5. FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

Dvorana Zrisnki/Scheier – 5. i 6. rujna .2019. u 20 sati

Organizator: Centar za kulturu Čakovec

ULAZ BESPLATAN!

četvrtak 5.9.2019. Dvorana Zrinski/Scheier u 20 sati

ANSAMBL GOSPODNETIĆ  SINGERS

Ansambl Gospodnetić singers

Ansambl Gospodnetić singers nastao je spontano, nastupajući na manifestaciji Postirski pivoči na kojoj od 1994. pjeva gotovo svake godine. Članovima obitelji Gospodnetić pridružuju se prijatelji koji vole višeglasnu pjesmu. Program ansambla je vrlo raznolik i sastoji se od renesansnih pjesama, kanona, duhovnih skladbi, folklora i modernih pjesama.

Od 2014. ansambl djeluje u Zagrebu, u okviru Ansambla Lisinski.

Godine 2016. nastupio je na međunarodnom natjecanju Venezia in Musica, u kategoriji Musica Sacra. Osvojio je zlatnu medalju i pobjednik je natjecanja s najvećim brojem bodova od svih zborova.

Godine 2017. Ansambl se okrunio s još jednim zlatom i jednim srebrom u dvjema kategorijama na Međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava Festivala glazbe Zagreb 2017., gdje je u kategoriji Slobodno vokalno višeglasje opet bio pobjednik  natjecanja s najvećim brojem bodova.

Godine 2018. također je nagrađen na 14. natjecanju pjevačkih zborova – Zagreb 2018. Zadnje dvije nagrade su iz studenog 2018. – zlato i najveći broj bodova od svih ansambala na 15. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava  u Sisku i zlato i prvo mjesto u kategoriji Popular music, kao i nadpjevavanje za grand prix, na 2. međunarodnom zborskom natjecanju  Croatia Cantat u Rijeci.

TUBISMO BRASS KVINTET

Tubismo Brass Kvintet djeluje od 2016. godine, a čini ga pet iskusnih glazbenika: Tina Horvat (truba), Marin Zokić (truba), Amina Belovari (rog), Barbara Ćavar (trombon) i Danijel Požgaj (tuba). Želja im je približiti publici limene instrumente, ljubav prema glazbi i pokazati svoju raznovrsnost u programu koji izvode. Kao sastav nastupili su na otvorenju Međunarodnog natjecanja Woodwind & Brass Varaždin 2017. godine, te na Velikogoričkom Brass festivalu 2018. godine i redovito održavaju nastupe diljem Hrvatske. Repertoar seže od baroka, renesanse i klasicizma do modernih, jazz-blues obrada te filmske glazbe i glazbe 21. stoljeća.

Tina Horvat (1992.)  završila je osnovno glazbeno obrazovanje u Čakovcu kod prof. Vjerana Vidovića (2006.), a srednju glazbenu školu u Varaždinu kod prof. Darka Navoja (2010.). Potom upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu kod izv. prof. Marina Zokića (2010.). Sudjelovala je na regionalnom natjecanju u organizaciji HDGPP-a održanom u Bjelovaru 2010. godine gdje osvaja 1. nagradu. Na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvojila je 2.nagradu. U 2012. godini osvaja 3. nagradu na Međunarodnom trubačkom natjecanju Petar Konjović u Beogradu. Godine 2013. bila je finalistica hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, a 2014. godine osvojila je 1. nagradu na Međunarodnom trubačkom natjecanju Davorin Jenko te je  proglašena laureatom. Te iste godine je dobila zlatnu plaketu na Međunarodnom natjecanju Svirel. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom te orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta. Kao student, putem položenih audicija, dobiva mogućnost solo izvedbi uz pratnju profesionalnih orkestara u Hrvatskoj. U 2013. godini je nastupila uz pratnju puhačkog orkestra oružanih snaga RH. U 2014. godini  uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Sudjelovala je na više seminara koje su održavali profesori: Marin Zokić, Reinhold Friedrich, Rex Richardson, Stanko Arnold, Laura Vukobratović, Guido Segers, Sergio Carstea, Sebastian Gil Armas, Yigal Meltzer…Od 2018. godine je solo trubačica Riječke opere i filharmonije.

Marin Zokić, prvi trubač Zagrebačke filharmonije, rođen je u Splitu, gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Ante Puharića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Stanka Selaka. Usavršavao se na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu kod istaknutih solista, orkestralnih umjetnika i pedagoga. Tijekom studija u Bremenu aktivno je sudjelovao u projektima Bremenske filharmonije i opere. Do sada je solistički nastupao uz mnogobrojne hrvatske orkestre: Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski komorni orkestar.

