•  PROGRAM

četvrtak, 22.1. u 20.00  sati – DJECA TRANZICIJE

petak, 23.1. u 20.00 sati – SLIKA KOJA NEDOSTAJE

subota, 24.1. u 20.00 sati – SVAKODNEVNA POBUNA

nedjelja, 25.1. u 20.00 sati – JOURNEY TO JAH

ponedjeljak, 26.1. u 20.00 sati – GOLI

utorak, 27.1. u 20.00 sati – LJUBAVNA ODISEJA

 

Ulaznica: 15,00 kuna

Revijska ulaznica (uključeno svih 6 filmova): 60,00 kuna

 

 

  •  O FILMOVIMA

DJECA TRANZICIJE

DJECA TRANZICIJE

Redatelj i scenarist: Matija Vukšić

Producent: Nenad Puhovski

Produkcija: Factum

Glavni snimatelj: mario Marko Krce

Snimatelj: Raul Brzić

Tonski snimatelj: Ivan Šmintić

Montažerka: Ana Šerić

Skladateljica: Bianca Ban

Izvršna producentica: Tamara Babun

Istraživači: Matija Vukšić, Antina Bratić

Voditelj tehnike: Mario Bandić

Država: Hrvatska

Godina: 2014.

 

Četiri priče. Četiri sna o sretnom djetinjstvu. U društvu koje to otežava.

Djeca tranzicije film je koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, 8-godišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o budućnosti Davida, ali i cijele njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa ju kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu. Petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo… Kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost?  Ovo je film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost.

Trajanje: 81 minuta

 

O autoru

Matija Vukšić rođen je 1982. u Čakovcu. Godine 2005. diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Radi kao novinar i urednik u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije. Scenarist je i redatelj dokumentarnih filmova Benjamin (2009.), Happy Croatian in Bucharest i Irokez  (2010.). Godine 2011. diplomirao je dokumentarnu filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti.
Njegov dokumentarni film Benjamin, priča o sedamnaestogodišnjem Romu u potrazi za identitetom, osvojio je Grand prix na festivalu Early Bird Sofia, drugu nagradu na reviji dokumentarnog filma Fibula u Sisku, a ušao je i u uži izbor za najbolji dokumentarac međunarodne asocijacije filmskih škola CILECT. Prikazan je i na ZagrebDoxu, Danima hrvatskog filma, kosovskom Rolling Film Festivalu, festivalu SEE a Paris, ljubljanskom Filofestu, Studentskom filmskom festivalu u Sarajevu, na reviji F.R.K.A, a prezentiran je i na sajamskim projekcijama Short Film Corner na Filmskom festivalu u Cannesu. Irokez je prikazan na ZagrebDoxu i Danima hrvatskog filma.

 

Festivali i nagrade:

Motovun Film Festival 2014. – Glavni program; Sarajevo Film Festival 2014 – Natjecateljski program dokumentarnog filma

 

  • SLIKA KOJA NEDOSTAJE

THE MISSING PICTURE

Redatelj i scenarist: Rithy Panh
Direktor fotografije: Prum Mésa
Montažeri: Rithy Panh, Marie- Christine Rougerie
Kiparica: Saritha Mang
Muzika: Marc Marder
Obrada zvuka: Eric Tisserand
Producentica: Catherine Dussart
Koproducenti: CDP, ARTE France, Bophana Production

Država:  Kambodža, Francuska

Godina: 2013.

 

Kultni kambodžanski redatelj Rithy Pahn ovim filmom zaista je složio sliku koja nam je nedostajala u svemu što smo znali o režimu Crvenih Kmera i to na posve originalan način. Kombinacijom arhive, detaljnog emotivnog dokumentarnog pripovjedanja i sa stotinom malih glinenih lutkica, prikazao je cijelu jednu mini-epohu vlastitog života s kraja 70-ih godina. Tada jedanaestogodišnjak, Pahn je svjedočio svom zlu koje se nadvilo nad ovu zemlju, a ovim filmom suptilno nam je podastro svoje djetinjstvo u tada, sasvim sigurno, najparoničnijoj zemlji na svijetu. No on se othrvao osuđivanju i na posebno suptilan i vizualno fascinantan način, pokazao zašto ga smatraju jednim od najoriginalnijih nezavisnih redatelja današnjice. Film je nakon premijere u Cannesu izazvao nepodijeljeno oduševljenje publike, kritike te naposljetku i žirija koji mu je dodijelio prestižnu nagradu ‘Un Certain Regard – Izvjestan pogled’.

