• PROGRAM

Centar za kulturu

  • srijeda 9.5.2012. u 11.00 sati

Komorni ansambli i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije Zagreb

Gudački komorni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u okviru nastave djeluje od jeseni 2006. godine, a osnovan je na inicijativu prof. Jože Haluze. Svrha takvog ansambla je omogućiti studentima gudačkog odsjeka, stjecanje prvih iskustava i vještina zajedničkog muziciranja u većem ansamblu, uz vježbu maksimalne komunikacije među dionicama, kao i punog kreativnog zalaganja, s obzirom da ansambl djeluje samostalno, bez dirigenta. Kroz ovakve se projekte studenti postupno uvode u profesionalni način rada koji ih očekuje kao buduće glazbenike.

Do sada je održan niz uspješnih koncerata u dvorani Akademije (F-5) s petnaestak različitih programa, nastup u sklopu Glazbenog ciklusa Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj u Zagrebu, nastup na Memorijalu J. Š. Slavenski u Čakovcu (2008.) dva koncerta u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, koncert u Peterchkirche u Beču pod umjetničkim vodstvom Catherine Mackintosh, te nekoliko koncerata u Crkvi Sv. Katarine u Zagrebu u sklopu manifestacije Pasionska baština.

Sastav GKO:

violine: Lana Adamović, Teodora Sucala Matei, Daniel Božičević, Andrii Isakov, Val Bakrač, Andrea Martinović, Marino Tomasović, Ankica Šoša, Mislav Salopek , Irena Vučić, Katarina Hideg, Dubravka Valent, Mia Dugandžić Marić, Rika Takaba

viole: Martina Pustički, Daniel Rušec

violončela: Matej Milošev, Sara Novoselić,

kontrabasi: Jura Herceg, Toma Vlčev, Darko Zlopaša

voditelj orkestra: Jože Haluza, izv.prof.

 

 

izložbeni prostor Centra za kulturu

  • srijeda 9.5. 2012. u 19.00 sati – otvorenje izložbe

MAŠA BAJC

RAZGOVOR S JOŽOM

 

Centar za kulturu

  • srijeda 9.5.2012. u 20.00

KONCERT

Beogradski gudački orkestar «Dušan Skovran»

Zbor HRT-a Zagreb

Dirigent: Tonči Bilić

BEOGRADSKI GUDAČKI ORKESTAR DUŠAN SKOVRAN

Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran jedan je od najistaknutijih srpskih komornih ansambala koji je u preko četiri desetljeća zabilježio izrazite međunarodne uspjehe i predstavio se na brojnim koncertnim pozornicama Europe, Azije i Amerike, u preko 400 gradova. Osim stalnih šefova dirigenata: Dušana Skovrana, Aleksandra Pavlovića i Obrada Nedeljkovića, orkestar su, među ostalima, vodili i Kenneth Jean, Lutz Köhler, Vladimir Chernushenko, Claudio Vandelli, Christian Gansch i David Strange, a surađivali su i s istaknutim glazbenicima kao što su Kendal Taylor, Irena Grafenauer, Alexis Galperin, Christian Larde, Costas Cotsiolis, Gerard Caussé, Nikolai Petrov, Jeremy Menuhin, Sophie Langdon, Shlomo Mintz i Nigel Kennedy. BGO Dušan Skovran nastupao je na mnogim domaćim i svjetskim festivalima, među kojima se mogu izdvojiti Festival u Aberdinu, Praško proljeće, Međunarodni glazbeni festival u Istanbulu, Festival u Cheltenhamu, Glazbeni festival u Bilbau, Festival grada Londona, Festival Europa u Petrogradu, Bemus, Sarajevska zima i Dubrovačke ljetnje igre. BGO Dušan Skovran posebnu pozornost posvećuje izvedbi suvremene glazbe i ostvaruje niz svjetskih praizvedbi. U okviru zapaženog ciklusa Dijalog, koji je po ideji Obrada Nedeljkovića započet 2004. godine, predstavljaju ostvarenja najuglednijih domaćih i stranih suvremenih skladatelja.

 

ZBOR HRVATSKE RADIO TELEVIZIJE ZAGREB

Nastavljajući tradiciju Zagrebačkih madrigalista, Zbor Hrvatske radiotelevizije utemeljen je četrdesetih godina prošlog stoljeća. Djelujući najprije kao komorni ansambl – pod vodstvom Mladena Pozajića, a zatim Slavka Zlatića – s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Tijekom posljednjih pola stoljeća njegov umjetnički identitet je oblikovalo niz uglednih glazbenika čiji put danas nastavlja šef-dirigent Tonči Bilić.

Velik repertoar Zbora obuhvaća skladbe a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od rane renesanse do najnovijih glazbenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine. Važnu ulogu ima stalna suradnja s Muzičkim biennalom Zagreb, u sklopu kojega je Zbor HRT-a praizveo mnoga djela hrvatskih autora, ali i suvremenih europskih skladatelja.