Bio je solo trubač Orkestra Hrvatske vojske, te solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine prvi je trubač Zagrebačke filharmonije. Uz niz solističkih nastupa njeguje i komorno muziciranje. Bavi se i pedagoškim radom; docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito održava ljetnu školu trube na otoku Braču u Hrvatskoj. Član je žirija hrvatskih i inozemnih natjecanja.

Barbara Ćavar (1992.) diplomirala je trombon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Šime Vulelije. Zanimanje za glazbu pokazala je kao dijete, 2003. postaje član Gradske glazbe Trenkovi panduri gdje stječe osnovno znanje na trombonu, a potom upisuje glazbenu školu. Pripremne razrede i srednju glazbenu naobrazbu završila je u  Glazbenoj školi Požega u klasi profesora Marina Rabadana i Ivana Luladžića, a 2011. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Redovno sudjeluje na regionalnim i državnim HDGPP natjecanjima i Međunarodnim natjecanjima u Varaždinu gdje osvaja prve i druge nagrade. Aktivni je član Big banda Požega, a surađivala je sa Zagrebačkim orkestrom mladih, komornim sastavom Col legno, EMSOC (European Medical Students’ Orchestra and Choir) i Hrvatskim narodnim kazalištem. Pohađala je seminare koje su vodili Zoltan Kiss, Jacques Mauger, Dušan Kranjc, Uroš Polanc, Mato Šantek, te brass seminar Šime Vulelije. Sudjeluje u projektu „Slavuj“ I. Stravinskog za koji je je simfonijski orkestar nagrađen posebnom Rektorovom nagradom. Trenutno je zaposlena u HNK Ivan Plemeniti Zajc u Rijeci, na mjestu 2. trombona.

Amina Belovari, rođena je 1991. u Badenu, kraj Beča u Austriji.

Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi profesora Marijana Pečevskog. Daljnje školovanje započinje na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje stječe titulu univ. bacc. horne, kod profesora Boštjana Lipovšeka.

Godine 2015. magistrirala je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Banka Harkaya. Tijekom glazbenog obrazovanja sudjelovala je na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a i TEMSIG-a u Sloveniji te osvojila razne nagrade.

Od početka studija ostvaruje suradnju sa raznim orkestrima kao što su Međunarodni omladinski orkestar Cei Youth, HGM jazz orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Zagrebački orkestar mladih, Ansambl Col legno, SO-DO.

Također je pohađala seminare kod eminentnih pedagoga i hornista kao što su Radovan Vlatković, Andre Cazalet, Michael Gasciarino, Saar Berger, Stefan Dohr, Radek Baborak, Andrew Joy.

Radi u simfonijskom puhačkom orkestru Oružanih snaga RH.

Danijel Požgaj rođen je 1985. godine u Čakovcu. Prvu glazbenu naobrazbu na tubi dobiva od Stjepana Taradija u Limenoj glazbi Belica. Kao perspektivan amater upisuje osnovnu glazbenu školu (I. i II. pripremni) 2000. godine kod profesora Stjepana Rukljića u Glazbenoj školi Varaždin, gdje 2001. godine upisuje i Srednju glazbenu školu koju završava 2005. godine. Na inicijativu profesora Jozefa Maierhofera iz Graza, Danijel Požgaj upisuje prvu godinu na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost Graz nakon trećeg razreda srednje glazbene škole 2004. godine u klasi profesora Jozefa Maierhofera. Studij u Grazu uspješno završava 2010. godine. Pohađao je seminare kod svjetskih pedagoga kao što su: Mel Culbertson, Steve Mead, Jan van der Roost, Jiggs Whigham, Heinrich Smith, Uwe Köller, Stanko Arnold, Branimir Slokar te ostali.

Godine 2004. osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju HDGPP-a u IV. kategoriji. Svirao je u orkestru Austrian Brass Band od 2004. godine s kojim osvaja 2009. godine 3. mjesto na Europskom natjecanju u Belgiji, 2010. godine 1. mjesto na Europskom natjecanju u Austriji te 2011. godine 2. mjesto na Europskom natjecanju u Švicarskoj. Zaposlen je u Osnovnoj glazbenoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zaboku kao učitelj roga, trombona, tenora i tube. Danijel Požgaj od 2009. godine vodi Limenu glazbu Belica, od 2011. godine Limenu glazbu Dekanovec, a od 2014. godine postaje i voditelj tamburaša u Belici. Svira u Podium Brass Kvintetu, te komponira i aranžira solo skladbe za djecu, komorne sastave i orkestre diljem Hrvatske.

petak, 6.9.2019. Dvorana Zrinski/Scheier u 20 sati

Ena Pongrac, mezzosopran

Ivan Pernicki, klavir

Ena Pongrac, mezzosopran

Ena Pongrac

Hrvatska mezzosopranistica Ena Pongrac svoje je školovanje završila na Akademiji umjetnosti u Grazu gdje je diplomirala te Berlinu, gdje je magistrirala i stekla titulu magistra umjetnosti.