 

Trajanje: 96 minuta

 

O autoru

Rithy Panh (1964.) međunarodno je priznati dokumentarist iz Kambodže. Filmsko obrazovanje stekao je u Francuskoj, a filmovi mu se fokusiraju na posljedice krvavog režima Crvenih Kmera. 1975. godine Kmeri protjerali su njegovu obitelj iz Phnom Penha te njegova djela autentično i intimno progovaraju kroz to iskustvo. Jedno za drugim, svi članovi obitelji; otac, majka, sestra i nećaci umrli su od gladi i iscrpljenosti u udaljenom radnom kampu u ruralnoj Kambodži. Rithy je 1979. pobjegao  na Tajland gdje je neko vrijeme živio u izbjegličkom kampu. Kasnije je stigao u Pariz gdje je diplomirao na Nacionalnoj visokoj filmskoj školi (IDHEC). Filmove je počeo snimati 1990. godine. Njegov prvi dugometražni dokumentarac ‘Site 27’ osvojio je Grand Prix na Festivalu de Amiens. Dokudrama ‘Rice People’ iz 1994. prikazana je u natjecateljskom programu Cannes Film Festivala i bila je prvi kambodžanski kandidat za nagradu Oscar. Neki od filmova koje je režirao su; ‘The Land of the Wandering Souls’ (2000.), ‘S 21: The Khmer Rouge Killing Machine’ (2003.), ‘The Burnt Theatre’ (2005.), ‘Paper cannot Wrap up Embers’ (2007.), ‘Duch, Master of the Forges of Hell’ (2012.) i konačno “Slika koja nedostaje”.’The Missing Picture je premijerno prikazan u Cannesu gdje je osvojio nagradu ‘Un Certain Regard – izvjestan pogled’. Film je nominiran i za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, kao i za najbolji europski dokumentarac Europske filmske akademije. Panh je osnovao i audiovizualni centar Bophana, s ciljem očuvanja audiovizualne baštine Kambodže.

 

Nagrade i festivali:

ACADEMY AWARD OSCAR, SAD – nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma
CANNES FILM FESTIVAL, Francuska –  nagrada “Un Certain Regard Award” – “Izvjestan pogled”
CINEMANILA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, Filipini – nagrada žirija
EUROPEAN FILM AWARDS – nominacija za najbolji dokumentarac
GHENT FILM FESTIVAL, Belgija – specijalno priznanje
JERUSALEM FILM FESTIVAL, Izrael – najbolji dokumentarac
IDFA, Amsterdam, Nizozemska / LONDON FILM FESTIVAL, London, UK – konkurencija / CAMBODIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, Kambođa, Phnom Penh / NEW YORK FILM FESTIVAL, SAD – konkurencija

 

  • SVAKODNEVNA POBUNA

EVERYDAY REBELLION

Redatelji: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi
Direktori fotografije: Mario Minichmayr, The Riahi Brothers, Dominik Spritzendorfer
Montažer: Nela Märki
Glazba: Karuan
Producenti: Arash T. Riahi, Sabine Gruber, Michael Seeber
Produkcija: Golden Girls Filmproduktion & Filmservices GmbH, Mira Films
Država: Austrija, Švicarska

Godina: 2013.

 

Drugačiji svijet je moguć!

Nenasilnim otporom možda ne možemo promijeniti svijet, ali možemo učiniti mnogo. Redatelji su proputovali pola svijeta kako bi donijeli najbolje primjere aktualnih nenasilnih prosvjeda i zaronili u njihove metode, dvojbe i (ne)uspjehe. Od ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, britanskih Everything Is OK sve do Arapskog proljeća i Zelene revolucije u Iranu. Iako u svakoj od zemalja, pokret ima svoje posebnosti i ne može ih se strpati u isti koš, svi imaju mnogo toga zajedničkog – nenasilni su, horizontalno organizirani, bez vođa i medijski vrlo svjesni i neinstrumentalizirani.

 

„Svakodnevna pobuna“ je najbogatiji pregled aktualnog građanskog neposluha do sad zabilježen na filmu.

