7. MEĐUNARODNA REVIJA FILMOVA ZA DJECU

7th International Children`s Film Showcase 2019

4. – 7. ožujka 2019.

4th – 7th March 2019

Centar za kulturu Čakovec sedmu godinu za redom organizirao je program europskog  filma za djecu u cilju razvoja medijske kulture i osvješćivanja filmske umjetnosti u školama.

Prije svake projekcije održali su se uvodi u gledanje filma, a radionice nakon filma održavale su se na Maloj sceni „Vinko Lisjak“.Posjetile su nas osnovne škole i vrtići iz Čakovca i Međimurja. Odgledali smo

Oko 2 200 učenika osnovnih škola iz Čakovca i Međimurja te vrtići odgledali su od ponedjeljka 4.3.2019. do četvrtka 7.3.2019. osam europskih filmskih naslova. Reviju su otvorili gradonačelnik Čakovca gospodin Stjepan Kovač i ravnatelj Goethe Instituta Kroatien, gospodin Matthias Müller-Wieferig, reviju je moderirala Dora Vadlja.
Reviju financijski podržavaju: Grad Čakovec, HAVC, DHFR, Europa Cinemas, Međimurska županija i pod pokroviteljstvom je Goethe Instituta Kroatien.

Dječji žiri najboljim filmom ovogodišnje, 7. međunarodne revije filmova za djecu proglasio AMELIE U BIJEGU.

Revija je održana u Centru za kulturu od 4. – 7. ožujka i u tom je vremenu bilo prikazano osam filmova za djecu od čega sedam europskih i jedan meksički.

Dječji žiri u sastavu učenika III. osnovne škole Čakovec: Hugo Mađarić, Rahela Posavec, Bianca Strbad i Ema Škrobar pozorno je odgledao sve filmove ovogodišnje Revije i najboljim proglasio  AMELIE U BIJEGU.

Obrazloženje:

Najboljim filmom 7. međunarodne revije filmova za djecu proglašavamo AMELIE U BIJEGU/AMELIE RENNT,  njemačkog redatelja Tobiasa Wiemanna.

Film prati dio odrastanja jedne mlade, hrabre i čvrste djevojke koja je oboljela od astme. Zbog bolesti odlazi u Alpe te se u njenom životu događa velika promjena.

U blizini klinike upoznaje dječaka s kojim kreće u ljubavnu avanturu i upoznaje novu sebe, suočava se sa bolešću koju prije nije htjela prihvatiti.

Film ima elemente humora, romantike, drame i avanture. Smatramo da je film prikladan za sve uzraste jer prikazuje realne probleme tijekom odrastanja s kojima se susreću djeca diljem svijeta.

Rang lista dječjeg žirija:

  1. AMELIE U BIJEGU

2. DJEČAK S PLANINE

3. STARI MOMCI

4. VADŽDA

5. MOJ DIDA JE PAO S MARSA

6. SKRIVENO BLAGO

7. GAJIN SVIJET

8. PAT I MAT 2