1. listopada u 19.00 sati / otvorenje izložbe

“Sanjati kazalište- predstave nastale prema djelima Ivane Brlić Mažuranić”

 

Drugom polovicom 2023. iz želje za suradnjom i doprinosom, a povodom 150 godina rođenja Ivane Brlić Mažuranić, umjetnici Leo Vukelić, AUKOS, Akademija za

umjetnost i kulturu u Osijeku i Iva-Matija Bitanga Medijski dizajn Sveučilišta Sjever su osmislili i s Romanom Tekić, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda pokrenuli ovaj projekt. Ideju za stvaranjem arhiva kazališnih radova nastalih prema djelima Ivane Brlić Mažuranić potaknula je za života nikad ostvarena želja Ivane Brlić Mažuranić da u kući Brlić ima jedan prostor u kojem bi bilo kućno kazalište. Stvaranje arhive započelo je javnim inicijalnim pozivom za suradnju preko kazališnih udruga Assitej i Unima, direktnim kontaktom i sakupljanja radova kolega koji autorski promišljaju kazališnu predstavu; dramaturga, redatelja, scenografa, kostimografa, lutkara, glumaca, kompozitora, svih koji su sudjelovali u kreiranju predstava prema literarnim djelima i životom Ivane Brlić Mažuranić. Šuma Striborova, Hlapić, Palunko, Regoč, svi su oni oživili mnogo puta u raznim oblicima izvedbi na scenama naših kazališta.

Sada kroz ovu izložbu koja prikazuje prvo sabiranje materijala i kazališnih interpretacija, skica, lutaka, kostima i scenografija, kao brojna uprizorenja vizija kazališnih autora i umjetnika, s njima kao interpretima možemo se prepustiti svijetu Ivaninih priča dok se likovi, prostori, dekori i glazba izmjenjuju u različitim tumačenjima začetih i izniklih iz istih rečenica, onih koje nadahnjuju i oplođuju vrelo umjetničke mašte.