30 godina CZK – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Foto: Gradnja dvorane Centra za kulturu (gledalište i pozornica)

IZLOŽBA

izložbeni prostor Centra za kulturu

četvrtak 3. studenoga 2011. u 19.00 sati (otvorenje izložbe) – 5. prosinca 2011.

  • 30 godina Centra za kulturu
    4.11.1981. – 4.11. 2011.

Centar za kulturu Čakovec, prvotno zvan Dom kulture, svečano je otvoren 27. studenoga 1981. tradicionalnom svečanom sjednicom Skupštine Općine uz Dan Republike. Odluka o osnivanju radne organizacije Centar za kulturu u osnivanju donijeta je 4. studenog 1981. i taj je datum uzet kao Dan Centra za kulturu.

Izvođači prvog kulturno-umjetničkog programa tom prilikom bili su Zagrebački filharmoničari i Zbor RTV Zagreb pod ravnanjem Igora Kuljerića. Bila je to druga etapa izgradnje Doma omladine, boraca i JNA, kojom se postepeno ostvarivalo novo urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga Republike. U prvoj etapi sagrađen je Dom JNA, a u trećoj etapi čekala se izgradnja Knjižnice i čitaonice.

Izgradnju novog lica Trga Republike vodio je Građevni kombinat «Međimurje» prema vlastitim projektima, a glavni projektant gradnje cijelog Doma omladine, boraca i JNA bio je dipl. ing. arhitekture Ivan Petrović.

Do kraja 1981. g. dolazi do osnivanja radne organizacije Centra za kulturu i do udruživanja s Kino poduzećem Čakovec u početku s nazivom Centar za kulturu u osnivanju. »Banketom u Blitvi» u izvođenju drame HNK iz Zagreba u siječnju  1982. nastavljena je Tribina «ČČ». Odaziv publike bio je velik i gotovo su sva mjesta u dvorani Centra popunjena. Time popularna Tribina ČČ, MMM «J. Š. Slavenski» i filmsko – prikazivačka djelatnost prelaze u novu ustanovu i nastavljaju s dobrom tradicijom. Novi prostori stvaraju uvjete za nove oblike i sadržaje stvaralaštva u kulturi kao što je suradnja s kazališnim, likovnim, glazbenim amaterima, poticanje programa u poduzećima, programi za mlade vezani uz Klub mladih, organizacija izložbi, tribina, promocija, smotri …

Centar za kulturu u prvo je vrijeme bio središte kulture Općine Čakovec, potom je djelovao kao županijsko središte u kulturi, a danas je gradski centar događanja u kulturi.
Uz građane Čakovca česti su posjetitelji stanovnici Međimurja i šire okolice.

Djelatnosti u kulturi i kulturni sadržaji  mijenjaju se te se tako mijenja i Centar osluškujući senzibilitet stalno nove publike i novih generacija.

Marina Oskoruš

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec