29. JAZZ FAIR / CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC petak / 24. studeni 2023 / 20 sati

JAKOMINI JAZZ TRIO

CHUI

Drugog dana Jazz Faira očekuju nas još dva benda. Jakomini Jazz Trio, glazbeni je sastav osnovan u Grazu 2020. godine kojeg čine trubač Žan Cesar, basist Jernej Vindšnurer i gitarist Tilen Gavranovič. Iako su tek u srpnju 2022. izadli svoj prvi album, ostvarili su već dosta zavidnih gostovanja. Osim Jakomini Jazz Trija, u petak nam dolazi i Chui, hrvatski instrumentalni kvartet koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s jazzom, progresivnom glazbom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom već sa prvim albumom osigurao je Chuievcima kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Jakomini Jazz Trio sastav je koji čine Žan Cesar, Tilen Gavranovič i Jernej Vindšnurer. Ovi instrumentalisti upoznali su se već u srednjoškolskim danima i ubrzo zajedno počeli stvarati glazbu. Prošli su kroz mnoge zajedničke glazbene sastave, a kasnije postali i kolege na glazbenom studiju u Grazu, gdje su se dodatno zbližili i povezali. Za nastanak njihovog trija pobrinula se pandemija jer im se upravo u razdoblju najstrožih mjera prevencije ponovno javila želja za stvaranjem glazbe. Začetak ideje o triju dolazi s Jakominiplatza, trga u Grazu, gdje je spomenuti trojac čekao tramvaj i gdje im je sinulo da bi mogli ostvariti ideju o muziciranju u nešto drugačijoj postavi koju su zadržali do danas: truba, gitara i kontrabas. Ubrzo su počeli zajedno svirati i snimati, tada samo virtualne koncerte. Zbog želje da budu drugačiji, ubrzo su počeli pisati autorsku glazbu. Debitantski album Searchin objavili su 2022., a naišao je na brojne dobre reakcije publike. Bend redovito nastupa na slovenskoj i inozemnoj glazbenoj sceni. Nastupili su i na festivalima kao što su Jazz Ma Mlade, Jazz Leibnitz, Imago Sloveniae, Generalihof, Jazzwerkstatt Graz, itd.

Chui je hrvatski instrumentalni kvartet koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s jazzom, progresivnom glazbom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom već sa prvim albumom (Dancing Bear, 2012.) osigurao je Chuievcima kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. objavljuju i drugi album The Second Arrival koji kao i prvijenac dobiva samo pohvale od glazbene kritike i publike. Godine 2015. Chui objavljuje treći album Third Sun From The Stone koji je na gotovo svim top listama proglašen za domaći album godine što do sad nije uspjelo ni jednom instrumentalnom sastavu u Hrvatskoj. Te godine skladaju i glazbu za kazališnu predstavu Hairy Hairy Mouth Litavskog kazališta Psilicone Theatre. Chuievci su 2017. snimili album Chui ovu glazbu sa Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije, a snimili su i pjesmu s hrvatskom glazbenom divom Josipom Lisac. Album Chui ovu glazbu je Chuievcima donio dva Porina, a sljedeće godine dobivaju Rock&Off glazbenu nagradu za najboljeg jazz i najboljeg koncertnog izvođača. Prvi album u kvartet postavi, Iz Kapetanovog Dnevnika, objavljuju 2019. godine i on također osvaja dva Porina, a Chui je opet proglašen najboljim Jazz&Off sastavom na Rock&Off glazbenoj nagradi. Krajem 2019. skladaju glazbu za dokumentarni film Berlin: simfonija velegrada (1927.). Treći put zaredom 2020. osvajaju novinarsku nagradu Rock&Off za najboljeg Jazz & Off izvođača, a 2022. objavljuju novi studijski album Zagreb – Berlin zamišljen konceptualno, kao dvostruki album: na jednom vinilu skladbe nastale za vrijeme pandemije, a na drugom skladbe koje je Chui skladao za film Berlin: simfonija velegrada. Album je od glazbenih novinara i Rock&Off nagrade proglašen domaćim albumom godine, a osvaja i tri Porina. Chui nastupa u sastavu Toni Starešinić (klavijature i elektronika), Vojkan Jocić (sax i elektronika), Ivan Levačić (bubnjevi) i Konrad Lovrenčić (bas gitara). Dosad su nastupili na svim većim jazz i rock festivalima u Hrvatskoj i šire u Europi uključujući INmusic festival, Dimensions festival, Ferragosto Jam, Liburnia Jazz festival, Jazz Time Rijeka, Fest Jazza Koprivnica, Žedno Uho, ZEZ, Dubrovačke ljetne igre, BUSH, Eurosonic Noorderslag, Kaunas Bienall, Klang der Dinge, L’Aeronef, MENT.

Ulaznica: 8,00 € / 60,28 HRK

Učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 6,00 € / 45,21 HRK

U prodaji online i na blagajni Centra.