Krešimir Zimonić–Matija Pisačić

Retrospektiva: Mentor i učenik

Nazvavši ga devetom umjetnošću, povjesničar umjetnosti Ranko Munitić definirao je strip kao samostalan umjetnički medij koji stoji na međi triju umjetnosti: slikarstva, književnosti i filma. Poveznica stripa sa slikarstvom više je nego očita i ne zahtijeva dodatno pojašnjavanje. Čin pripovijedanja kroz slike osnivan na razvoju radnje i motivaciji likova približava strip književnosti, a način spajanja pojedinačnih prizora u sadržajno smisleni slijed čini ga bliskim filmskoj umjetnosti. Shodno tome, dobar crtač stripa mora vladati osnovama svih triju umjetnosti. Krešimir Zimonić, jedan od najuglednijih hrvatskih umjetnika na području stripa, te njegov–uvjetno nazvan–učenik Matija Pisačić nesumnjivo pripadaju toj skupini umjetnika.  Iako je na izložbi predstavljen isključivo stripovskim radovima, Krešimir Zimonić bavi se ilustracijom, animacijom, fotografijom, grafičkim dizajnom i umjetničkim uredništvom.

Prvu cjelinu njegovih izabranih djela čine raniji stripovi koje je izradio kao član Novog kvadrata (1977.–1979.), strip-skupine koja je težila afirmaciji i vrednovanju stripa kao umjetničkoga a ne komercijalnoga medija. Riječ je o crno-bijelim stripovima istančanog crtačkog rukopisa koji ne teže toliko narativnosti koliko likovnosti. Zimonićeva glavna namjera nije njima ispričati priču, već vizualno predočiti (za)misao. Stripom Svijest je svijet autor preispituje svoju svrhu kao umjetnika ali i pojedinca općenito, a auto referencijalnim tablama iz stripa Tabula rasa predstavlja crtača stripova kao stvaratelja likova i svjetova. Drugu cjelinu čine Zimonićevi stripovi nastali po uzoru na pripovijesti književnice i dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić Priče iz davnine koji su izlazili u nastavcima u dječjem časopisu Radost(1989.–1992.). Izloženi stripovi (Ribar Palunko, Šuma Striborova i Regoč) kolorirani su crteži ublažena no još uvijek prepoznatljiva Zimonićeva grafizma u kojima kvadrat na pojedinim mjestima zauzima površinu cijele table, predstavljajući sadržajno i kompozicijski samostalno likovno-umjetničko djelo.

Posljednja cjelina posvećena je Zimonićevoj zasigurno najpoznatijoj stripovskoj junakinji, Zlatki. Izložene table izlazile su u listovima Maslačak, Patak i Modra lasta, a prate sanjarsku tinejdžericu koja mašta o ljubavi, životu, svijetu, slobodi i samostalnosti. Iako je često suočava s tipičnim tinejdžerskim problemima poput neuzvraćene ljubavi ili potrage za vlastitim mjestom u svijetu, autor koristi Zlatku kako bi progovorio o svevremenskim, transgeneracijskim temama poput životnih snova, odluka, osobnih borbi ili pak gubitka dječje maštovitosti i nevinosti. Naraciju ponovno stavlja u drugi plan, a naglasak daje likovnom predočavanju Zlatkinih misli i preokupacija, djevojke krhke i eterične tjelesnosti no znatiželjnog i neslomljivog duha.

Pripadnik nove generacije strip-crtača i animatora, Matija Pisačić započeo je svoj rad u vrijeme fanzimskog buma pod Zimonićevim mentorstvom, no njihov je odnos prerastao u suradnički. Izložena Pisačićeva djela mogu se sadržajno svesti pod zajedničku temu putovanja u svemir. Autor koristi povijesne crtice iz svemirske utrke između Sovjetskog saveza i Sjedinjenih Američkih Država kao polazišnu točku u stvaranju vlastite, alternative vizije prošlosti ali i budućnosti. Glavni likovi njegovih stripova tako su Lajka, prvi pas u svemiru, te Jurij Gagarin i Louis Armstrong, prvi ljudi u svemiru i na Mjesecu. Stripovi su stilski ujednačeni, jasnog crteža naglašenih obrisnih linija. Lajka je ujedno protagonistica Pisačićeva kratkog animiranog filma Čoban(2014.) koji je na izložbi predstavljen crtežima iz knjige snimanja, scenarijem, kadrovima iz filma te završnim dizajnom likova i plakata za film.