Ugled je Zbor stekao na redovitim nastupima diljem Hrvatske i na mnogim zapaženim koncertima u inozemstvu, primjerice u Rimu, Salzburgu, Milanu, Parizu, Veneciji i Berlinu. Zbor HRT-a surađivao je sa svim uglednim hrvatskim dirigentima (Lovrom pl. Matačićem, Milanom Horvatom, Pavlom Dešpaljem, Nikšom Barezom, Vjekoslavom Šutejem), s mnogobrojnim inozemnim gostima (Claudiom Abbadom, Lorinom Maazelom, Igorom Markevičem) i s mnogim solistima svjetskog glasa.

Godine 1998. Zbor HRT-a je na poticaj svog šefa-dirigenta Tončija Bilića počeo sustavno njegovati pjevanje a cappella i uz instrumentalnu pratnju. Tako je nastao ciklus od šest koncerata u sezoni – Sfumato – s namjerom da se njime publika upozna s djelima hrvatske glazbene baštine, remek djelima i manje izvođenim skladbama klasične literature te najnovijim ostvarenjima zborne glazbe u nas i u svijetu. Ciklus ima i likovnu dimenziju, što je razvidno iz podnaslova Duhovni zvuci, boje i oblici, a ostvaruje se u suradnji s Muzejom Mimara u kojem se koncerti izvode.

 

Tonči Bilić jedan je od najsvestranijih hrvatskih dirigenata koji uspješno ravna koncertnim programima, opernim i baletnim predstavama te s raznorodnim sastavima izvodi djela u rasponu od renesanse do suvremene glazbe. Surađuje gotovo sa svim hrvatskim orkestrima te s inozemnim zborovima (za nastup s Nizozemskim komornim zborom nagrađen je posebnim priznanjem istaknutog dirigenta Erica Ericsona) i orkestrima. Gost je brojnih domaćih i inozemnih festivala. Redovito snima za potrebe radija, televizije i filmske proizvodnje. Od godine 1997. stalni je dirigent, a od 2005. šef-dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije koji se pod njegovim vodstvom profilirao u visoko kvalitetan ansambl. Umjetnički je ravnatelj uglednog ciklusa Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije, u okviru kojeg su po prvi put u Hrvatskoj izvedene mnoge ključne skladbe svjetskog a cappella repertoara.

 

Centar za kulturu

  • Tribina Čakovec četvrkom 10.5.2012. u 20.00 sati

 

KONCERT

Gudački kvartet ROCHER , Beograd

BLANKA TKALČIĆ-mezzosopran

 

Gudački kvartet ROCHER, Beograd

Osnovan je 2011. godine u Beogradu na ideju dua «Rocher». Repertoar kvarteta čine mnogobrojna djela klasike, popularnih minijatura i jazz standarda. Osim u Srbiji kvartet je imao zapažene nastupe na Shopping Festivalu u Dubaiju 2012.god. U pripremi je materijal za prvi CD.

Radmila Vardalić, violina, diplomirala je na ALU u klasi prof. Dejana Mihailovića i magistrirala na FMU. Jedna je od polaznika interpretativnog studija violine kod prof. Dejana Mihailovića kao i kursa španjolske glazbe «Musica en Compostela» kod prof. Agustín Leon Are u Santijago de Komposteli (Španjolska) gdje je dobila prvu nagradu «Andres Segovia». Nastupala je na domaćim i međunarodnim natjecanjima: «Petar Konjović», «Petar Toškov», Streza (Italija), Jan Kocian (Češka), Hoakin Rodrigo (Madrid). Uz više prvih nagrada dobila je i specijalnu nagradu na Internacionalnom konkursu violinista u Toresu (Španjolska) za najbolje izvedenu domaću skladbu. Kao solist nastupala je u zemlji i inozemstvu: Rusiji, Slovačkoj i Španjolskoj. Nastupala je i s Orkestrom Ministarstva Odbrane «Stanislav Binički», BGO «Dušan Skovran» i Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa. S violistom Dejanom Rokvićem osniva Duo «Rocher» s kojim izdaje prvi CD pod nazivom Fantasía. Njezin široki repertoar obuhvaćaju djela svih glazbenih epoha. Bavi se i pedagoškim radom. Svira na violini iz kolekcieje majstora Miodraga V. Bogia.