Svoje znanje usavršila je na brojnim radionicama, između ostalih pod vodstvom svjetskih diva kao što su Christa Ludwig, Brigitte Fassbänder, Gundula Janowitz, Margreet Honig, Ruža Pospiš-Baldani i Dunja Vejzović. Godine 2016. debitirala je u ulozi Zerline («Don Giovanni») u Jyväskylän Ooppera u Finskoj na čiju se scenu vratila u sljedećoj sezoni u ulozi Mercedes u operi «Carmen». Njezin sljedeći debut bio je 2017. godine u ulozi Ivice iz opere «Ivica i Marica» na festivalu Junge Oper Schloss Weikersheim» u Njemačkoj. Od sezone 2018. /2019., Ena je dio Opernog Studia «OperAvenir» u Operi Basel gdje je između ostalog

debitirala u rolama: Alisa «Lucia di Lammermoor», Trommler in «Der Kaiser von Atlantis», Dinah in «Trouble in Tahiti» i Kate Pinkerton u «Madama Butterfly». U nadolazećoj sezoni 2019./2020., u Operi Basel očekuju je mnoge zanimljive uloge, između ostalog u operama: «Andersens Erzählungen», «Schellen-Ursli», «Le vin herbé» und «Jeanne d’Arc aubûcher».

Ivan Pernicki, klavir

Ivan Pernicki

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon toga upisuje postdiplomski studij na La Schola Cantorum u Parizu u klasi Eugena Indjica. Zaposlen je kao naslovni umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (odjel za solo pjevanje) te na Akademiji za glasbo u Ljubljani (odjel za solo pjevanje), također kao umjetnički suradnik.

U listopadu 2008. godine pozvan je izvesti premijeru kompozicije skladatelja E. Ewazena na akademiji Juilliard u New Yorku, a 2009. i 2010. godine dobitnik je stipendije za International Keyboard Institute of Music na Mannes College of Music, također u NYC.

Godine 2014. predstavio se kao koncertni pijanist na sveučilištima u SAD-u prezentirajući hrvatske, američke i europske skladatelje za klavir s velikim uspjehom (Goucher College, Baltimore; Slippery Rock University, Pittsburgh; Kennesaw state University, Atlanta). Iste godine dobitnik je posebne nagrade za najboljeg vokalnog korepetitora na natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu.

Godine 2015. dobitnik je stipendije Franz Schubert Instituta u Baden bei Wien (Austrija), jednom od najeminentnijih masterclassa i koncertnih prilika u području Lieda pod nazivom “Poetry and Performance of the German Lied”. Prvi je hrvatski pijanist koji je ostvario takav uspjeh u do tad 28 godina postojanja Franz Schubert Instituta!

Američki kompozitor Larry Alan Smith posvetio mu je svoju kompoziciju pod nazivom ‘Three Pieces for Piano’. Izdana je 2015. godine (Tallow Tree Music Publishing) i praizvedena 2018. godine na Ivanovoj drugoj turneji u SAD-u (University of Texas in Austin, Butler school of Music; University of Hartford, Hartt school of music; UMKC, Kansas City). Nastup u ‘National WWI Museum in Kansas City’ bio je podržan od ‘House of Representatives’ u Washingtonu. Predavanja i recitali prezentirali su hrvatske kompozicije nastale u periodu 1. svjetskog rata.

Godine 2019. službeni je pijanist Gran Canaria International Clarinet Festival (Kanarsko otočje, Španjolska), te je dobitnik posebne nagrade od slovenskog društva TEMSIG.

Nastupao je kao solist i komorni glazbenik za Hrvatsku radioteleviziju (Dobro jutro, Hrvatska; Vijesti iz kulture; Hrvatska uživo; Kod nas doma; HR 3 program, Radio sljeme…) te na mnogim festivalima u Švicarskoj, Španjolskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Latviji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, te Sjedinjenim Američkim državama. Također, sudjelovao je u realizaciji deset opernih projekata u kojima je imao ulogu orkestra i dirigenta, osvajajući odlične kritike u medijima. Projekte su producirali Swissopernstudio Biel (Švicarska), Academia Lirica in Padova (Italija), Kazalište Mala scena u Zagrebu u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu, Opera Mirula u Pučišćima, Aplauz teatar te centar za kulturu Maksimir.

Ivan redovito sudjeluje na stručnim usavršavanjima i stručnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu kako bi kontinuirano razvijao kvalitete kao pijanist, umjetnički suradnik te pedagog.

