diskografske nagrade Porin za najbolju jazz izvedbu godine kao sudionik albuma “Runjić in Blue“, dobitnik je nagrade Status u kategoriji jazz  klavir.

SAŠA BOROVEC – kontrabas

(1963., Varaždin)

Studij kontrabasa završava 1988. u Ljubljani, gdje ostaje živjeti do 2004. godine, djelujući kao član sekcije kontrabasa Simfonijskog orkestra RTS. Istovremeno se usavršava u jazzu kod Petera Herberta i Reggiea Workmana, te svira u nizu slovenskih sastava. Nakon povratka u Hrvatsku zapošljava se u Big Bandu HRT-a, a uz to muzicira u nekoliko manjih sastava, uključujući i svoj trio. Kao član raznih ansambala nastupao je na festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, uključujući i najznačajnije, poput onih u Sacramentu, Los Angelesu i Montreauxu.

ŠIMUN MATIŠIĆ-bubnjevi

(1966., Zagreb)

Šimun Matišić je najbolji hrvatski vibrafonist i više nego dostojan nasljednik velikog Boška Petrovića.

Prvi nastup imao je sa 4 godine kada je svirao bubnjeve u kvartetu Branka Kralja. Sa 14 godina snimio je svoj prvi nosač zvuka pod naslovom „Jazz nocturno“ sa svojim trijom gdje svira vibrafon i marimbu. Surađivao je s brojnim inozemnim i domaćim jazz i klasičnim glazbenicima kao što su: Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Mario Mavrin, Primož Grašić, Michael Abenne, Florin Nicoulescu, Stochelo i Moses Rosenberg, Fiona Monbet, Christian Escoude, Costel Nitescu, Matija Dedić, Mladen Tarbuk, Sigi Feigl, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a, Big Band HRT-a, Simply Brass kvintet, HGM Big Band i još mnogi drugi.

ŽELJKO MILIĆ

(1959., Split)

Diplomirao je studij klarineta 1982. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. S velikim uspjehom nastupa već kao student. Od 1984. godine djeluje kao solist orkestra Opere HNK Split. Nastupao je kao solist uz Simfonijski orkestar HRT, Simfonijski orkestar HNK Split, Hrvatski komorni orkestar, Jazz orkestar HRT, Splitski komorni orkestar te uz Orkestar HRM. Predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Petak 22. studenoga 2019.  u 20:00 sati

JAZZ CONTINUO

GLAZBA BOŠKA PETROVIĆA

Primož Grašić – gitara

Vid Jamnik – vibrafon

Mario Mavrin – bas

UROŠ PERIĆ KVINTET

Uroš Perić –  vokal

Peter Rizmal – gitara

Gregor Horvat – bubnjevi

Rudi Javornik – saksofon

Mario Mavrin – bas gitara 

JAZZ CONTINUO

GLAZBA BOŠKA PETROVIĆA

Primož Grašić i Mario Mavrin dugogodišnji su suradnici Boška Petrovića , a mladi Vid Jamnik već s 11 godina bio je učenik Boška Petrovića i sva trojica najvjerniji su prenositelji glazbe kojom nas je Boško Petrović godinama oduševljavao.

Primož Grašič, (1968. Kranj, Slovenija) međunarodno poznati gitarist, skladatelj, aranžer i producent studirao je gitaru u Klagenfurtu. Nakon studija odmah je postao član Greentown Jazz Banda. Nakon toga njegova glazbena karijera u stalnom je usponu.

Svirao je i snimao s mnogim međunarodnim jazz zvijezdama kao što su: Philip Chaterine, N.H.O. Pedersen, Toots Thielemans, Jimmy Woode, Ray Brown, Ed Thigpen, Martin Drew, Clark Terry, Steve Swallow, Dennis McCrell, Alvin Queen…

Kao član Big Banda RTV Slovenija surađivao je s mnogim dirigentima, od koji su: Peter Herbolzheimer, Herb Pomeroy, Jerry van Roojeen, David Deviliere, Walter Proost, Maria Schneider, Mathias Ruegg i gosti Ack van Roojen, Gary Burton, Johnny Griffin, Michael Abene …

Od 2004. do danas zajedno s bratom i mnogim poznatim europskim glazbenicima organizira Jazz Kamp Kranj.

Sada radi kao gitarist, aranžer, producent i suvoditelj Jazz Kampa u Kranju.

Vid Jamnik, (1993., Slovenj Gradec, Slovenija) glazbeno obrazovanje počeo je 2001. godine u glazbenoj školi Ravne na Koroškom kod profesora Davorina Jevšnikara. S 11 godina pohađao je ljetnu jazz školu u Grožnjanu, gdje je upoznao legendarnog vibrafonista Boška Petrovića, koji je odmah prepoznao talent mladog glazbenika.

Vid nastupa s mnogim poznatim glazbenicima i ansamblima, među kojima su Jimmy Cobb, Georgie Fame, Jim Rotondi, Stefan Milenkovich, Simone Zanchini, David Gazarov, Gianni Basso, Duško Goykovich, Arthur Lipner, JMI Jazz World Orchestra pod dirigentskom palicom Luis Bonilla, a bio je član Jaradnog orkestra Euroradio 2017.

Sudjelovao je u razmjeni studenata Erasmus 2011./2012.  na Jazz Institutu Berlin s profesorom Davidom Friedmanom, a 2012. diplomirao jazz studije na Koruškom državnom konzervatoriju u Klagenfurtu u Austriji. Objavio je svoj debitantski album Last Minute! U Alessa Records 2014. godine. Na preporuku poznatog vibrafonista Garyja Burtona nastavio je studirati na Berklee College of Music u Bostonu, SAD. Diplomirao je 2018. godine.

Dobio je Berkleejevu nagradu za najaktivnijeg izvođača i izabran za snimanje Berkleejeve kompilacijske ploče s najboljim studentskim bendovima i skladbama. Njegova skupina Hitno detergent gostovala je u Francuskoj u ime koledža i plasirala se u finale Europskog džez natjecanja EBU u Rotterdamu, u Nizozemskoj.

Osim kvarteta Hitno deterdžent trenutačno vodi projekt Viva Jazz Forma, koji spaja zvukove metalnih skulptura na otvorenom s jazzom, technom i elektroničkom glazbom, spajajući vizualni i glazbeni svijet.

Mario Mavrin, (1949., Zagreb)istaknuti hrvatski jazz glazbenik, bas -gitarist i kontrabasist vrlo se rano počeo baviti glazbom. U nižoj i srednjoj muzičkoj školi V. Lisinskog učio je svirati violinu, a nakon toga bubnjeve, kontrabas i bas -gitaru. Svirao je u nekoliko bendova i postava, a kao kontrabasist i bas- gitarist surađivao je s brojnim poznatim glazbenicima, među kojima su Boško Petrović, Zagrebački solisti i Rucner Quartet.Nastupao je na renomiranim svjetskim i europskim jazz festivalima surađujući s glasovitim jazzistima poput Erniea Wilkinsa, Arta Farmera, Clarka Terryja, Sala Nistica, Giannija Bassa, Tootsa Thielemansa, Philipa Catherineja, N.H.O. Pedersena, Alvina Queena, Martina Drewa, Duška Gojkovića, Lewa Soloffa, Alberta Mangelsdorffa, Johnnyja Griffina, Helen Merrill, Kristiana Schultzea, Carlosa Wernecka, Petera Appleyarda, Garyja Burtona, Michela Legranda, Royja Brinkera i drugima. Godine 1995. svirao je u triju američkog klavirista Johna Lewisa. Bio je član ansambla Jazzbina profesora Igora Lešnika. Višestruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najistaknutijeg instrumentalista, bas- gitarista. Uz sviranje bavi se tonskom režijom i godinama surađuje kao vanjski suradnik ton-majstor Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Kazališta Komedija i drugih.

UROŠ PERIĆ  KVINTET

Uroš Perić – vokal

Peter Rizmal – gitara

Gregor Horvat –  bubnjevi

Rudi Javorni – saksofon

Mario Mavrin – bas gitara

Uroš Perić (1977.) je glazbenik, pjevač/kantautor poznat po svojim sjajnim interpretacijama pjesama iz zlatnog doba bluesa, jazza i soula, kao i autor brojnih pjesama. Svoj glazbeni put započeo je 2004. godine.  Svjetski je rekorder po broju nastupa u čast legendarnog Raya Charlesa: više od 400 u 23 države na tri kontinenta (Europa, S. Amerika – SAD, Afrika).

Gostovao je diljem svijeta u prestižnim koncertnim dvoranama i na svjetskim jazz festivalima.

Nastupao je s brojnim slavnim vrhunskim glazbenicima, kao što su: Ernie Watts, Diane Schuur, Michael Abene, Duško Gojković, Tony Horowitz, Lou Gonzales, Eric Sande, Pete Bresciani, Joel Gibson, Curt Miller, Neil Maxa, Jon Klokow, Sonny Hernandez, Tom Hall, Eddie Rich, Wayne de Silva, Gary Anderson, Alex Jackson, David Braun, Jeff Zinn, Joel Richman, itd. Naročito su bili emocionalni njegovi nastupi sa kćerkom Raya Charlesa, Sheilom Raye Charles.

Do danas je objavio 18 CD-a, od toga sedam u Njemačkoj, sedam u Sloveniji, jedan u Francuskoj, dva u Švicarskoj i jedan u SAD-u. Na njima je snimljeno dosta njegove autorske glazbe.

Nastupa s raznim instrumentalnim sastavima, najčešće sa svojim kvartetom. Do sada je bio gost kod više od 30 različitih big bandova. S njim često nastupaju tri prateće vokalistice, izvrsne Perlete.