Centar za kulturu Čakovec – četvrtak  13. 6.2019. u 20 sati

KAZALIŠNA DRUŽINA“ ŠTOLCER“ ČAKOVEC

ADAM

Redatelj: Dejan Buvač

Samo prije stotinjak godina, većina površine Međimurja bila je prekrivena šumom. Političke prilike, brza zarada, industrijski napredak, glavni su razlozi što su se iz godine u godinu, šume i gajevi pretvarali u poljoprivredne površine ili nova naselja. Suživot čovjeka i prirode i dalje je neminovan, no pristupa li čovjek prirodi i dalje na pravi način. Pristupa li joj s poštovanjem i razumijevanjem. Pristupa li čovjek tako i drugom čovjeku? Jedna mala obitelj, jedna velika šuma i jedan gigantski hrast, u novoj Štolcerovoj predstavi, pokušat će odgovoriti na ta pitanja.

Trajanje: 75 minuta

Ulaznica: 30,00 kuna

Uloge:

IVICA MIKOLAJ – RATIMIR TRESKA As – lugar

KRISTINA ŠTEBIH – VARYA SERGEYEVNA TRESKA  – Asova žena

STJEPAN PETKOVIĆ – SAŠA TRESKA Tuđi – njihov sin

MARKO BAKSA – TIHOMIR TRESKA Ščuka – ribič

IVAN-GORAN HERMAN – MLADEN TRESKA Strela – poljoprivrednik

MAJA BAKSA – LJERKA BALOG TRESKA – Mladenova druga žena

PETRA BALIĆ – LILI TRESKA – Mladenova kćer iz prvog braka

SINIŠA OBADIĆ – MIRKO TRESKA Pedala – poštar

DIJANA KIRIĆ – PESJANEKOVA KAČA – stanovnica šume

ANJA ZANJKO – PAULA BALOG – Romkinja 1

MARTINA ROŽA – PAOLA BALOG – Romkinja 2

DINO PAVLEKOVIĆ – MARKO KOVAČ Galeb – geometar

MELANI POČEKAJ – BELLAMY JURAČIĆ – Markova bivša zaručnica

ŽELJKA KOVAČ – EVA JURAČIĆ – naratorica

PLESAČICE STUDIJA  SUVREMENOG PLESA TEUTA – MURSKE DEKLICE

Scenografija: BOJAN MILJANČIĆ, IVAN LEVAČIĆ, DEJAN BUVAČ

Kostimografija: ČLANOVI DRUŽINE

Tehničar rasvjete: DEJAN BUVAČ

Tehničar zvuka: NEVENA BUVAČ

Glazba: BOJAN MILJANČIĆ , EMPHASIS

Koreografija: NIKOLINA MEKOVEC

Autor plakata: DARKO KRIŽNIK

NAJBOLJA PREDSTAVA U CJELINI KAM 2019.

NAJBOLJA REŽIJA – Dejan Buvač KAM 2019.

NAJBOLJA  SPOREDNA ŽENSKA ULOGA – Anja Zanjko  KAM 2019.

NAJBOLJA  SPOREDNA ŽENSKA ULOGA – Martina Roža  KAM 2019.

KRISTINA ŠTEBIH – najbolja sporedna ženska uloga – 59. FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA

NOMINACIJA ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU – Kristina Štebih  KAM 2019.

NOMINACIJA ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU – Ivica Mikolaj  KAM 2019.

NOMINACIJA ZA SPOREDNU MUŠKU ULOGU – Ivan Goran Herman  KAM 2019.

Želimir Belić – redatelj i selektor HRSK-a

Za napraviti dobru predstavu potrebno je izabrati ili dogovoriti i autorov najbolji tekst, odabrati prave suradnike i scenografa, kostimografa, koreografa, glazbenog suradnika i kao najvažnije – glumačku podjelu. Ako to uspije, stvoreni su preduvjeti da redatelj uz svoj kreativni angažman stvori djelo. To je više nego uspjelo Dejanu Buvaču da na scenarij Kristine Štebih sa izvanrednim glumačkim ansamblom napravi do u detalj razrađenu predstavu. Osmišljena jednostavna i funkcionalna scenografija – koja se mijenja pomoću glumaca, praćena svjetlom i tonskim efektima, daje mogućnost glumcima da u redateljski razrađenom mizanscenu ostvare karaktere koji realiziraju dramaturški osmišljenu radnju. Fantastična koreografija i stilizirana igra u funkciji radnje, koja se izmjenjuje sa scenom u stanu gdje se vješto na redateljski osmišljenom mizanscenu otkrivaju obiteljski odnosi i karakter. Sve u svemu, predstava čijom bi se izvedbom podičili i mnogi profesionalni kazališni ansambli.

Kazališna družina“Štolcer“ sastavni je dio Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca, a svoju prvu predstavu (Pismo z Galicije) izvela je 2010. godine na KAM-u i odmah postala apsolutni pobjednik. Na 50. Festivalu kazališnih amatera na Hvaru predstava ponavlja uspjeh iz Preloga i ponovo osvaja 3 najvrjednije nagrade , što još nikom nije uspjelo u povijesti Festivala. Kao predstavnik Hrvatske kazališna družina s predstavom gostuje u Sloveniji i Srbiji, te bilježi mnoge nastupe u Hrvatskoj. Na KAM-u  2011. izveli su predstavu REQUIEM ZA ŽIVE, na KAM-u 2012 predstavu IDU ZRINSKI koja je dobila nagradu za najbolju režiju , a predstava je zabilježila i međunarodna gostovanja u Švicarskoj i Sloveniji. Predstava „TARZAN I SVINJA NA POSLJEDNJOJ VEČERI“  proglašena je najboljom na KAM-u 2013, dobila je nagradu za najbolji tekst, najbolju režiju, te najbolju mušku ulogu. Na državnom festivalu predstava je dobila nagradu publike u Slavonskom Brodu, te nagradu za najbolji tekst Kristina Štebih i najbolju  sporednu žensku ulogu Željka Grahovec.  Na  KAM-u  2014. je odigrana  predstava SE BU DOBRO MAMIKA koja je dobila nagradu za režiju, a na državnom festivalu u Vodicama Krtistina Štebih i Željka Grahovec ponavljaju prošlogodišnji uspjeh, a predstava je nominirana u kategoriji najbolje predstave. 2015 godine na KAM-u je izvedena predstava O MAČKAMA I LJUDINA NA PASJI NAČIN. 2016. godine predstava“NE IZLAZI BEZ ČARAPA“ postaje pobjednik KAM-a, a Kristina Štebih i Dejan Buvač osvajaju  nagrade za glavnu žensku ulogu i režiju. Na državnom festivalu u Vodicama ovaj dvojac ponovo osvaja nagrade za tekst i režiju. Na međunarodnim festivalima Štolceri s ovom predstavom osvajaju još 5 vrlo vrijednih nagrada. 2017. godine odigrali su predstavu“TKO JE KRIV ZA LJUBVA“ , osvojena je nagrada i  za najbolju žensku ulogu. 2018. Godine predstava „BOG TE NEMA RAD“ proglašena je najboljom predstavom festivala , te je dobila nagradu za tekst, režiju , najbolju mušku glavnu ulogu i najbolju žensku sporednu ulogu.