KLAVIRSKI TRIO EUSEBIUS

KLAVIRSKI TRIO EUSEBIUS

Klavirski trio Eusebius

David Vuković (rođen 1996. u Čakovcu) student je pete godine klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Klavir je počeo učiti od prof. Daniela Maria Novaka u rodnome gradu, a obrazovanje je nastavio u klasi prof. Lee Šantek u Varaždinu, gdje je ujedno učio i teoriju glazbe i fakultativno orgulje i solo pjevanje. Prošlu akademsku godinu proveo je u Beču kao stipendista Erasmus + programa na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien u klasi prof. Doris Adam. Također se usavršavao na majstorskim tečajevima s renomiranim pedagozima kao što su Vladimir Milošević, Konstantin Krasnitsky, Ida Gamulin, Srđan Čaldarović, Naum Grubert, Ksenia Kogan, Emanuel Krasovsky, Grigory Gruzman, Eugen Indjic, Oliver Kern.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, a ističu se: 1. nagrade na državnim natjecanjima HDGPP-a u disciplini glasovirska dua i klavir solo; Specijalna nagrada za najoriginalniju interpretaciju na međunarodnom natjecanju „Chopin golden ring 2013“ u Radovljici; Laureat na međunarodnom natjecanju „4. festival pijanizma“ u Sremskoj Mitrovici u Srbiji,.; 2. nagrada na međunarodnom natjecanju mladih pijanista „Zlatko Grgošević“ u Sesvetama; 1. nagrada na međunarodnom natjecanju „Davorin Jenko“ u Beogradu; 3. nagrada i Specijalna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog autora na natjecanju „9. EPTA međunarodno natjecanje za mlade pijaniste“ u Osijeku; 1. nagrada na međunarodnom natjecanju „Memorijal Jurica Murai“ u Varaždinu; 3. nagrada na međunarodnom natjecanju “Forum per Tasti”u Banskoj Bystrici u Slovačkoj.

Također je održavao i recitale u Varaždinu, Čakovcu, Križevcima i Velikoj Gorici, a kao solist je nastupao uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra i Zagrebačkih solista.

Eva Šulić (1997) svira violinu od svoje četvrte godine. Njezina prva profesorica bila je Zorica Todorovič u Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi Maribor. Od 2006. do 2010. studirala je na J. J. Fux Konzervatoriju u Grazu u klasi prof. Helfrieda Fistera, od 2011. do 2016. studirala je na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču, a od 2015. također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu sa profesorom Leonidom Sorokowim. U akademskoj godini 2018/2019. Eva započinje studij violine na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču sa profesorom Antonom Sorokowim. Eva je dobila priliku sudjelovati na majstorskim tečajevima mnogih renomiranih violinista i pedagoga kao što su Marina Sorokowa, Anton Sorokow, Latica Honda Rosenberg, Evgenia Epshtein, Pavel Vernikov, Barnabas Kelemen, Vera Vaidman i Stefan Milenkovich.

Kao solistica nastupila je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, Simfonijskim orkestrom Festivala Maribor, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevezije i Varaždinskim komornim orkestrom. Redovito sudjeluje na natjecanjima: 2012. i 2015. postala je pobjednica slovenskog državnog natjecanja TEMSIG, a 2006. i 2009. godine dobila je apsolutnu prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Ars Nova u Trstu u Italiji. Godine 2013 osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Tartini u Piranua, a  2016. godine bila je pobjednica natjecanja Stefanie Hohl u Beču.

Tonka Javorović dobitnica je mnogih državnih i međunarodnih natjecanja. Na međunarodnom violončelističkom natjecanju „Antonio Janigro“ 2010. Poreč, Tonka je osim druge nagrade osvojila i posebnu nagradu Zagrebačkih solista – koncert sa Zagrebačkim solistima u sezoni 2011/2012. Također, dobitnica je 1. nagrade i nagrade HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na natjecanju “Papandopulo” 2019. Kao solistica, osim uz Zagrebačke soliste, nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i Webern Kammerphilharmonie.

Tonka već niz godina prolazi zahtjevne audicije te predstavljala Republiku Hrvatsku u Orkestru mladih Europske unije (EUYO). Godine 2013. u Summer School Leverhulme, Grafenegg, Austrija sudjelovala je u radu Sistema Europa i El Sistema Venezuela, a 2014. sudjelovala je u radu European Music Campus Orchestra (EMCO), Austrija. Posljednje četiri godine Tonka je jedna od najmlađih članica koja punopravno sudjeluje na turnejama Orkestra mladih Europske unije diljem svijeta. Uz muziciranje u orkestru  kao solistica i kao članica komornih sastava nastupala je na Grafenegg festivalu u Austriji,  Spazio Klassik u Italiji, Gstaad Menuhin Festivalu, isaFestivalu i na Memorijalu Franje Krežme.

Dobitnica pet Oskara znanja koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje za postignute izvrsne rezultate na državnim natjecanjima. Stipendistica je Muzičke akademije u Lihtenštajnu te je 2018. dobitnica Rektorove i Dekanove nagrade.