Centar za kulturu Čakovec /

Galerija / četvrtak / 2. veljače 2023. / 19 sati / otvorenje

VELJKO POSAVEC / FRAGMENTI STVARNOSTI / SLIKE

U četvrtak, 2. veljače 2023. godine s početkom u 19:00 sati u prostoru Galerije Centra za kulturu Čakovec održat će se otvaranje izložbe slika akademskog slikara-grafičara Veljka Posavca.

Guitar hero / akril i željezo na platnu / 70 x 120 cm – detalj

Veljko Posavec rođen je 17. veljače 1984. godine u Čakovcu. Završio je 2002. godine Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna-odjel grafike u Zagrebu. Student je Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja  a 2007. godine diplomirao je grafiku u klasi profesorice Nevenke Arbanas. Izlagao je na nekoliko samostalnih i mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Veljko Posavec dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za najuspješnije diplomante 2005./2006., i posebne pohvale publike na 03. DAA u Koprivnici.

Sandman / akril i željezo na platnu / 70 x 100 cm – detalj

Kroz izložbu „Fragmenti stvarnosti“ autor se bavi problematikom objektivne prisutnosti trenutka koliko i objektivne prisutnosti u trenutku koji nesvjesno propuštamo doživjeti. Uslijed naglog razvoja novih tehnologija i sve uloge društvenih mreža u našim životima, zapostavljamo društvenu interakciju s neposrednom okolinom koju istiskuje imitacija života digitalne „stvarnosti“.

Bočac / ulje na platnu / 50 x 70 cm

Izgubljeni se trenuci mogu vratiti, gledani kroz leću mobilnih fotoaparata pri čemu evociraju blijeda sjećanja na trenutke u kojima nismo bili prisutni koliko smo trebali biti.

Novalja / ulje na platnu / 50 x 70 cm

Autor kroz svoja ulja na platnu, akrile i radove izvedene u kombiniranoj tehnici publici pruža uvid u vlastita sjećanja kojima nas kroz specifičan način slikanja kojim rastače forme vodi putevima vlastitog prisjećanja kroz figurativne početke ciklusa prema gotovo apstraktnim formama najrecentnijih radova koje ciklus uključuje.

Tanja Karas, mag. hist. art.