Trajanje: 110 minuta

O autorima:

Arash T. Riahi je rođen 1972. godine u Iranu, ali od 1982. živi u Beču. Arash T. Riahi je pisac, redatelj i producent. Studirao je film i umjetnost, a 1997. Osniva filmsku produkcijsku kuću Golden Girls Filmproduktion & Filmservices (www.goldengirls.at). Njegovi filmovi ” The Souvenirs of Mr. X “, višestruko nagrađivani “Exile Family Movie“, „Mississippi“ i „For a Moment, Freedom“ osvojili su više od 50 međunarodnih nagrada. “For a Moment, Freedom “ bio je austrijski kandidat za Oscara 2010. Njegov najnoviji film “Everything will not be fine “ prikazan je u natjecateljskom programu dokumentaraca na festival Max Ophüls.

Arman T. Riahi je rođen u Iranu, ali je odrastao u Austriji. Studirao je medijske tehnologije i radio grafički dizajner u Londonu i Beču. Režirao je 25. Minutne TV emisije za austrijsku javnu televiziju ORF, “No Name program”, “Sunshine Airlines” i “Momentum” – “What Drives You”. Njegov kratki film “Elektrotrash”’ osvojio je nacionalnu nagradu za kratki film. Godine 2006., Arman je sudjelovao u Berlinale Talent Campusu kao redatelj i scenarist. Njegov prvi dugometražni dokumentarac “Schwarzkopf” prikazan je u austrijskim kinima i osvojio je nagradu publike na Austrian Film Festival Diagonale. Film je prikazan i na Sarajevo Film Festivalu.

Nagrade i festivali:

B3 BIENNALE FRANKFURT 2013. – Ben award za najbolji transmedijski projekt / BIOGRAFILMFESTIVAL 2012. – nagrada publike / 5 SEEN FILMFESTIVAL 2014. – Horizonte award / CIVIS 2014. – CIVIS Online Media Prize / CINEMA FOR PEACE 2014. – Najvredniji dokumentarni film godine

IDFA 2013. Amsterdam / HOT DOCS, Toronto / SXSW 2014., Texas / MOVIES THAT MATTER 2013., The Hague / IDFA BY NIGHT 2014. / DOCS BARCELONA 2014. / SARAJEVO FILM FESTIVAL 2014. / DOCUDAYS UA 2014.

 

  • JOURNEY TO JAH

JOURNEY TO JAH

Redatelji:  Noël Dernesch, Moritz Springer
Scenaristi: Noël Dernesch, Moritz Springer
Direktor fotografije: Marcus Winterbauer
Montažeri: Michelle Barbin, Christoph Senn
Muzika: Beat Solér
Zvuk: Patrick Böhler
Producenti: Jan Krüger, René Römert
Produkcija: Port au Prince Film Kultur Produktion, Pixiu Films

Država: Njemačka, Švicarska

Godina: 2013.

 

Alborosie i Gentleman – bijelci u ritmu jamajčanskog reggaea!

Redatelji Noël Dernesch i Moritz Springer te snimatelj Marcus Winterbauer (Rhythm is it) proveli su sedam godina prateći dva jedinstvena reggae umjetnika – njemačkog po imenu GENTLEMAN i talijanskog po imenu ALBOROSIE – u potrazi za autentičnošću daleko od zapadnjačkih potrošačkih društava u zemlji rastafarijanstva i reggae glazbe, Jamajci.
Među ljudima koje susreću su Richie Stephens, Damian Marley i Natty – Gentlemanov vozač i prijatelj, koji im pruža neopterećen pogled na svakodnevnu borbu za opstanak, toliko daleko od uljepšanih predodžbi o ovom karipskom otoku. Profesorica Carolyn Cooper pruža drugačiji intelektualni uvid u jamajčansku politiku i kulturu, a veteran reggae glazbe Jack Radic otkriva neke nevjerojatne činjenice.

Na kraju, Dernesch i Springer susreću jamajčansku pjevačicu Terry Lynn i prate njezinu svakodnevicu kroz ulice kingstonskog geta i na berlinskoj klupskoj sceni.
Zajedno s protagonistima uranjamo u svijet gdje glazba služi kao ventil u borbi protiv siromaštva, kriminala i nedostatka perspektive, no ujedno i svijet obilježen dubokim i ohrabrujućim duhovnim vezama. Svijet o kojem Alborosie kaže, „Ovdje živi Bog. Ali i Sotona.“

Dobrodošli na JOURNEY TO JAH.