U filmu Čoban i njegov pas Lajka razdvojeni su i iščupani iz njihova idilična života u šumi i odvedeni u podzemni izrabljivački svijet u kojem se pokušavaju ponovno pronaći i iz njega pobjeći.

Maja Žvorc, mag. hist. art.

KREŠIMIR ZIMONIĆ (1956.)   

Retrospektiva Krešimira Zimonića obuhvaća njegove ranije stripove koje je izradio kao član skupine Novi kvadrat, niz stripova autorove najpoznatije junakinje Zlatke te stripove inspirirane pričama spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika. Autor je ili producent brojnih animiranih filmova.

Uz sedam do sada objavljenih vlastitih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima.

Radio je kao umjetnički producent Zagreb filma, grafičko likovni urednik Modre laste, kao predavač na odjelu za animaciju i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a od 2007.do 2011. bio je umjetnički direktor Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu (Animafest).

Za svoj rad primio je više nagrada u zemlji  i inozemstvu, između ostalog Nagradu Vladimir Nazor te Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

MATIJA PISAČIĆ (1975.)

Matija Pisačić predstavit će se stripovima tematske okosnice putovanja u svemir te dijelovima knjige snimanja i kadrovima animiranog filma „Čoban“.

Rođen je u Zagrebu. Maturirao 1994. na temu stripa na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Studirao filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.  Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika.

Ilustracije i stripovi:

Od 1995. do 1997. djeluje u sklopu umjetničke grupe Kolektiv Variete Radikale u čijim publikacijama objavljuje niz ilustracija i stripova. U istom razdoblju objavljuje autorske stripove u raznim tiskovinama. Idućih godina objavljuje stripove i ilustracije u dječjim časopisima «Šalji dalje» i «Modra lasta» gdje često surađuje s Krešimirom Zimonićem. Kreiraju zajednički strip serijal «Vatrene ulice». Od 1999. do 2004. za Modru lastu crta strip «Svebor i Plamena» po scenariju Darka Macana. Ilustrira mnoštvo knjiga za razne domaće izdavače. Surađuje sa strip magazinom Q. 2007. i 2009. surađuje s direkcijom Animafesta na izradi plakata za Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu. 2010. izrađuje ilustracije za plakat i katalog za Hrvatski festival animiranog filma. Surađuje na brojnim izložbama ilustracija i stripova u Hrvatskoj i šire, u više navrata kao član skupine Emisija Emocija (uz Damira Steinfla, Dunju Janković te Irenu Jukić Pranjić). Trenutno crta i piše stripovsku adaptaciju “Avanture Glorije Scott”.

Animirani film:

2002. piše scenarij, autor je likovnosti i animacije te režije za animirani film «Muško NE nasilju nad ženama!» u trajanju od 45 sekundi u proizvodnji Studija za animirani film Plop. Film se prikazuje u više navrata na HRTu.

2008. premijerno mu je prikazan film «Fantastična odiseja Doktora Zodiaka» na Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu u sklopu međunarodne konkurencije. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima.

2009. radi kao crtač i animator na animiranom filmu Krešimira Zimonića «Zlatkine žute minute». Član je žirija ASIFA-e na Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu.

2010. član je selekcijske komisije Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu.

2012. izrađuje animirani foršpan za HRT3.

2013. trailer za autorski animirani film “Choban” izabran za projekciju u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu na međunarodnom natječaju “Animation goes MSU”, u organizaciji Animafest-a i MSU-a.

2014. završava rad na autorskom animiranom filmu “Choban”, od tada prikazanom na više od 80 svjetskih festivala

2015. izrađuje animiranu špicu za emisiju “Voices of Fear” za HRT
“Choban” je kao “staff pick” dostupan na Vimeu s trenutno više od 320 000 pogleda.
Trenutno radi na animiranom filmu “Umorstvo u katedrali” gdje dizajnira likove, izrađuje knjigu snimanja, koscenarist je i koredatelj (uz Tvrtka Rašpolića) ovog filma u nastajanju, temeljenog na zbirci kratkih priča “Avanture Glorije Scott”  Mime Simić. Također radi na novom autorskom filmu “Portretist mrtvih”.