Aleksandra Dotlić, violina, diplomirala je violinu na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Sudjelovala je na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Tijekom studija bila je stipendistica Republičke fondacije za razvoj naučnog i umjetničkog podmladka Srbije. Kao izabrani predstavnik Akademije bila je sudionik međunarodnog omladinskog festivala za orkestar u Bayreuthu i Berlinu (Njemačka). Pohađala je brojne kurseve u zemlji i inozemstvu kod profesora Eriha Grunberga (London), Marine Jašvili, Stefana Kamilarova (Austrija), Minčo Minčeva, Per Enoksina (Švedska). Bila je članica kamernog orkestra «Dušan Skovran», Simfonijskog orkestra RTS-a i orkestra opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dejan Rokvić, viola, diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića. Usavršavao se na seminaru za violiste u Mađarskoj koji je vodila prof. Uta Vincl s Dresdenskog konzervatorija, kao i na seminaru za gudačke kvartete «Bartok» kod prof. Sandora Devica s budimpeštanskog konzervatorija. Nastupao je i u Varšavi (Poljska) gdje je svirao u orkestru s odabranim glazbenicima iz cijelog svijeta. Osnivač je Beogradskog gudačkog kvarteta s kojim je ostvario brojne koncerte u zemlji i inozemstvu, te snimio tri CD-a. S violinisticom Radmilom Vardalić osniva Duo «Rocher», s kojom izdaje prvi CD pod nazivom Fantasía. Kao solist pored brojnih koncerata u zemlji ostvario je trajne snimke za Radio Beograd i Radio Novi Sad. Djeluje kao prvi solo violist Simfonijskog orkestra RTS-a. Bavi se pedagoškim radom a član je i Matice Srpske.

Goran Mrđenović, violončelo, diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi doc. Dejana Božića. Poslije završenih magistarskih studija iz kamerne muzike, u klasi prof. Uroša Pešića, 2010. godine je upisao doktorske studije iz kamerne muzike u klasi prof. Zorice Ćetković, na FMU u Beogradu. Stalni je član orkestra Beogradske filharmonije. Dobitnik je više specijalnih i prvih nagrada kao solist i kao član komornih sastava na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Nakon nekoliko komornih sastava (Trio Thalberg, Kvintet Singidunum) s kojima se usavršavao na međunarodnim majstorskim kursevima u Njemačkoj i Austriji, 2003. godine osnovao je, zajedno sa Draganom Raić (klavir) i Vladanom Lončarom (violina), klavirski «Trio Aurora». Nastupali su na Festivalu «Dani Antuna Dobronića», kao i u koncertnoj dvorani «Vatroslav Lisinski» u Zagrebu 2011. godine. Snimao je za potrebe Radio Televizije Srbije, Radio Beograda, Radio Stuttgarta (Nemačka), Hrvatske Radiotelevizije i Državne televizije Rumunjske. U suradnji s Hrvatskim radijom, trio je snimio CD s djelima Antuna Dobronića 2008. godine.

 

  Blanka Tkalčić

Blanka Tkalčić (mezzosopran) rođena u Čakovcu. Pohađala je Glazbenu školu u Varaždinu, u klasi prof. Darije Hreljanović.

Studij nastavlja u Austriji na Akademiji za glazbu i glumu u Grazu u klasi prof.dr. Ulfa Bästleina. Usavršavala se i sudjelovala na nacionalnim i međunarodnim seminarima – u Grožnjanu, Njemačkoj, Austriji i Liechtensteinu, kod eminentnih pedagoga (Silvia Bazzoni – Bartoli) te na ljetnim seminarima barokne glazbe i plesa «Aestas musica» -London u Varaždinu.

Diplomirala je 2001. godine u klasi prof. dr. Ulfa Bästleina s najvišom ocjenom. U lipnju 2004. godine magistrirala je na istoj akademiji na smjeru popijevka i oratorij u klasama prof. Gerharda Zellera i prof. Karlheinza Donauera. Godine 2007. završila je specijalizaciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat – Dunjko.

Gostovala u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Estonija, Italija, Češka, Srbija, Ruska federacija, Liechtenstein, itd.). Nastupala je uz Varaždinski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Brandemburšku filharmoniju, Wiener Johann Strauss Capelle i Pariški komorni orkestar.

S Pariškim komornim orkestrom 2004. i 2008. godine izvodi Mozartov «Requiem» u Parizu. Od 2005. godine je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku ostvarila uloge u opereti S. Albinija «Madame Troubadour» u ulozi Georgette, zatim u operi «Martha» Friedricha von Flottow-a u ulozi Nancy te u opereti «Vesela udovica» F. Lehara u ulozi Valensienne. U Moskvi je 2007. godine sudjelovala na «Danima hrvatske kulture». Od 2007. godine kontinuirano surađuje s «Operom BB» gdje ostvaruje uloge u operama: G. Rossini «Il Signor Bruschino» u ulozi Marianne, G. Menotti «Meduim» uloga Madam Gobineau, J.F.A. Ibert «Angélique», G.B.Pergolesi «Služavka gospodarica» uloga Serpine, G. Donizetti «Il campanello», uloga Serafine. U suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom 2008. godine sudjeluje u praizvedbi opere »Sirena» Pere Šiše. Godine 2008. i 2009. u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin nastupila je u «Božićnoj priči» Rudolfa Matza. Iste godine izvodi Mozartov «Requiem» na gostovanjima u Liechtensteinu i Švicarskoj.

Od 2008. godine članica je Europeisches Musik Zentrum Wien. Također se bavi i vokalnom pedagogijom u Glazbenoj školi Varaždin.