Trajanje: 92 minute

 

O autorima:

Noël Dernesch živi i radi u Berlinu. Školovao se na F&F SchulefürKunstundMediendesign u Zürichu, gdje se specijalizirao za film i video. Otada radi kao samostalni filmski redatelj i video umjetnik. Producirao je nekoliko reklama, uključujući međunarodne produkcije te realizirao niz kratkih i dokumentarnih filmova. Mnogi njegovi radovi osvojili su brojna priznanja i nagrade, kao što su Swiss Art Award, Video-Film-Festival Hardau 2003, Young Talent 2005, i KieferHablitzlPreis.

Moritz Springer rođen je 1979. u Starnbergu, živi i radi u Berlinu i Mecklenburg-Vorpommernu. Nakon prvih glumačkih iskustava (reklame i film), Moritz je stažirao nekoliko puta te radio kao pomoćnik redatelja u Njemačkoj i SAD-u, između ostalog i na filmovima „DieWildenKerle 3“ (JoachimMasannek) te „Godzilla“ (Roland Emmerich), od 1997. do 2005. godine. Po povratku u Njemačku počeo je snimati autorske dokumentarce. Svoje prve projekte sam je financirao ili snimao bez ikakvog budžeta. U to vrijeme, Moritz, koji nikada nije pohađao neku filmsku školu, razvio je vlastiti filmski jezik.
Nagrade:

MAUI FILM FESTIVAL (SAD) – nagrada publike
ZURICH FILM FESTIVAL (Švicarska) – nagrada publike

 

  •  GOLI

GOLI

Scenaristica i redateljica: Tiha K. Gudac

Producent: Nenad Puhovski

Snimatelji: Eva Kraljević, Tamara Cesarec, Srđan Kovačević, Tiha K. Gudac

Montažer: Dragan von Petrovic

Skladatelj: Dubravko Robić

Sudjelovali: Vera Winter, Alfred Pal, Đurđica Fućkan, Lenka Veršić, Vladimir Gudac, Nevenka Anzulović

Snimatelji zvuka: Milan Čekić, Hrvoje Petek

Oblikovatelj zvuka: Ivan Zelić

Animacija i grafički dizajn: Bruno Razum

Izvršna producentica: Tamara Babun

Asistentica produkcije: Vanja Daskalović

Montaža dijaloga: Dino Tomaš Brazzoduro

Savjetnica za govor: Marina Petković Liker

Voditelj tehnike: Mario Bandić

Država: Hrvatska

Godina: 2014.

Dokumentarni film o bolnoj tajni začetoj prije šest desetljeća na „otoku slomljenih duša“ i o prošlosti koja se polako pretvara u povijest.

 

Dokumentarni projekt ”Goli” osvojio jednu od tri glavne nagrade na radionici Rough Cut Boutique na Sarajevo Film Festivalu.

 

FESTIVALI I NAGRADE:

RADIONICE / PITCHING FORUMI: Docu Rough Cut Boutique (Sarajevo Film Festival 2012.) -nagrada DOK.incubator; Docs in Thessaloniki (Međunarodni festival dokumentarnog filma u Solunu); East European Forum (Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi);  Docs in Progress (Međunarodni festival dokumentarnog filma, Visions du Réel, Nyon); FESTIVALI: Sarajevo Film Festival 2014. – Srce Sarajeva za najbolji film u dokumentarnoj konkurenciji; Dokufest Prizren 2014. – natjecateljski program Balkan:Dox; Zagreb Film Festival 2014. -Posebno priznanje u kategoriji dokumentarnog filma; Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ (Crna Gora, 2014.)

 

Prije šezdesetak godina jedan je čovjek nestao i nije ga bilo četiri godine. Vratio se kao netko drugi, a sa sobom je donio bolnu tajnu. Na toj tajni o kojoj se šutjelo kasnije je izgradio život svoje obitelji; razgovor o prošlosti bio je zabranjen. Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, ujedno i redateljica ovog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču. Film Goli je istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova – obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – politički logor Goli otok poznat i kao otok slomljenih duša i posljedica koje je ostavio na tri generacije. Ujedno, to je fascinantni prikaz trenutka u kojem jedna prošlost konačno može postati povijest i odvažno dokumentarno suprotstavljanje šutnji i strahu.