Producent:
S Krešimirom Zimonićem 2011. osniva umjetničku organizaciju “Anima” i započinje produkciju autorskih animiranih filmova. UO Anima koproducira s Adriatic Animation iznimno uspješan “Život s Hermanom H. Rottom” redateljice Chintis Lundgren. Također koproducira sa Zagreb filmom animirani film “Bobo” redatelja Andreja Rehaka.
2015. producent i line producent prve sezone (30 epizoda) dokumentarne serije “Strip u Hrvatskoj” u režiji Irene Jukić Pranjić, UO Anima, vanjska produkcija za HRT
2016. koproducent animiranog filma “Gamer Girl”, režija Irena Jukić Pranjić, Luma film & UO Anima
2016. izvršni i line producent  druge sezone (20 epizoda) dokumentarne serije “Strip u Hrvatskoj” u režiji Irene Jukić Pranjić, CSA j.d.o.o. production, vanjska produkcija za HRT

Reklamne agencije:

Surađuje s brojnim reklamnim agencijama ( Mccan Erickson, Luminus, Imago…) na izradi knjiga snimanja, likovnih rješenja tiskanih oglasa i tv reklama. Posredstvom agencija surađivao s raznim klijentima kao npr. Coca Cola, Microsoft i Hrvatska turistička zajednica za koju 2009. kreira likovna rješenja za tri animirana TV spota.

Nagrade

1997. nagrada za inovaciju u stripu na Salonu stripa u Vinkovcima ( kao član grupe strip autora i ilustratora Kolektiv Variete Radikale) i 2. nagrada za strip na istoj manifestaciji

1999. Prva nagrada za stripove «Vatrene ulice» i «Talični Tom» na Salonu stripa u Vinkovcima.2009. nagrada Oktavijan za najbolji animirani film «Fantastična odiseja Doktora Zodiaka» na 18. Danima hrvatskog filma.
2014 – Special mention, Choban, International Animated Film Festival Banja Luka 2014
2015 – Award for best long short, Choban, Melbourne International Animation  Festival
2015 – Best Animated Short, Choban, Sopot Film Festival, Poland
2015 – Best Animated Short, Choban, Kraljevski filmski festival, Serbia
2015 – Special Jury prize for the Film for Adults, Choban, Tindirindis International Animation Festival, Vilnius, Lithuania
2015 – Ahmet Ulucay Grand Prix, Choban, International Bosphorus Film Festival, Istambul, Turkey
2016 – Croatian 6. Biennial of Illustration award for Choban concept drawings and backgrounds, 2016
2016 – Golden Javor award for best regional animated short, Choban, Jahorina Film Festival 2016 – Pale, Bosnia & Herzegovina 

Maja Horvat, vizualna umjetnica i ilustratorica, rođena je 1984. godine u Čakovcu. Nakon završene srednje Graditeljske škole, smjer dizajn unutarnje arhitekture, upisuje Prirodoslovno – tehnički fakultet u Ljubljani, smjer Grafičke i medijske tehnike.

Ljubav prema ilustraciji traje već od malih nogu te je oduvijek jasan put prema umjetnosti.

Aktivno djeluje na slovenskoj alternativnoj sceni, održala je dvije samostalne, sudjelovala u nekoliko skupnih izložbi u Sloveniji te prisustvovala na art sajmovima.

Na njen rad utječe pop kultura, strip, žive boje i sakrivene poruke kao komentar današnjem društvu. Djeluje u raznim područjima umjetnosti, poput grafičkog dizajna, poster dizajna, tipografije ilustracije, klasične umjetnosti sve do fotografije za koju je znanje pridobila tijekom rada u fotografskom studiju.

Kao glavni medij koristi tehnologiju za stvaranje digitalnih ilustracija moderne umjetnosti koja je još uvijek novitet u našim krajevima.

Predstavit će se crno bijelim ilustracijama, koje su pomak od njezinog šarenog svijeta, u suradnji sa likovnim pedagogom, književnikom i zaljubljenikom u strip, Josipom Mihalkovićem.

  • Ovaj festival stripa posvećen je Robertinu Juraniću, prerano preminulom članu Udruge STRIPoblaČAK.

Financirano proračunskim sredstvima Grada Čakovca.