Trajanje: 75 minuta

 

O autorici:

Tiha K. Gudac rođena je 1982. godine u Zagrebu. Diplomirana je ekonomistica i apsolventica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (Odsjek produkcije). Sudjelovala je i na nizu dodatnih edukacija i radionica (Berlinale Talent Campus 2010, Sarajevo grad filma 2008, Sarajevo Talent Campus 2007). Do sada je bila producentica nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova (Sretan rođendan Marija, 2010; Shopping, 2008; Ma sve će bit’ u redu, 2007). Film Goli  kojim Tiha debitira kao redateljica osvojio je nagradu DOK.incubator. na specijaliziranoj dokumentarističkoj radionici Rough Cut Boutique na Sarajevo Film Festivalu.

 

  •  LJUBAVNA ODISEJA

HAPPILY EVER AFTER

Redateljica: Tatjana Božić
Scenaristi: Tatjana Božić, Alexander Goekijan
Direktor fotografije: Ton Peters
Montažer: Boudewijn Koole
Glazba: Alex Simu
Producenti: Boudewijn Koole, Iris Lammertsma
Koproducenti: Nenad Puhovski, Lidija Zelović
Produkcija: JvdW film, IKON,  Factum, Zelovic Productions,

Država: Hrvatska, Nizozemska

Godina: 2014.

 

Dok nas film ne rastavi!

Poput lika Billa Murraya u filmu Jima Jarmuscha „Slomljeno cvijeće“ i redateljica Tatjana Božić odlučila je posjetiti svoje bivše ljubavi i otkriti zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu. Čvrsto je odlučila da će pokušati spasiti vezu s najnovijim u nizu muškaraca svog života, Nizozemcem Rogierom. S njim i njihovim zajedničkim sinom živi u Amsterdamu, no odnos im je ušao u slijepu ulicu, pa se Tatjana zaputila tragom bivših partnera u Moskvu, Hamburg, London i Zagreb, kako bi spoznala svoje greške iz prošlosti, da ih ne bi ponavljala u budućnosti. Kroz susrete s bivšim ljubavima – Pavelom koji ju je ostavio zbog jedne druge Tatjane, Aleksejem koji je više glumio u životu, nego na pozornici, Frankom koji je od nje pobjegao u žuđenu slobodu, Jacobom koji se ni ne sjeća da ju je zaprosio i Vjeranom koji se nije želio vezati – Tatjana saznaje ponešto o sebi samoj. Ili kako joj obrazloži prijateljica iz Rusije: „Nikad nisi znala što želiš, u jednom si se trenutku željela vjenčati, a u drugome seksati se s desetoricom istovremeno. Tvoj problem nije u muškarcima, nego u tvojoj glavi”. No, je li to dovoljno da spasi vezu s Rogierom?

Trajanje: 83 minute

 

O autorici:

Tatjana Božić rođena je u Karlovcu 1971. godine. U Moskvu se preselila 1986. godine i tamo 1993. završava studij novinarstva na Moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov. Od 1993. do 1996. pohađa poslijediplomski studij dokumentarnog filma na Visokoj školi redatelja i scenarista u Moskvi. Njezin diplomski film Provincijalke (koji je surežirala s Frankom Muellerom) nagrađen je Grand prixom za najbolji dokumentarni film Rusije na festivalu u Ekaterinburgu, a prikazan je na mnogobrojnim festivalima i TV-postajama. Godine 1999. s Hrvojem Mabićem i Markom Zdravkovićem osnovala je Fade In, neprofitni produkcijski studio posvećen socijalno angažiranim filmovima i pitanjima kulture građanskog društva. Režirala je, snimala i montirala dokumentarni serijal intimnih putopisa pod nazivom Žena s kamerom koji je emitiran na HTV-u. Radila je kao redateljica i snimateljica u vanjskoj produkciji za HTV, Novu TV, RTL i MTV Adriu. Živi na relaciji Zagreb-Amsterdam.

 

Nagrade i festivali:

SARAJEVO FILM FESTIVAL, BiH – posebno priznanje
LIBURNIA FILM FESTIVAL, Hrvatska – najbolja režija (Tatjana Božić), najbolja montaža (Boudweijn Koole)
NETHERLANDS FILM FESTIVAL (Golden Calf), Nizozemska – najbolja montaža (Boudeweijn Koole)
LET’S SEE, Austrija – posebno priznanje
INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM, Nizozemska – svjetska premijera ZAGREBDOX, HR – film otvorenja / MAKEDOX, Makedonija – konkurencija